”Ooh, wau, oho!” huudahti vieras – lapsiperheen urbaanissa kaksiossa kukoistavat värit, poptaide ja viherkasvit
Sisustus
”Ooh, wau, oho!” huudahti vieras – lapsiperheen urbaanissa kaksiossa kukoistavat värit, poptaide ja viherkasvit
Nina, Juha ja Ukko asuvat kerrostalon ylimmässä kerroksessa Helsingin Konepajalla. Runsaan tyylin ystävä Nina rakastaa sisustamista: ”Sisustuksen ei tarvitse olla vakavaa, aina voi kokeilla, mikä toimii.”
Julkaistu 22.3.2023
Unelmien Talo&Koti

Honkasen perhe eli Nina, Juha ja Ukko muuttivat kolme vuotta sitten ­vanhasta jugendasunnosta uudehkoon, vuonna 2015 valmistuneeseen moderniin kerros­taloon. Vaikka talon aikakausi vaihtui, tyyli ­pysyi runsaana ja värikkäänä. Pieni perhe ­mahtuu hyvin 68 neliöön, sillä koti laajenee kahviloihin ja Juhan levykauppaan.

Nina: ”Ooh, wau, oho! eräs asiakkaani kommentoi tullessaan ­kotiimme meikattavaksi. Ajattelin, että ehkä se oli hyvä reaktio. Kaikki kommentoivat kotimme värejä, itse en niitä edes huomaa. Olen aina ollut runsauden ystävä, paitsi että tämä tyyli ei ole ­minulle edes runsas. Verhoja tosin en tänne kaipaa, on täällä sen verran paljon kaikkea. Ja vaikka tyyli on runsas ja värejä on paljon, on kuitenkin tarkkaan harkittua, missä tavarat sijaitsevat.

Rakastan sisustamista ja touhottamista. Voisin sisustaa kodin uusiksi vaikka joka kuukausi, jos olisi rahaa. En ole kuitenkaan ­yhtään tekijä tai tuunailija, siihen kärsivällisyyteni ei riitä. Sisus­tuksen ei tarvitse olla vakavaa, aina voi kokeilla, mikä toimii. Väriä saa olla! Kaikilla on oma tyylinsä, tämä on meidän. Minä teen ja ­Juha allekirjoittaa, toki kysyn häneltä aina mielipidettä.”

Helsingin Konepajalla sijaitsevassa kerrostalokaksiossa asuvat Nina ja Juha Honkanen sekä Ukko, 10, ja kissat Salsa ja Nacho.
Marjut Alitalon teos Ukko on uniikki, savesta muotoiltu 3D-muotokuva. Se kuuluu teosprojektiin, jossa taiteilija on tehnyt sympaattisia pallopäitä keramiikasta käsin rakentaen ja maalaten. Se on tehty Ukon valokuvasta ja muistuttaa ajasta, ­jolloin poika ei suostunut pukeutumaan muuhun kuin Batman-pukuun.
Nina bongasi ruokailu­ryhmän Fidasta 15 ­vuotta sitten. Hän oli ­silloin maskee­raajana Salatut elämät ­-tv-sarjassa ja haki huone­kalut lounas­tunnilla rekvisiitta­pakettiautolla. Ninan sisko löysi Torista keltaisen vintagelampun ja antoi sen ikuisuuslainaan.
”Asumme mieluusti vuokralla, mielestäni asunnon ei tarvitse olla oma.”
Poptaide­taulussa on Ninan ystävän ulkomailta hankkima ­kangas. Kankaassa on poptaiteilija Roy Lichtensteinin taideteos Girl with Hair Ribbon vuodelta 1965.
Viherkasvit viihtyvät suurten ikkunoiden edessä.
Kynttilän­jalat on han­kittu vintageliike Ansasta.

”Asuimme ennen tätä kotia 18 vuotta omassa jugendasunnossa Kalliossa. Ajattelin pitkään, etten pysty muuttamaan pois Kalliosta. Koti kävi kuitenkin pieneksi ja kyllästyin siihen, että aina jossain jumputti musiikki. Konepaja on urbaani ja jatkuvasti kehittyvä alue. Täältä on sopiva työ- ja koulumatka, ja lähellä on Keskus­puisto ja Mustikkamaa. Muutimme tänne vuoden 2020 alussa. Kallio on edelleen lähellä, ja käymme siellä kahviloissa ja ravintoloissa ­sekä Juhan levykaupassa. Asumme mieluusti vuokralla, mielestäni ­asunnon ei tarvitse olla oma. Olemme urbaaneja ihmisiä, ja tämän kauemmaksi en ehkä pysty muuttamaan keskustasta.

Perjantaisin tilaamme ruokaa ja katsomme yhdessä sohvalla sarjoja tai elokuvia, mutta lauantaisin teemme useimmiten töitä. Sunnuntai on ainoa aamu, kun olemme varmasti koko perhe yhtä aikaa koolla. Kuuntelemme musiikkia ­vinyylilevyiltä ja syömme croissantteja. Aamiainen syödään usein terassilla. Kun muutimme tänne, saunoimme joka päivä, kun se oli niin uusi juttu. Testasimme joka ilta erilaisia saunamakkaroita. Kivikylän saunalenkki oli paras, sopivan lötkö! Ukko ei välitä ­saunomisesta ja kylpee saunan aikana isossa taitettavassa ­ammeessa.

