Lapsiperhe pelasti romahdusvaarassa olleen talon – ”Kodissamme ei ole yhtään standardiratkaisua”
Sisustus
Lapsiperhe pelasti romahdusvaarassa olleen talon – ”Kodissamme ei ole yhtään standardiratkaisua”
Alangon perhe osti vanhan, valtavan talon, joka oli vaarassa romahtaa kasaan. Viidessä vuodessa siitä tuli viihtyisä koti, josta ei puutu kekseliäitä kierrätysideoita.
Julkaistu 21.7.2017
Avotakka
Vanhempien makuuhuoneessa on yksi talon monista tulisijoista ja sen ympärillä kodikas oleskelunurkkaus. Maalauksen on tehnyt taiteilija Inne Uitto.
Talossa on lähes 500 asuinneliötä, ja eteinenkin on käytännössä suuri halli. Betonilattia on maalattu kiiltävän valkoiseksi. Tallinnasta ostettujen riippuvalaisimien vieressä on yksi Tessalinan kattoon ideoimista valokukista.

Surullinen näky. Jonkun pitäisi tajuta, miten hieno talo tämä on, poistaa lastulevyt ja kellastuneet mäntypaneelit, häätää homeenhaju ja sisustaa tilalle kaunis koti, jossa on hyvä elää. Suurin piirtein noin ajattelin vajaat 15 vuotta sitten, kun kävin ensimmäisen kerran tässä vanhan maatilan päärakennuksessa. Se oli asuttu, mutta kaikesta näki, ettei kukaan ollut välittänyt siitä enää pitkiin aikoihin.

Viitisen vuotta sitten talo oli ollut asumattomana jo pitkään, ja sen rappio oli edennyt lähes romahtamispisteeseen. Mutta silloin alkoi tapahtua. Talon osti Alangon perhe, joka lasten varttuessa kaipasi lisää asuintilaa. Sitä tulikin enemmän kuin toivoa saattoi, sillä silloisen kodin 100 neliötä vaihtui nykyiseen 500 neliöön.

Perhe oli etsinyt uutta kotia laajalta alueelta, ja mielessä kävi myös oman talon rakentaminen.

− Sitä varten selailin ilmoituksia vapaista tonteista ja iso, rauhallisella paikalla sijaitseva tontti kiinnitti huomioni. Kuvista päätellen alueella kuitenkin oli jo rakennus. Välittäjä vahvisti havainnon ja paljasti, että kyseessä on suojelukohde, jota ei saa purkaa, Tessalina Alanko kertoo.

Välittäjä vihjaisi puolitosissaan, että kannattaisi pestata joku sytyttämään rötiskö tuleen.

− Puhelun jälkeen halusin välittömästi lähteä katsomaan paikkaa. Otin mukaan rakennusalalla työskentelevän naapurini, koska halusin kuulla hänen mielipiteensä talosta ja sen mahdollisuuksista. Naapuri pudisteli päätään, kun astuimme sisään ja etenimme askel askeleelta lahovaurioiden hapertamilla lattioilla.

Halli avautuu keittiöön, olohuoneeseen ja kierreportaiden kautta yläkerroksiin. Portaat on teetetty Virossa saarenmaalaisilla sepillä. Runko tehtiin osissa ja hitsattiin paikalla yhteen. 1930-luvun sohva on kirpputorilta, ja juliste on vanha Amnesty Internationalin kampanjamainos. Pellavapeite on Mokosta.
Keittiön parhaalla paikalla seisoo uhkea uusrenessanssikaappi. Se edustaa eri tyyliä kuin kodin muut kalusteet ja sopii siksi hyvin joukkoon. Saarekkeen betonilevyyn on jätetty syvennys yrttiruukuille.

Tessalina ei vieläkään tiedä, kuinka hän sai puhuttua puolisonsa ympäri ja ryhtymään kanssaan huimaan pelastamisurakkaan.

