Kotivinkki

Todellinen rantaparatiisi! Katjan perhe mökkeilee postikorttimaisemissa Saimaalla – mustavalkoisen mökin ilopillerejä ovat astia-aarteet ja pärekorit

Todellinen rantaparatiisi! Katjan perhe mökkeilee postikorttimaisemissa Saimaalla – mustavalkoisen mökin ilopillerejä ovat astia-aarteet ja pärekorit
Katja ja Mikko Tiikasalon nelilapsinen perhe viettää kaiken vapaa-aikansa Savitaipaleella. Mustavalkoisen mökin ilopillereitä ovat vanhat täkit, pitsilakanat, ruusukupit ja pärekorit.
Julkaistu: 30.7.2020

Katja ja Mikko Tiikasalo nauttivat kesäkodistaan neljän lapsensa kanssa vain vajaan tunnin matkan päässä kaupunkiasunnostaan. Saimaan rannalle Savitaipaleelle voi piipahtaa vaikka arkenakin uimaan ja saunomaan. Lomat ja viikonloput kuluvat mökillä, sillä Saimaa näyttää parhaat puolensa aurinkoisena kesäpäivänä.

Perheen mökki sijaitsee upeissa järvenrantamaisemissa.
Täällä mökkeilevät Katja, 48, ja Mikko Tiikasalo, 48, lapset Emilia, 18, Eemeli, 17, Peppi, 11, ja Petrus, 8, sekä Urho-koira sekä Mauno-kani. Mökki on rakennettu vuonna 1974 ja perhe laajensi sitä vuonna 2012. Neliöitä on 90.
Alun perin ruskea mökki maalattiin ensin harmaaksi ja lopulta mustaksi. Katja kerää muun muassa vanhoja koreja.

Katja, mökki näytti erilaiselta, kun ostitte sen. Mihin ihastuitte mökkipaikassa?

Ostimme mökin vuonna 2007 etsittyämme oikeanlaista jo jonkin aikaa. Rakastuimme siihen välittömästi. Perille pääsee autolla, ja ihastuimme erityisesti mökkitien henkeäsalpaaviin maisemiin, sillä suuri Liittokiven selkä avautuu tien toisella puolella. Upea lapsiystävällinen hiekkaranta puhtaan veden äärellä ratkaisi ostopäätöksemme. Kaivo ja sähkölämmitys tulivat ekstrana.

Olohuoneen kaappi on lainassa ystäviltä. Taivaansininen kaappi sai ystävien luvalla uuden harmaan maalipinnan.
Arabian vanhat astiat, samoin kuin täkit ovat mummin ja isomummin perintöä.
Olohuoneen seinät maalattiin valkoisiksi, ja Katja valitsi tilaan sohvan, rahin ja divaanin Ikean mallistosta. Vanhat peitteet somistavat sohvista persoonalliset.
Seinällä on kehystettynä lasten jalan- ja kädenjäljet.
Ruokapöydän paikka on olohuoneen suurien kulmaikkunoiden edessä. Kaksi tuolia on Mikon mummilta. Katja on kerännyt lisää tuoleja kirpputoreilta.
Pöydän yllä roikkuva valaisin on Katjan siskolta.

Mitä kaikkea teitte, jotta saitte mökistä omannäköisenne ja tarpeisiinne sopivan?

Maalasimme vuonna 1974 rakennetun ruskean mökin ensin harmaaksi ja muutama vuosi sitten lopulta mustaksi. Uusimme myös katon mustaksi. Musta sopii saaristomaisemaan, ja nyt kaikki rakennuksemme ovat mustia ulkopuolelta. Sisältä maalasimme kaikki pinnat valkoisiksi.

Heti mökin ostettuamme Mikko rakensi rantaterassin, joka on veden korkeudesta riippuen joko vain metrien päässä rannasta tai vesirajassa. Vietämme paljon aikaa ulkona.

Laajensimme 45 neliön mökkiä vuonna 2012 ja tilaa on nyt puolet enemmän. Aluksi oli vain tupa ja alkovi. Perhe kasvoi mökin oston jälkeen vielä kahdella lapsella, joten tarvitsimme lisää tilaa, sillä viihdymme mökillä myös talviaikaan.

