Kotivinkki

Ikää yli 100, neliöitä 55! Lapsiperhe remontoi talovanhuksesta kodin, jossa on vähän neliöitä mutta sitäkin enemmän hersyviä tuunausideoita

Ikää yli 100, neliöitä 55! Lapsiperhe remontoi talovanhuksesta kodin, jossa on vähän neliöitä mutta sitäkin enemmän hersyviä tuunausideoita
Heidi ja Ville Moisio ovat remointoineet vanhaa taloaan Kangasalla pikkuhiljaa. Remontti on vaatinut luovimista ja joustavuutta, perhe esimerkiksi käytti vuosia ulkovessaa. Kodin sisustusta maustavat hauskat tuunausideat.
Julkaistu: 19.11.2021

Ville bongasi 1890-luvun talon myynti-ilmoituksen netistä, vaikka Heidi ja Ville olivat oikeastaan etsineet rintamamies­taloa kerrostalokodin jälkeen. Pian pari oli pellon laidalla suuret takorautaiset avaimet kädessään katsomassa taloa. Heille tuli heti olo, että siitä tulee koti. Elämän­tapa ja rauhallinen asuinympäristö houkuttelivat.

Heidi ja Ville Moision perheen koti on 1890-luvun omakotitalossa Kangasalla. Talossa on 3 h + k ja noin 55 neliötä.

Heidi, talossa riitti remonttia. Säikäyttikö se?

Näin vanhan talon kanssa oli selvää, että työtä on paljon. Muutimme ensin yhteen huoneeseen, jossa oli sänky, kahvinkeitin ja mikro. Ville teki joskus sähköjen mentyä paperitöitä kynttilänvalossa, ja minä lämmitin vedenkeittimellä hiustenpesuvettä. Ulkohuussia käytimme monta vuotta. Olemme laittaneet kotiamme rauhalliseen tahtiin, sillä emme halunneet ottaa suuria remonttilainoja. Joskus jokin remppa saattaa siirtyä vuodellakin, mutta se ei stressaa meitä.

Heidi ja Ville miettivät vanhan puuhellan käsittelyä. Se on toimiva ja tuo kovilla pakkasilla kaivattua lisälämpöä tupaan.
Ruokailutilan naulakossa on paikka kassille ja pyyhkeelle.
"Ville teki joskus sähköjen mentyä paperitöitä kynttilänvalossa, ja minä lämmitin vedenkeittimellä hiustenpesuvettä."
Sängynpäätynä toimii seinään kiinnitetty verhotanko, jossa on kaksi suurta tyynyä. Makuualkovi katto on maalattu hauskasti siniseksi.
Vanha helmapitsi löysi paikkansa oven yltä.
Makrameeamppeliin on istutettu viherkasvi.

Mikä on maalla asumisessa parasta?

Kun oven avaa aamulla ja näkee pellon ja kuuntelee hiljaisuutta. Otimme alusta lähtien periaatteeksi, että vanhat omenapuut, tuomet ja suuri pihakuusi olivat täällä ennen meitä, joten me sopeutamme remontointi- ja rakennussuunnitelmamme niiden mukaan. Joskus pellolla tepastelee peuroja ja hirviä, ja ilveskin on nähty. Luonto on tässä, ja siitä nautimme.

Täällä on hyvä olla. Kaikki tervehtivät toisiaan, ja kyläyhteisössä on hyvä henki. Saimme jokin aika sitten veneen, mutta siinä ei ollut moottoria. Ei mennyt kauaa, kun vähän matkan päässä asuva mies huikkasi, että hänellä on sopiva moottori. Ville kävi viemässä rantahiekkaa vastapalkkioksi. Kissan ruokkijalle olen palkkioksi korjannut housut, ja erään kerran aamulla rappusille oli tuotu ämpärillinen mansikkaa.

Heinäseipäät löytyivät piharakennuksesta, ja niistä tehtiin aita.
Olavi ja Kaarlo tykkäävät temmeltää piha­piirissä ja ovat monissa hommissa innolla mukana.
Perhe muutti vanhaan puutaloon kerrostaloasunnosta. He ovat remontoineet ja tehneet pihahommia vanhan miljöön ehdoilla.

Teillä on paljon sukulaisilta saatuja kalusteita. Millaisia sisustajia olette?

Tykkäämme vanhoista huonekaluista mutta meillä on Ikean kalusteitakin. Keittiön 1900-luvun alun tuolit olivat päätymässä kaatopaikalle, mutta täti­ni pelasti ne ja antoi meille. Keittiönpöytä on mummuni vanha. Olemme kaivaneet tapettien alta vanhaa hirsiseinää esiin ja maalanneet vanhat pönttöuunit.

Vanhassa talossa on kaikki vähän kallellaan, mikä vaikuttaa remontointiin. Kotimme on neliöiltään pieni, mutta olemme mahtuneet tänne hyvin. Saimme meille makuusopin rakentamalla väliseinän. Suunnittelemme rempan jatkamista ja parven rakentamista pojille.

Tämän pöydän ääressä Heidi kahvitteli oman mummunsa kanssa aikoinaan mökillä. Kahvittelut jatkuvat nyt uuden sukupolven kesken.
Naulakko on talosta löydetty. Se oli alun perin vaaleanpunainen. Heidi maalasi naulakolle uuden sävyn, mutta vanhasta väristä muistuttaa vanhat koukut.
Olohuoneen suurelle nahkasohvalle mahtuu koko perhe.
Viherkasvi viihtyy ikkunalla makrameeamppelissa.
Talon vanha ovi pääsi uudella liukuovimekanismilla uudelleen käyttöön. Heidi ajatteli ensin maalata oven, mutta se olikin niin kaunis hionnan jälkeen, että se sai jäädä sellaiseksi.
Vanhan talon oviaukot ovat sen verran kapeita ja jopa erikokoisia, että kerrossänky ei mahtunut huoneen toisesta ovesta ollenkaan. Olohuone tyhjennettiin kokonaan ja kerrossänky vietiin sitä kautta.
Heidin äiti pelasti dinosauruskoristeen Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenosaston remontin alta. Se olisi joutunut muuten kaatopaikkakuormaan.
Valkoisen perusseinähyllyn reuna on koristeltu liitutaulutarralla. Sienitaulu on Pilkku­raidan ja jääkarhutaulu Pikku Bon. Puinen naulakko on Jyskistä. ­Vihreän puisen auton Kaarlo on nikkaroinut itse päiväkodissa.
Lasten­huoneen oveen on maalattu koristeet liitutaulu­maalilla.
Oven takana on Heidin ompelupöytä, jonka hän ottaa esille tehdäkseen vaatteita esimerkiksi lapsille. Pienet neliömäärät vaativat luovia ratkaisuja, jotka eivät kuitenkaan vie liikaa tilaa.
3 kommenttia