Komean rakennuksen perustaa on vahvistettu, ja julkisivupanelointi sekä ikkunat ja osa hirsikehikosta on vaihdettu kymmenien muiden toimenpiteiden lisäksi. Rakennus on valmistunut mahdollisesti 1800-luvulla, mutta tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä. Ulkoasu ja monet piirteet, kuten kaakeliuunit ja olohuoneen neljän levykerroksen alta paljastanut kattomaalaus kertovat niin 1800-luvun lopun kuin 1900-luvun alun muutostöistä.

− Olemme pyrkineet siihen, että emme omalla remontilla ainakaan pilaa taloa vaan jatkamme sen elämää mahdollisimman pitkään. Onneksi Museovirasto arvostaa sitä, että joku edes yrittää pelastaa vanhan rakennuksen, eikä aseta esimerkiksi sisätilojen muutoksille rajoitteita. Valitettavasti niissä ei ole ollut paljonkaan säästettävää.

Mikään ei enää vastaakaan vuosien takaisia mielikuviani. Eteisestä avautuu näkymä niin olohuoneeseen ja ulos puutarhaan kuin keittiöön. Yläkertaan pääsee kierreportaita pitkin kohdasta, josta rikkonaisen katon läpi vuotanut vesi oli valunut ullakolta kellariin.

− Aiemmat asukkaat ovat jättäneet omat jälkensä, ja nyt on meidän aika jättää omat jälkemme.

Keittiön keskipiste on olohuoneessa valettu, 4,5 metriä pitkä betonisaareke. Kaapit on upotettu puusepän tekemään runkoon. Ovet ovat mdf-levyä, joihin on uurrettu koristereunus. Moooin jakkaroiden vieressä lepäilee bordercollie Bono.
Vanhat soittimet taffelipianosta lähtien odottavat soittajaa salissa.
Keittiön aarrekaappi täyttyy kaikesta kummallisesta.

Huoneet ovat isoja, aivan kuten monet kalusteet. Tessalinan suunnittelemaa keittiötä halkoo leveä saareke, jonka pituus on 4,5 metriä. Sen betonitaso valettiin olohuoneen lattialla ja kuljetettiin joukolla paikoilleen. Samaan tilaan sijoitetun ruokapöydän ympärille mahtuu 12 ruokailijaa, ja kodin suurimman maton mitat ovat neljä ja puoli kertaa kolme metriä.

− Isossa talossa asumisessa on myös huonoja puolia. Kun lähtee hakemaan jotakin, matkalla unohtaa, mitä on hakemassa, Tessalina huomauttaa.

Sisustukseen on käytetty enemmän kekseliäisyyttä kuin rahaa. Tessalinasta on paljon kiinnostavampaa kehitellä itse uusia sisustusideoita kuin kantaa kaikki valmiina kaupasta sisään.

Valurautaiset Högforsin kierreportaat ovat peräisin Loviisasta puretusta koulusta ja johtavat talon isännän työhuoneeseen.
Vanhempien makuuhuoneessa on keskeneräinen petiprojekti. Sängyn runko on kirpputorilta ja itse tehty pääty odottaa verhoilua. Pellavapeite ja tyynyt ovat Mokosta.

Keittiöstä tuli todella uniikki, kun edulliset peruskaapistot upotettiin niitä varten rakennettuun kehikkoon. Eleettömät ovet saivat lisää ilmettä, kun niiden reunoihin jyrsittiin koristeuurros ja ne maalattiin.

− Meillä ei ole yhtään standardiratkaisua. Eteisen ja alakerran kylpyhuoneen kattoihin on upotettu Tessalinan ideoima ja piirtämä kukkakuvio, josta siivilöityy pehmeää valoa. Kuvio on peräisin olohuoneen kattomaalauksesta ja toteutettu näin: ensin kattoon on kiinnitetty valonlähde, sen päälle valoa läpäisevä pleksi ja lopuksi vanerilevy, johon on leikattu kukkakuvioita.

− Sisustus pitää tehdä paikan ehdoilla. Tähän vanhaan puutaloon eri-ikäiset ja erityyliset kalusteet sopivat paremmin kuin hyvin, vaikka en missään tapauksessa haluaisi luoda museomaista tunnelmaa. Tuntuu, että kotimme jopa ohjaa valintoja. Jos ihastun johonkin esineeseen, voin olla varma, että se sulautuu täällä jo olevien joukkoon.

