Kotivinkki

Kuosien ja tapettien leikki! Vihreä kakluuni antoi suunnan sisustukselle lapsiperheen satavuotiaassa hirsitalokodissa

Kuosien ja tapettien leikki! Vihreä kakluuni antoi suunnan sisustukselle lapsiperheen satavuotiaassa hirsitalokodissa
Johanna ja Tomas remontoivat satavuotiaan hirsitalon perheensä kodiksi. Kuoseilla leikittelevä sisustus huokuu perinteistä skandityyliä, ja kakluunista napattu sävy kulkee läpi kodin.
Julkaistu: 5.1.2022

Rauhallisen omakotitaloalueen sydämessä, pienen tien varrella, kohoaa kaunis kaksikerroksinen vanha hirsitalo, jota ympäröivät uudet matalahkot omakotitalot. Johanna Kylmä ja hänen puolisonsa Tomas hankkivat talon kahdeksan vuotta sitten ja remontoivat siitä kauniin kodin perheelleen.

Johannan perheen hirsitalo on Pohjois-Helsingissä lapsiperheiden suosimalla alueella. Perheeseen kuuluvat Johanna ja Tomas, lapset Edvin ja Fanny sekä australianlabradoodle Ove.

Johanna, miten päädyitte tähän taloon?

Aiempi kotimme oli kerrostalossa, ja haaveilimme omakotitalosta. Selasin netin myynti-ilmoituksia ahkerasti ja huomasin jo vuonna 2012 tämän talon myynti-ilmoituksen. Hinta oli kuitenkin meille liian kova, emmekä lähteneet edes katsomaan paikkaa. Jonkin ajan päästä pyyntihintaa laskettiin, ja päätimme tulla paikan päälle. Ihastuimme taloon välittömästi, mutta ennen kuin ehdimme edes tehdä tarjousta, kaupat oli sovittu toisen perheen kanssa. Sattuma puuttui peliin, ja muutaman viikon päästä saimme soiton välittäjältä. Kaupat olivat peruuntuneet, ja me saimme talon. Teimme remonttia ja vuonna 2013 pääsimme muuttamaan taloon vauvan kanssa.

Keittiössä perhe viettää eniten aikaa. Rowico Yumi -pöytä on löytö Tori.fistä ja tuolit Kierrätyskeskuksesta. Valaisimet ovat Ikeasta, ja matto on vanhan kodin entiseltä asukkaalta.
Vanhat kalusteet sopivat vanhaan taloon. Upea lipasto on Johannan äidin serkun antama.

Talo oli ollut vapaa-ajankotina. Miten teitte siitä kodin?

Tarina kertoo, että talo olisi siirretty muualta tänne vuonna 1918. Se oli ollut kesämökkinä ja vain satunnaisessa käytössä. Sama suku oli omistanut talon pitkään, ja se oli ollut edellisen asukkaan hänen lapsuudestaan saakka. Oli ihanaa, että saimme suunnitella remonttia vapaasti, koska lähes kaikki oli kunnostettava. Vesi ei tullut sisään, ja pihalla oli sauna ja huussi. Saimme siis remontoida talon omannäköiseksemme mahdollisimman paljon vanhaa tyyliä kunnioittaen.

Uusitte lähes kaiken. Mitä kaikkea teitte?

Korjasimme katon, vedimme uudet sähköt ja veden sisään. Hioimme ja maalasimme lattiat sekä talon ulkopinnat. Talo oli alun perin vaaleankeltainen, mutta me valitsimme uudeksi ulkoväriksi voimakkaamman keltaisen. Rakensimme myös kylpyhuoneen sisälle.

Edvinin huoneen tapetti on Sandbergin Amalfi. Veikeä kattovalaisin on Afro Artin. Johanna hankki sen Tammisaaresta Popana-sisustusliikkeestä.
Fannyn huoneen hurmaava kirjoituspöytä on Tomaksen ukin perintöä. Tapetti on Sandbergin Ferdinand. Valaisimen jalka on Ikeasta ja varjostin kirppikseltä.
Makuuhuoneen valaisimen jalka on Ikeasta ja varjostin kirpputorilta. Johanna valitsi tapetiksi Sandbergin Liljekonvaljin.