Kallion koti oli supertärkeä ja omannäköiseksi remontoitu. ­Luulin, etten voi saada samanlaista fiilistä enää uuteen kotiin. Kun muutimme tänne, tajusin, että tunne on kiinni ihmisistä ja ­tavaroista. Rakkaat ihmisethän sen kodin tekevät.”

Olohuoneen sohva ja keinutuoli on hankittu Ikeasta. Keinutuolia koristaa pastellinsävyinen tyyny H&M Homesta. ­Kehystetty juliste mainostaa lastenmessuja vuodelta 1951.
Olohuone on rajattu ­sohvalla.
”Olen aina ollut runsauden ystävä, paitsi että tämä tyyli ei ole ­minulle edes runsas.”
Vanhempien ­makuualkovi on olohuoneen nurkassa. Se on erotettu muusta tilasta kirjahyllyllä. Hayn vaalean laventelin värinen päiväpeitto on ostettu Stockmannilta. Tauluhyllyn ­valokuvassa on Ukko pienenä. Pienessä taulussa lukee väärinpäin ”Fuck the fengshui”. Etualan huonekasvi on seepramaija.
Ukon ­huone on ­koristeltu ­supersankareilla, lego­hahmoilla, ­dinosauruksilla, ­lepakoilla ja haamuilla. Ukko rakastaa erityisesti ­halloweenia yli kaiken, eikä siitä muistuttavia koristeita saa laittaa pois koko vuonna.
Eteisen juliste jatkaa ­kodin poptaidelinjaa. Kellossa seikkailee sarja­kuvahahmo ­Felix-kissa. Kultaköynnös kiipeilee ­seinälle ja ruukusta kohoaa ­palmuvehka.
”Kun muutimme tänne, tajusin, että rakkaat ihmisethän sen kodin tekevät.”
Ninalla ei ole ennen tätä kotia ollut lasitettua parveketta. Nyt parveke on Ninalle ehdoton kahvittelupaikka talvellakin. Nina toteuttaa itseään laittamalla parveketta kauniiksi ja kasvattamalla kasveja ja kukkia. Rustan aurinkovarjo suojaa auringonvalon lisääntyessä enimmältä paahteelta.
Kotiin talon ylimmässä kerroksessa kuuluu koko asunnon levyinen parveke, josta aukeaa mahtava näkymä historialliselle VR:n konepajalle. ­Konepajan kaupunginosa on rakentunut Helsingin Vallilaan entiselle VR:n Pasilan konepajan alueelle.
”Sunnuntaiaamuisin kuuntelemme musiikkia vinyylilevyiltä ja syömme croissantteja.”
Narsissit pärjäävät terassilla jo kevättalvesta. Harmaa seinä antaa ryhtiä koko ­parvekkeelle. Pöytä on Jyskistä. Valaisin ja hyllyt on ostettu Jyskistä, sohva Ikeasta.
Kaktus kasvaa Monkista hankitussa hauskassa, ­tissein ­koristellussa ruukussa. Kaverina on kaktusruukku.
Honkasten kotitalo on vuonna 2015 rakennettu kerrostalo Helsingissä Vallilan Konepajalla. Kodissa on kaksi huonetta, keittiö ja alkovi, yhteensä 68 neliötä. Talon tiilipinta yhdistyy vaalean­keltaiseen rappaukseen. Koti on ylimmässä kerroksessa.
Juha pitää Kalliossa omaa Goosebumbs Records -levykauppaa. Se on perheelle kuin toinen olohuone. Ukko kulkee kodin, koulun ja levykaupan väliä.

Ninan sisustusoivallukset:

  • Piipahda putiikeissa. ”Ostan sisustustavaroita ulkomailta, mutta Helsingistäkin löytyy kivoja sisustus­putiikkeja. Suosikkejani ovat Granit, Søstrene Grene ja My o My.”
  • Hanki leikkokukkia. ”Parasta on, kun kotona on leikkokukkia. Ostan niitä marketeista ruoka­ostosten yhteydessä. Hienot maljakot kruunaavat kukka­kimpun.”
  • Viherkasveja ei voi olla liikaa. ”Jos kotona ei ole ikkunalautoja, voi viherkasvit laittaa esiin penkeille, amppe­leihin ja kukkapylväisiin. Kesäisin viherkasvit valtaavat valoisan ja lämpimän terassin. Kesällä innostun ottamaan kasveista pistokkaita, ja syksyn tullen pähkäilen niille paikkoja sisällä.”

Juttua muokattu 27.3.2023 klo 15.30: Kuvatekstiin lisätty Batman-teemaisen keramiikkatyön suunnittelijan nimi sekä teoksen nimi.

4 kommenttia