Kerrostalokodin ikkunoista on huimat kattonäkymät. Satavuotiaat kivitalot ovat kiinnostavaa katseltavaa lintuperspektiivistä.
Myös Sanna Nybomin ja Mikko Markkasen perhekodissa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Makuuhuoneet on rajattu avarasta olohuoneesta mustaraamisilla, ruudutetuilla lasiovilla, mikä on loistava idea luonnonvalon kannalta. Huoneiston keskellä sijaitsevaan olohuoneeseen virtaa nyt valoa molemmilta sivuilta.
Vanhempien makuuhuone on todella läpinäkyvä lattiasta kattoon ulottuvine pariovineen ja erkkereineen, josta näkyy Helsingin tuomiokirkon kellotorni.
– Komisario Palmu -leffoissa Palmu tarkisti oikean kellonajan kirkon kellosta. Voin tehdä saman omassa makuuhuoneessani, Mikko sanoo.
Tyttärillä on huoneissaan hieman enemmän yksityisyyttä kuin vanhemmilla.
– Mikko olisi halunnut lastenhuoneisiin lasiseinät. Onneksi sain hänet muuttamaan mielensä. Mietin, onko kiva istua olohuoneessa ja tuijottaa sekaisia lastenhuoneita, Sanna sanoo.
Hän suunnitteli Mikon kanssa asunnon pohjaratkaisun uusiksi. 1950-luvun huoneisto oli huonossa kunnossa, ja siihen oli tehty vuosien mittaan erinäisiä korjauksia. Se oli ollut kolmen veljeksen lapsuudenkoti talon valmistumisvuodesta lähtien.
– Olemme aina asuneet vanhoissa huoneistoissa. Vastustan asuntojen alkuperäisten sisustusten hävittämistä, mutta tässä kohteessa ei ollut enää mitään säästettävää. Lattioissakin oli kolmea eri materiaalia. Siksi rakensimme huoneiston kokonaan uusiksi, Mikko kertoo.
Uusi koti on jo kolmas Helsingin Kruununhaassa kymmenen vuoden sisällä. Ennen tähän rauhalliseen kaupunginosaan asettumista Mikko ja Sanna asuivat vanhassa tiilirakenteisessa paritalossa pienessä Branden kylässä, Tanskan Jyllannissa.
Muotibisneksessä työskentelevä pariskunta inspiroitui siellä kodikkaasta Søstrene Grene -myymälästä, josta saa edullisia paperi- ja sisustustuotteita. Kun Mikolle tarjottiin osakkuutta kotoiluun innostavasta sisustuskonseptista, toteutui pariskunnan monivuotinen haave. Suomen ensimmäinen Søstrene Grene -myymälä avattiin syksyllä kauppakeskus Ainoassa Espoon Tapiolassa.
– Tanskalainen hygge inspiroi suomalaisia, Mikko toteaa.
Lapsiperheen kodissa on vaikutteita tanskalaisten modernisti kodikkaasta sisustustyylistä. Olohuoneen keskellä seisoo pitkä ruokapöytä pinnatuoleineen. Pöydän ääressä perhe istuu usein iltaa ystävien kanssa. Illanistujaiset saivat alkunsa juuri Tanskasta.
– Tanskalaiset tapaavat kutsua ystäviä koteihinsa syömään. Tanskalaisille kodeille on myös tyypillistä, että ruokapöytä on kodin keskipiste, Sanna kertoo.
Keittiö on kätevästi käden ulottuvilla vastapäätä ruokapöytää. Ikkunattoman keittiön paikalla olivat ennen kylpytila ja palvelijanhuone.
– Jokaisessa huoneessa oli soittokello, jolla aikoinaan kutsuttiin taloudenhoitajaa. Emme keksineet soittokelloille enää käyttöä, Mikko sanoo.
Kun Mikko ja Sanna miettivät asunnon pohjaratkaisua, kunnon kylpytila ja sauna olivat toivelistan kärjessä. Entisessä keittiössä on nyt valoisa spa-tila, jonka ikkunoista avautuu näkymä urbaanille sisäpihalle. Saunan lauteilla istuessa voi ihailla vastapäistä patinoitunutta tiiliseinää.
– Tämä on ensimmäinen kaupunkikotimme, jonne oli mahdollista rakentaa sauna. Saunomme vähintään neljä kertaa viikossa, Mikko kertoo.
Seinien ja tekstiilien murretuissa sävyissä ja kodikkaissa kalusteissa on sopivasti hyggeä. Olohuoneessa on kutsuva sohvaryhmä ja huoneen toisessa päädyssä voi lämmitellä nojatuolissa takkatulen ääressä.
Osa huonekaluista on vanhoja: on mummolasta tuotuja lipastoja ja pikkupöytiä, jotka sopivat hyvin tähän kotiin varta vasten hankittuihin uusiin kalusteisiin. Sannaa kiinnostavat vintagekalusteiden lisäksi vanhat suomalaiset ryijyt ja lasivaasit.
– Teen löytöjä kierrätyskeskuksissa, Sanna kertoo.
Uuden kodin sisustus on vastakohta vanhan kodin modernille mustavalkoisuudelle.
– Pelkäsin seinien maalaamista muilla sävyillä kuin valkoisella, mutta nyt oli hyvä hetki muuttaa tyyliä, Sanna toteaa.