Perhe muutti taloon pari vuotta sitten, vaikka remontti vielä oli täydessä vauhdissa. Edelleen muutama paikka odottaa korjaamista tai täydentämistä. Alakerran seinät on päällystetty valkoisiksi käsitellyillä huokoleijonalevyillä, ja Tessalina miettii, ryhtyisikö hän tapetoimaan niitä mielenkiintoisemman näköisiksi.

Ennen tapetointiurakkaa on saatava valmiiksi keittiön liesituuletin, jota varten katossa on jo paikka valmiina. Tuuletin on yhä osina kellarissa, entisen pannuhuoneen paikalla sijaitsevassa Tessalinan työtilassa, jonne puolisokaan ei laskeudu. Tuulettimen koneisto on peräisin huonekaluliikkeen löytönurkasta ja kupu kauniista, teollisuustyylisestä valaisimesta. Enää pitää ratkaista, miten istuttaa osat saumattomasti toisiinsa. Minusta tuntuu, että se on talon nykyiselle emännälle vain ajan kysymys.

Ruokailutila jatkuu salina, jonka perältä johtaa pariovet kirjastohuoneeseen. Saliin löytyi tarpeeksi iso matto, kun Tessalina asteli helsinkiläiseen Tattarisuon antiikkihalliin ja huomasi kynnysmattona käytetyn itämaisen maton. Perusteellisen puhdistuksen jälkeen se näyttää täydelliseltä.
Yläkerrassa on tilava kodinhoitohuone, johon Tessalina sai unelmiensa lattialaatat. Ne hankittiin Tallinnasta.

Tessalinan parhaat sisustus- ja remontti-ideat

  • Sisustamisen ei pitäisi olla koskaan tylsää eikä totista puuhaa. Annos myönteistä asennetta ja paljon pilkettä silmäkulmaan, niin kodista tulee varmasti viihtyisämpi.
  • Älä silti tee hätiköityjä päätöksiä vaan suunnittele kaikki huolellisesti ja toteuta suunnitelmat kerralla kunnolla. Muussa tapauksessa joudut hetken päästä taas remontoimaan ja muuttamaan sisustusta.
  • Älä yritä muuttaa tilaa toiseksi vaan sisusta sen ehdoilla. Talon rakennusajankohta sanelee käytettävää muotokieltä ja myös muita sisustus- ja tilaratkaisuja. Arkkitehtuurin ja tyylin kunnioittaminen tekee sisustamisesta johdonmukaisempaa ja myös helpompaa.
  • Muista ekologisuus. Vaikka Tessalina suosiikin kierrättämistä, se ei suinkaan ole ainoa tapa olla ekologinen. Kaikki eivät välitä kirpputorien annista, ja kestäviä ja hyviä ratkaisuja on runsaasti myös uudistuotannossa. Kalusteiden teettäminen on myös järkevää, koska sillä tavoin saa paitsi omien tarpeiden mukaisia myös taatusti kestäviä huonekaluja.
  • Kiinnitä huomiota ilmansuuntiin ja siihen, kuinka päivänvalo etenee kodin eri huoneissa. Valo vaikuttaa väreihin ja sävyihin, joten kannattaa tutustua sävyjen vaihteluun ennen lopullisen valinnan tekemistä.
Miksi kylpyhuoneen pitäisi olla ankea ja vitivalkoinen? Tähän tilaan mahtuvat niin nahalla verhoiltu nojatuoli, itämainen matto kuin lasivitriini, jossa on mukava säilyttää kylpypyyhkeitä.
Kylpyhuonetta valaisevat ikkunan lisäksi lamput, jotka on piilotettu kattoon, kuviolliseksi lakatun vanerin ja pleksin alle.
Taloa ympäröi laaja puutarha, joka oli täysin villiintynyt. Sen ehostus on päässyt hyvään vauhtiin.
2 kommenttia