Lasten piha tarjoaa elämyksiä – 6 mielikuvituksellista ideaa
Piha ja puutarha
Lasten piha tarjoaa elämyksiä – 6 mielikuvituksellista ideaa
Kiipeilypaikkoja, kivoja leikkivälineitä ja pientä aivojumppaa. Lasten piha antaa parhaimmillaan onnistumisen ja ihmeiden elämyksiä, aineksia vastustuskyvyn kehittymiseen ja unohtumattomia huippuhetkiä.
8.8.2016
 |
Viherpiha
Piilopaikat ja omaksi koetut reviirit ovat lapsillekin tärkeitä. Majaksi kelpaa vaikka suuri lakana tai kangas, joka on laitettu roikkumaan puun matalimpien oksien varaan. Suuren tammen ympärille rakennettu maja vastaa jo omaa valtakuntaa. Rakenna yhdessä lasten kanssa ja varmista kantavien rakenteiden turvallisuus. Huolehdi myös, etteivät lapset tai majapuu vahingoitu leikeissä.
Vesi virkistää kaikenikäisiä, ja oma uima-allas on taatusti koko perheelle mieleinen. Asiaa kannattaa harkita monelta kantilta. Lasten kannalta tärkeintä on turvallisuus. Opeta lapset uimaan, äläkä koskaan jätä pieniä lapsia valvomatta altaalle. Peitä allas aina käytön jälkeen kannella tai suojapeitteellä. Se estää myös lehtien ja irtoroskien pääsyn veteen. Tarkkaile veden puhtautta ja noudata suodattimien ja puhdistuskemikaalien käyttöohjeita.
Pienellekin pihalle mahtuu hiekkalaatikko, kun laitat hiekan suureen saaviin tai muuhun astiaan. Tällainen ratkaisu toimii myös mökillä. Ja viereen voi laittaa toisen astian täyteen vettä. Hiekkaleikit on hyvä sijoittaa paikkaan, jossa santa saa levitä myös astian ulkopuolelle. Pyöreäkulmainen pienirakeinen rantakivi hieroo mukavasti paljaita jalkapohjia.
Kun myrsky on kumonnut puutarhan puita tai lahovikainen puu on pakko kaataa, pöllit voi ottaa talteen pikkuväkeä varten. Asettele rungot vaikkapa väljästi ympyrän muotoon tai kasaa lähekkäin niin, etteivät ne pääse pyörimään ja liikkumaan. Pyöristä runkojen päät. Paksu hakekerros maan pinnalla vaimentaa kaatumisia. Kannon päälle on hauska kattaa retkieväät tai kumota hiekkakakkuja.
Leikkimökki rakennetaan lapsille, lastenlapsille tai vaikka omaksi kesähuoneeksi. Se on usein puutarhan näkyvä elementti, joten suunnitteluun kannattaa varata muutama tovi. Mökin muotoon ja malliin voi hakea inspiraatiota paitsi Unelmien leikkimökit -kirjasta myös kaunokirjallisuuden puolelta, kuten Muumilaakson tarinoista. Hyvä idea on myös rakentaa hiekkalootaan graniittireunukset, jotka toimivat niin penkkeinä kuin autoratanakin.
Veneenmuotoinen muovilaatikko on vaivattominta ostaa valmiina ja sitä voi käyttää myös kahluualtaana. Puutöistä innostunut tekee hiekkalaatikkopurren omin käsin. Toki voit myös kierrättää pohjasta rikkinäisen perintöpaatin. Voisiko sen lasten kasvettua täyttää vaikkapa perennoilla? Sahaa venhon ympärille puupöllistä sahattuja istuimia, jotka voitte maalata myrkyttömillä maaleilla yhdessä perheen voimin. Suojahanskat käsiin ennen taiteiluhetkeä. Ja jälkeenpäin pestään kädet.

Lue lisää:

Kommentoi »