Avotakka

Enemmän on enemmän! Lapsiperheen kerrostaloasunnon sisustuksen suunnittelu lähti liikkeelle matosta

Enemmän on enemmän! Lapsiperheen kerrostaloasunnon sisustuksen suunnittelu lähti liikkeelle matosta
Sisustusarkkitehti Elina Siltanen-Sjöberg suunnitteli kodin helsinkiläisperheelle, jolle värit ja kuvataide ovat tärkeä osa elämää. Lopputuloksena on klassisen runsas sisustus. Kurkista sisään!
Julkaistu: 12.11.2021

Ennen kuin sisustusarkkitehti Elina Siltanen-Sjöberg alkoi sisustaa kolmihenkisen perheen uutta kotia, asukkaat halusivat näyttää hänelle jotakin. Se oli heidän ostamansa suuri matto, jossa on oranssin- ja turkoosinvärisiä kuvioita. Matosta tuli lähtökohta työlle, joka tuli käsittämään niin uuden sohvan, nojatuolien ja kaappien piirtämisen kuin monet muut kalustevalinnat sekä väri- ja tekstiilisuunnittelun.

Liike-elämän palveluksessa työskentelevien Hannan ja Samin sekä heidän alakouluikäisen poikansa koti on kolmio alun perin 1888 valmistuneessa ja 1920-luvulla laajennetussa kerrostalossa Helsingin Ullanlinnassa. Neliöitä on 105.
Olohuoneesta pääsee pujahtamaan kapealle kattoterassille, jossa nautitaan niin aamukahvista kuin auringonlaskuista. Maisema avautuu kattojen ylitse aina Suomenlahdelle saakka. Kapea tila edellyttää kalusteilta siroutta, minkä lisäksi niiden tulee kestää vaihtelevia sääolosuhteita. Keltainen väritys saa Fermobin pikkutuolit hehkumaan kilpaa auringon kanssa.

Asukkaiden omin tyyli on klassisen runsas ja ilmeikäs. Juuri sellaisia sisustuksia Elina mielellään suunnitteleekin – tavoitteenaan maksimaalinen viihtyisyys ja mukavuus.

Alun perin urakan piti olla vielä tätäkin mittavampi eli koko asunnon remontti. Perhe otti yhteyttä Elinaan siinä vaiheessa, kun hän oli raskaana eikä voinut aloittaa projektia aivan alusta. Elina ohjasikin perheen ensin sisustusarkkitehti Marko Paanasen puoleen. Tämän kädenjälki näkyy nyt avaraksi muutetussa pohjaratkaisussa, pintojen väri- ja materiaalivalinnoissa, kiintokalusteissa ja lattiamateriaaleissa. Siitä oli hyvä jatkaa.

Ikkunattomaan eteiseen on valittu ennakko­luulottomasti tumma ja voimakas väritys. Sinistä keventävät runsaat kullanväriset yksityiskohdat. Yhdistelmä on tuttu klassisista sisustuksista, erityisesti kuninkaallisista yhteyksistä, ja tekee sisääntulosta juhlavan. Elina on piirtänyt tilaan sopivat uudet kalusteet, jotka korostavat sen näyttävyyttä. Pöytävalaisimen varjostin on Les Tissus Colbert -liikkeestä ja kristallikruunu edellisestä kodista. Valkoinen ovi johtaa kylpyhuoneeseen.
Voimakas väritys pukee ikkunatonta tilaa. Tärkeässä osassa ovat silloin eri korkeuksille sijoitetut valonlähteet.
Sisustuksen suunnittelu voi lähteä liikkeelle yllättävästä detaljista, kuten asukkailla jo olleen maton oransseista ja turkooseista kuvioista. Niiden pohjalta alkoi sisustuksen väripaletin ja muiden kuosien miettiminen. Nojatuolit ovat Elinan piirtämät, ja ne on verhoiltu Nina Campbellin suunnittelemalla kankaalla. Elinan mukaan juuri näyttävillä sisustuskankailla on mahdollisuus herättää koti eloon. Siinä suomalaisilla olisi vielä oppimista.
Paraatipaikalla seisoo Elinan suunnittelema ja Lauritzonin Tivoli-kankaalla verhoiltu sohva. Se on elegantti ja myös leikkisä kurvikkaiden käsinojiensa ansiosta. Uniikkikalusteet tulevat usein edullisemmiksi kuin valmiskalusteet. Sopivien tekijöiden löytäminen voi tosin olla hankalaa. Elina on löytänyt Virosta käsityöyrityksiä, jotka toteuttavat myös vaativia kalusteita ja verhoiluja. Kuviolliset sohvatyynt ovat Anna Frenchin ja samettityynyt Carluccin. Pikkupöytä on Rivièra Maisonin mallistosta.
Ripustuksessa on ollut tärkeää, että jokainen teos solahtaa kokonaisuuteen. Senkki on Elinan piirtämä, samoin rahit, joiden verhoilukangas on Carluccin New York Velvet -samettia ja alareunan koristenauha Houlès Paris’n. Elina painottaa viimeistelyä ja yksityiskohtien merkitystä, jotta koti on runsaudestaan huolimatta tasapainoinen eikä kirpputorimainen.
Sisustamisessa ei ole niin pientä yksityiskohtaa, etteikö sillä voisi vaikuttaa kokonaisuuteen ja tunnelmaan, jonka jokainen tilassa oleskeleva aistii. Tämän kodin keittiökaapeissa on runsaasti astioita ja serviettejä, joiden sävyjä esiintyy myös muissa esineissä ja tekstiileissä. Posliiniset teekupit ja -lautaset ovat Villeroy & Bochin.