Teillä on paljon vihreää väriä. Miten sisustuksen värimaailma syntyi?

Pinnat ovat pääosin valkoisia, ja tehostevärinä on vihreä. Sen poimin olohuoneen suuresta vihreästä kakluunista. Väri toistuu kaikkien huoneiden tapeteissa. Pidämme kovasti vihreästä väristä ja nautimme mökillä ollessamme metsässä samoilusta, jolloin vihreä ympäröi meidät kokonaan.

Remontin aikaan valinnat tuntuivat todella rohkeilta, mutta oma silmä on niin tottunut niihin, että nykyisin valitsisin ehkä vielä voimakkaampia kuoseja.

Olohuoneen suuri, upean vihreä kakluuni antoi sävyn koko kodin värimaailmalle.

"Nautimme metsässä samoilusta, jolloin vihreä ympäröi meidät kokonaan."

Rakastat kirpputoreja ja kierrätystä. Miten se näkyy kodissanne?

Kokoan sisustuksen vanhoista kalusteista, ja jos mahdollista, vältän uusien ostamista. Pidän siitä, että tavaroilla on tarina.

Ruokasalissamme oli yksi kotimme ainoista uusista kalusteista, Hakolan suuri Woody-pöytä, mutta pidämme siitä niin paljon, että veimme sen mökille. Siellä on enemmän tarvetta isolle pöydälle, jonka ääreen kokoontua. Nyt pidän silmät auki, jotta löytäisin kotiimme ruokapöydän antiikkiliikkeestä tai kirpputorilta. Toistaiseksi ruokasalissa on tyhjää tilaa, mutta odotan mieluummin pitkäänkin, että löydän juuri sen oikean kalusteen.

Meillä on myös paljon vanhoja astioita. Kerään sinisävyisiä maisema-astioita ja mielenkiintoisia esineitä. Lisäksi monet valaisimista on hankittu kirpputorilta.

Ruokasalissa on Johannan äidin serkulta saatu vanha sohva, jonka vihreä runko sai parikseen värikkäitä samettityynyjä. Viiksiaiheinen juliste on saatu Tomaksen äidiltä.

Mistä pidät kodissanne eniten?

Kokonaisuus on mielestäni onnistunut. Sisustus on hyvä yhdistelmä kuviollisia tapetteja, vanhoja kalusteita ja vaaleita pintoja ilmettä rauhoittamassa. Olen myös todella ihastunut puusepän valmistamaan keittiöömme, joka toimii arjessamme valtavan hyvin. Vietämme siellä eniten aikaa.

Johanna ja Tomas halusivat keittiöön kaasuhellan. Suurikokoinen kahden uunin hella löytyi Ilveltä. Lieden takana laatoitus jatkuu kattoon saakka.

Keittiön teki Neljä Seppää. Täyspuiset kaapistot kiertävät koko huoneen. Keittiö on talon ainoita tiloja, jossa ei ole tapettia. Välitilassa on tiililadottu metrolaatta ja yläosassa pystypanelointi, joka maalattiin harmaaksi.

Millaisista sisustusasioista haaveilet?

Olohuoneessamme on kaksi vanhaa tanskalaista 1960-luvun nojatuolia, jotka ovat peräisin vanhemmiltani. Haluaisin verhoilla ne uudestaan. Valitsisin niihin Svenskt Tennin värikkäitä kankaita. Myös sohvan uusiminen kuuluu haavelistalle, kunhan puolivuotias koiranpentumme Ove kasvaa.

Olohuoneen tanskalaiset vintagetuolit Johanna sai vanhemmiltaan. Sohvapöytä on myös Johannan vanhemmilta ja matto Carpet Vistasta. Tapetti on Sandbergin Waldemar.
Johanna haaveilee tuolien ja sohvan verhoilusta uudelleen, mutta sitä ei kannata tehdä ennen kuin Ove-pentu hieman kasvaa.
Johanna ja Tomas ovat remontoineet koko talon, joka oli aiemmin vapaa-ajan käytössä. Myös katto uusittiin, ja talo sai uuden sävyn pintaansa. 1910-luvulla rakennetussa hirsitalossa on 180 neliötä.
2 kommenttia