Katja ja Mikko uusivat keittiön kierrätysidealla. Ystävät myivät kerrostalokotinsa keittiön remontin alta, ja se sai uuden elämän Tiikasalojen mökillä. Näkymä on makuuhuoneesta keittiön suuntaan.
Makuuhuoneessa tunnelma on raikkaan valoisa.
Katjan on vaikea vastustaa pitsilakanoita, jos hän näkee sellaisia esimerkiksi kirpputorilla.
Mökissä on kaksi lastenhuonetta. Tämän jakavat Peppi ja Petrus.
Perheen lemmikkikanin nimi on Mauno.

Laajennuksessa mökkiin tuli keittiö ja kolme makuuhuonetta lisää. Haaveiletteko vielä jostain uudistuksista?

Suunnitteilla on mökkiterassin laajennus ja kesäkeittiön rakentaminen keittiön ikkunan eteen. Lapset haaveilevat paljusta. Jossain vaiheessa rakennamme ehkä pariaitan, jotta lapset saavat kavereineen omaa rauhaa.

Sisällä aiomme uusia tuvan lattian, joka on talvella viileä. Suunnittelemme muutokset yhdessä, ja sitten Mikko toteuttaa visiomme. Kiirettä ei kuitenkaan ole, ja rintamamiestalo kaupungissa vaatii myös jatkuvasti huolenpitoa.

Rannalla olevan pöydän ääressä perheellä on tapana nauttia päiväkahvit. Välipalalla ovat Petrus ja Peppi sekä Katjan ja Mikon kummipojan vaimo Jenna. Taustalla siintää päärakennus.
Riippukeinu on kaikkien lasten lempipaikka, ja usein sieltä löytyy loikoilemasta useampikin sisarus.
Vietämme mökillä aikaa aina, kun mahdollista. Saimaa näyttää kesällä parastaan.
Musta maja on Petruksen oma projekti. Hän on rakentanut sen isänsä kanssa.

Mökkinne sisustus on hurmaavan kerroksellinen. Miten se on syntynyt?

Olen hulluna kirpputoreihin ja kierrätykseen. Mökkiä on sisustettu kierrätetyillä huonekaluilla, astioilla ja tavaroilla. Minun on vaikea vastustaa pärekoreja, Riihimäen lasiastioita, perunakappoja, alpakkalautasia, vanhoja puutuoleja ja pitsilakanoita, jos satun löytämään niitä. Vain sohvat ja sängyt on hankittu uutena.

Sisustus on muuttunut paljon matkan varrella, kun kirppiksiltä ja vanhojen tavaroiden kaupoista on löytynyt mieluisia juttuja. Alkuperäisestä kalustuksesta on jäljellä ainoastaan nojatuoli sekä joitain emaliastioita. Hyväkuntoisia vanhoja täkkejä on nykyään vaikea löytää, ja suurin osa mökillämme olevista täkeistä onkin miehen vanhempien ja isovanhempien peruja. Myös Arabian vanhat astia-aarteet ovat heiltä.

Sauna maalattiin mustaksi sisältäkin, ja samalla Katja ratkaisi kekseliäästi alituisen kiistan saunan istumapaikoista. Kukin lapsista sai oman nimikoidun tyynynsä lauteille.
Huussi sai uuden ilmeen, kun lapset maalasivat sen pinnat valkoisiksi ja somistivat valoisan tilan vanhoilla puukiuluilla ja kala verkoilla.
Katja kiinnitti puunrunkoon käsienpesua helpottavan hanallisen kanisterin. Tyylikäs musta käsisaippua ja käsipyyhe viimeistelevät tyylin.

Käytte mökillä ympäri vuoden. Millaista on elämänne mökillä?

Tulemme tänne aina, kun pääsemme. Lasten kesätyöt, harrastukset ja viikonvaihteiden turnausmatkat tekevät mökkeilystä välillä haasteellista, mutta onneksi ajomatka on lyhyt. Nautimme paljon luonnossa olemisesta. Mikko kalastaa, poimimme yhdessä sieniä ja minä marjastan joko yksin tai lasten kanssa. Pakastimessa on aina reilusti karpaloita, vadelmia, mustikoita ja puolukoita.

Perhe ihastui mökkimatkan henkeäsalpaaviin maisemiin heti ensimmäisellä käynnillä.
Kommentoi »