Lavakauluspuutarha ratkaisi karun mökkipihan ongelman – näin sen perustaminen onnistui!
Hyötytarha mökillä
Lavakauluspuutarha ratkaisi karun mökkipihan ongelman – näin sen perustaminen onnistui!
Metsäinen mökkipiha on vaativa alusta kaikelle viljelylle. Ratkaisu löytyi lavakauluksista. Niitä käyttämällä saatiin maisemaan sopiva ja helppohoitoinen minipuutarha, josta voi ammentaa uutta satoa koko kesäkauden, kirjoittaa toimittaja Ilona Pietiläinen.
Julkaistu 1.6.2023
Meidän Mökki

Saunamökin rakentamisen jälkeen mökkipihaan jäi lohduton näkymä. Kaivinkone oli vaurioittanut luontaisesti tontilla sijainnutta kunttaa. Yhtenä korjausvaihtoehtona ajateltiin uuden kuntan paikalle tuomista. Epäilys siitä, ettei se kasvaisi myllätyn maa-aineksen päällä, ratkaisi asian. Paikalle päätettiin perustaa helppohoitoinen lavakauluspuutarha.

Urakkaan lähdettiin yhden lapionheiluttajan voimin.

Savisen pohjamaan suoristus käsivoimin tarkoitti päivän urakkaa. Sen päätteeksi loivaan rinteeseen tuotiin maa-aineksen ja sen päälle asennettavan katteen paikallaan pitävä piirurakenne. Piiru on sahatavaraa, jonka paksuus ja leveys ovat samat ja koko 100–175 mm. Piiru käsiteltiin puuöljyllä maakosteutta vastaan. Käsittelyn jälkeen se nostettiin vatupassin avulla asennettujen perustuskivien päälle.

Tältä paikalla näytti urakan alettua.
Molempiin multatiloihin levitettiin tasaisesti biohiiltä. Biohiili toimii lannoiteapuna, kunhan se ladataan typpipitoisella lannoitevedellä ennen käyttöönottoa.

Katettavaa aluetta oli 60 neliötä. Pohjamaan tasoituksen jälkeen päälle levitettiin suodatinkangas, joka kattaa koko alueen. Sivulta se kiinnitettiin piiruun niittipyssyn avulla. Muulle kangasalueelle nosteltiin kiviä asennusaikaisiksi painoiksi.

Lavakauluspuutarhan kauluksista osa ostettiin valmiina, ja alin kaulus säädettiin suoraan jokaisen nurkan alle nostettujen kivien mukaisesti. Lavakauluksien sisälle sijoitettu aluskangas pitää päälle laitettavan mullan tiiviisti paikallaan.

Ensimmäisten lavakerrosten sisälle levitettiin multa, jonka jälkeen päälle nostettiin pienempi lava kasvihuoneosuutta varten.

Molempiin multatiloihin levitettiin tasaisesti myös biohiiltä. Biohiili toimii lannoiteapuna, kunhan se ladataan typpipitoisella lannoitevedellä ennen käyttöönottoa.

Tällä toimenpiteellä kasteluväli mökkiolosuhteissa pienenee ja lannoituksen tarve loppuu koko kesän ajaksi.

Kasvihuoneosuus kasattiin valmiista elementeistä kahden kasvulaatikon kohdalle.

Yksi lavakaulusalueen laatikoista rakennettiin itse. Leveän laudan nurkkiin lovettiin kuviosahalla hahlot, ja lomittain menevät nurkat muodostavat tiiviin laatikkorakennelman.

Vastavalmistunut lavakauluspuutarha näyttää vielä karulta. Toisin on, kun kasvukausi pääsee kunnolla vauhtiin. Sitä voi nopeuttaa hankkimalla esikasvatettuja taimia tai ruukkuyrttejä.
Kuorikkeella peitetty alue levittyy tasaisesti kuntta-alueelle saakka. Raja häipyy näkyvistä varpujen tuoman verhon avulla.
Istutuslaatikoihin valittiin erityisen kestäviä ja sitkeitä kasveja, jotta ne pärjäävät mökkiolosuhteissa.

Kehikon päälle tehtiin harjakatto, jonka tarkoitus on antaa köynnöksille köynnöstuki. Harja muodostuu kehikon sisään ruuvatuista pystytuista, joiden päälle ruuvataan kattorakenne. Viimeistely tapahtuu maalaamalla.

Laatikko on koristekasvikäytössä, mutta elintarvikkeeksi kasvatettavien kasvien laatikoissa on hyvä varmistaa käsittelyyn sopivan aineen myrkyttömyys. Aina sopiva on esimerkiksi kasviöljypohjainen puuöljy.

Istutuslaatikoihin valittiin erityisen kestäviä ja sitkeitä kasveja, jotta ne pärjäävät mökkiolosuhteissa. Kasvihuoneessa viihtyvät kuukausimansikat ja avolaatikoissa ruohosipuli, pelargonit ja neilikat. Köynnöslaatikossa kiipeilee mustasilmäsusanna.

