Meidän Talo

Lastenhuoneen valaistus

Mainos
Pienten lasten omaan soppeen on hyvä luoda monipuolinen ja turvallisuuden tunnetta antava valaistus, kun nuoriso taas kaipailee hämärän hyssyä.
Teksti Anne Alter
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, valmistajat, Markku Varsila

Lastenhuoneiden valaistuksessa turvallisuus on ykkösasia. Pienten lasten huoneissa on tärkeätä sijoittaa valaisimet siten, etteivät lapset pääse niihin käsiksi. Valaisimien on myös kestettävä vaikkapa huoneessa heiteltyjä leluja.

Lapset leikkivät paljon lattialla, joten häikäisemättömän valon olisi hyvä virrata lattialle asti. Pikkulapset tarvitsevat piirtelyyn ja muuhun puuhasteluun paljon tasaista valoa.

Valaistuksen suunnittelussa on huomioitava, etteivät valonlähteet aiheuta häikäisyä. Huone kannattaa valaista epäsuorasti pintojen kautta tai asentaa kattoon suurehko plafondivalaisin, joka jakaa runsasta ja tasaista valoa. Jos haluat välttämättä käyttää valonlähteenä ledinauhoja, ledien päällä pitäisi olla terävän valopisteen peittävä opaalilasi.

Useat lastenhuoneisiin suunnitellut valaisimet ovat sisustuksellisesti hauskoja, mutta yleisvalon antajina pihejä. Ne sopivat parhaiten palvelemaan kivana lisävalaistuksena.

Päivällä viileää valoa

Valon värilämpötilalla on vaikutusta muun muassa vireystilaan. Viileän sävyisessä, noin 4000 kelvinin valossa, läksyjen tekoon saattaa löytyä paremmin energiaa kuin hehkulampun lämminsävyisessä valossa.

Lastenhuoneessa olisi hyvä olla vaihtoehtoja huoneen valaistukseen. Illalla voisi sytyttää päälle vain ne valaisimet, jotka jakavat 2700–3000 kelvinin valonlähteillä lämminsävyistä ja rauhoittavaa valoa.

Kelvinien lisäksi myös valonlähteiden kyvyillä toistaa värejä on suuri merkitys. Ra-indeksi kertoo lampun kyvystä toistaa värejä, lukeman on oltava vähintään yli 80. Nykyisin värintoistoindeksien pakka on tosin vähän sekaisin. Kyseinen indeksi on aikoinaan luotu hehkulampun pohjalle ja esimerkiksi ledi, jonka pohjalla on sininen valo, on täysin erilainen valonlähde. Jotain indeksi kuitenkin kertoo. Ellei sitä mainita lampun pakkauksessa, kannattaa se jättää ostamatta.

Nuoren huoneen valaistus

Perheen nuoriso ei välttämättä välitä runsaasta valomerestä, vaan musiikin kuuntelu tai kavereiden kanssa hengailu hämärässä on mieluisampaa. Muutama sisustusvalaisin himmennyksineen täyttää nuo tarpeet. Lisää särmää tunnelmointiin tuo valolla pyörivä discopallo tai efektiä tehokkaasti vaihtava laavavalaisin.

Vaikka hämyisyys olisikin mielijuttu, hyvää kohdevaloa lukemiseen ja tarkkuutta vaativiin hommiin kuitenkin tarvitaan.

Valonlähteiden kyky toistaa värejä on jälleen pidettävä mielessä etenkin, jos oma huone palvelee myös meikkaustilana. Esimerkiksi ledit toistavat hyvin sinisiä sävyjä, mutta punaisia heikosti. Jokainen voikin arvailla, minkälaisia lopputuloksia voi hurjimmillaan syntyä, kun on meikkaillut ledien valossa. Värien toistossa ovat hyviä esimerkiksi halogeenit.

kuva
Epäsuoran valaistuksen voi toteuttaa esimerkiksi piilottamalla loisteputket tai ledinauhat kouruun.
kuva
Pistorasiaan kytketty yövalo hämäräkytkimineen syttyy automaattisesti pimeässä.
kuva
Kirkasvalohoito tekee hyvää erityisesti hämyisissä tiloissa viihtyvälle nuorisolle. Valaisin sopii myös sisustusvalaisimeksi. 

Asiantuntijat: valaistussuunnittelija ja muotoilija (AMK) Ari Peltola, diplomi-insinööri ja valaistussuunnittelija Irmeli Suikki

Lue lisää:

8 vinkkiä lastenhuoneen kalusteisiin ja väreihin

Ikuista sana tai lausahdus ja tee valolaatikko

10 kysymystä kodin valaistuksesta

Julkaistu: 8.11.2016
Katso myös nämä