Uniikeilla pöytävalaisimilla on iso merkitys kodin ilmeen luomisessa. Perinnöksi saadulla jugendkaapilla on koristeruukkuun tehty uusi pöytävalaisin, jossa on Elinan suunnittelema varjostin. Kokonaisuuden on toteuttanut Varjostinnurkka. Yläosastaan kaartuva suuri peili oli asukkaiden haave, mutta Suomesta ei löytynyt vastaavaa ja teettäminen olisi tullut kalliiksi. Lopulta tuli edullisimmaksi tilata se Italiasta. Pallovalaisimet ovat vuosien takaisia vintagelöytöjä.
Marko Paanasen suunnittelema keittiön kaapisto on tilaihme ja jatkuu hauskasti kulman taakse. Se vie niin vähän tilaa kuin mahdollista. Tummanruskea kvartsityötaso jatkuu saumattomasti nurkan ympäri. Lisätilaa antaa keittiön ja ruokailutilan väliin sijoitettu saareke, joka toimii myös kätevänä tarjoilupöytänä. Ikkuna avautuu pienelle kattoterassille.
Kun koti on valmis, siitä ei voi ottaa pois mitään ilman, että kokonaisuus kärsii.
Ammattilaisen neuvo
Uusien valaisimien teettäminen on yllättävän yksinkertaista. Pöytävalaisimien jalkoina voi käyttää vanhoja, kauniita ruukkuja. Varjostimet voi piirtää juuri niihin sopiviksi.
Ammattilaisen neuvo
Runsaat sisustustekstiilit tuovat kotiin yllättäviä väri- ja kuosiyhdistelmiä, erilaisia kiiltoasteita sekä viihtyisää runsautta ja pehmeyttä. Vanhempien makuuhuoneessa oleva makkaratyyny on teetetty Jim Thompsonin kankaasta. Thompson oli Yhdysvalloissa syntynyt menestyksekäs liikemies, joka elvytti Thaimaan silkkikäsityöperinteen 1950- luvulla. Kuviotyynyt ovat Robert Allenin. Englannista löydettyjen koristepeilien juju on klassisissa kuperissa laseissa.
Kylpyhuone ja kodin toinen wc jatkavat samaa sävymaail­­maa kuin eteinen, josta astutaan tähän tilaan. Vaikuttavat laatat ovat edellisen asukkaan ajoilta, sillä taloon on tulossa linjasaneeraus. Kalustus on sen sijaan kokonaan uusi, samoin matto, jonka etsiminen ei ollut helppoa. Kun lopulta Amaran verkkokaupassa tuli vastaan sudenkorentojen koristama matto, kaikki olivat samaa mieltä: siinä se on!
Kodinhoito ja pyykkihuolto on yhdistetty samaan tilaan toisen WC:n kanssa. Vinot katot tekevät kodista omaleimaisen – ne myös paljastavat, että koti sijaitsee vinttikerroksessa
Elina Siltanen-Sjöberg opiskeli sisustusarkkitehdiksi Lontoossa.
2 kommenttia