Istutusten jälkeen laatikoiden ulkopuolelle jäävä suodatinkangasalue viimeisteltiin lähes huoltovapaalla männynkuorikatteella. Kate valittiin sopimaan ympärillä huojuvan metsikön runkoihin.

Kustannukset ja tarvikkeet

 • Suodatinkangas 2 × 10 m, 3 kpl, Hankkija 15,90 €/kpl
 • Lavakaulus 80 × 120 cm, 2 kpl, Hankkija 28,90 €/kpl
 • Aluskangas lavakaulukselle 2 kpl, Hankkija 2,50 €/kpl
 • Aluskangas lavakaulukselle 2 kpl, Hankkija 1,80 €/kpl
 • Lavakaulus 80 × 60 cm, 2 kpl, Hankkija 22,90 €/kpl
 • Biohiili 4 pussia, Hankkija 6,90 €/kpl
 • Puutarhamulta Kekkilä 40 l, 20 säkkiä, Hankkija 4,90 €/säkki
 • Kasvihuoneet 2 kpl, Plantagen60 €
 • Kasvulaatikko 22 × 50 mm, 8 m, Taloon.com 0,80 €/m
 • Kasvulaatikko 32 × 120 mm, Taloon.com 8 m, 1,69 €/m
 • Maali Vinha, sävy Horsma, K-rauta 25 €/l
 • Kuorikate 50 l, 20 säkkiä, Hankkija 5,90 €/säkki
 • Kiinnikkeet ja pensseli, K-rauta 15 €

Yhteissumma 583,40 €

Lisäksi kasvit laatikoihin 78 €

Laatikoiden päälle asennetut kasvihuoneet ovat kauniit talvipuutarhassakin. Silloin niiden sisällä tuikkivat valoköynnökset.

Unelmoitko kukoistavasta lavakauluspuutarhasta? Nappaa vinkit

Mitä tulisi ottaa huomioon, kun perustaa mökkipihaan lavakauluspuutarhan?

Riippuu siitä, mitä tahtoo kasvattaa. Aurinkoinen paikka ja suojainen seinusta on hyvä valinta lämpöä vaativille kasveille, esimerkiksi tomaatille ja kurkulle.

Jos lavakaulukset asentaa maan päälle, olisiko niiden alle hyvä laittaa esimerkiksi perustuskiviä?

Lavakaulusten alle ei tarvitse tehdä perustuksia. Kaulukset voi asettaa vaikka suoraan nurmikon päälle. Jos kaulukset laittaa laattojen päälle, ne olisi hyvä vuorata kankaalla tai muovilla. Näin multa ei valu kastelun yhteydessä. Muovi myös suojaa puisia kauluksia kastumiselta, ja kaulus kestää pidempään lahoamatta.

Mikä olisi paras tapa suojata lavakauluspuutarhaa ympäröivää aluetta rikkaruohoilta?

Ympäröivä alue kannattaa kattaa. Käytävän kasvuston voi pitää lyhyenä esimerkiksi ruohonleikurilla.

Mitä katteen alle tulisi sijoittaa? Miten suodatinkangas ja juurimatto eroavat toisistaan?

Katteen alle voi laittaa esimerkiksi kerroksen sanomalehteä tai suodatinkangasta. Suodatinkankaalla (vahvuus noin 95 g/m²) torjutaan rikkaruohot ja estetään maa-ainesten sekoittuminen keskenään. Vahvalla ja kestävällä juurimatolla (vahvuus 220 g/m²) estetään puiden juurien ja juurivesojen leviäminen.

Mitä kasveja kannattaa valita olosuhteisiin, joissa ei ole mahdollisuutta säännölliseen kasteluun?

Parhaiten hyötykasveista kuivuutta kestävät monivuotiset hyötykasvit, kuten osa yrteistä, ja marjapensaat, kunhan ne ovat juurtuneet kunnolla. Koristekasveista kiitollisia ovat esimerkiksi pelargoni, neilikat, tähtisilmä ja laventeli. Muille kasveille kannattaa käyttää ruukkukastelijoita tai kastelu- automaattia.

Onko multavaihtoehtojen joukossa tuote, joka pitää kosteutta mahdollisimman tehokkaasti?

Kannattaa valita multa, johon on lisätty biohiiltä tai lisätä sitä itse mullan joukkoon. Biohiili pidättää hyvin kosteutta ja luovuttaa sitä hitaasti kasvien käyttöön. Hiekkapitoinen multa ei pidätä yhtä hyvin kosteutta.

Olisiko mullan alle syytä levittää sorakerros salaojan tapaan?

Jos lavakaulukset tulevat suoraan maan pinnalle, salaojitusta ei tarvita.

Onko lavakaulusten ympärille tulevan katetun alueen hakekerrokselle vaihtoehtoja?

Hakkeen sijasta katteena voi käyttää lampaanvillaa, ruohosilppua, olkikatetta, hamppua tai erilaisia kivimateriaaleja kuten singeliä.

Millä lavakauluksia voi käsitellä?

Lavakaulukset voi käsitellä tervalla tai puuöljyllä. Kummastakaan ei ole vaaraa syötäville kasveille.

Asiantuntija: Sari Närhi, Jyväskylän Hankkija

Kommentoi »