Lankaköynnös ihastuttaa huonekasvina ja erilaisissa istutuksissa – kurkkaa vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Piha ja puutarha
Lankaköynnös ihastuttaa huonekasvina ja erilaisissa istutuksissa – kurkkaa vinkit kasvin kasvatukseen ja hoitoon
Lankaköynnös on viime vuosina saavuttanut huippusuosion. Sitä näkee niin huonekasvina kuin kesäkukkaistutuksissa tai joulukukkakoreissa. Opettele hoitamaan lankaköynnöstä oikein, ja saat siitä pitkäikäisen koristekasvin.
7.6.2018
 |
Viherpiha

Lankaköynnös on monikäyttöinen kasvi, joka sopii sekä huonekasviksi että erilaisiin ruukkuistutuksiin ulkosalle. Herkkäilmeinen ja pienilehtinen lankaköynnös tuo esimerkiksi kesäkukkien väriloistolle hyvää vastapainoa. Kasvin voi antaa rönsyillä vapaasti tai sitoa köynnöksen kehikkoon tai kaareen.

Lankaköynnöksen hoito

Lankaköynnökselle sopiva kasvupaikka

Valitse lankaköynnökselle valoisa paikka, johon aurinkoi ei kuitenkaan porota suoraan. Länsi- tai itäikkuna sopivat hyvin. Lankaköynnös voi olla myös eteläpuolella, kunhan ohut verho suodattaa valoa sopivasti.

Lankaköynnökselle sopiva multa

Valitse multa, joka on riittävän vettä läpäisevää. Mullassa saisi olla hiekkaa. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa reilu salaojakerros esimerkiksi ruukkusoraa, jotta juuret eivät mätäne.

Lankaköynnöksen kastelu ja lannoitus

Lankaköynnös tarvitsee viikottaista kastelua ja lannoitusta keväästä syksyyn. Mullan pitäisi pysyä tasaisen kosteana siten, että vain pintamulta kuivahtaa. Kuivumaan päässyt lankaköynnös kuolee nopeasti tai ainakin varistaa runsaasti lehtiään.

Lankaköynnöksen talvetus

Lankaköynnös talvehtii huoneenlämmössä, mutta mieluisin talvehtimislämpötila olisi 10-asteinen. Kun talvetat kasvia huoneenlämmössä, pidä huoli sopivasta kastelusta ja sumuttelusta, jotta kuiva huoneilma ei heikennä kasvia. Vältä talvella etenkin lämpöpatterien läheisyyttä.

Lankaköynnöksen lisääminen

Lisää lankaköynnöstä keväällä ottamalla taimesta latvapistokkaita. Juurruta kosteassa hiekan ja mullan seoksessa. Juurtumista edistää, jos laitat ruukun päälle ohuen muovipussin, joka pitää kosteuden tasaisena. Juurtumiseen kuluu pari kolme viikkoa.

Voit myös jakaa taimen keväällä useaan osaan ja istuttaa ne omiin ruukkuihinsa.

Lankaköynnös ulkoistutuksissa

Kevään tullen voit istuttaa lankaköynnöstä kevätkukkien ja kesäkukkien kanssa ruukkuun parvekkeelle tai terassille. Muista totuttaa kasvi pikkuhiljaa ulkoilmaan. Siirrä lankaköynnös kylmiksi öiksi sisälle, ettei se palellu. Valitse ulkona kasvavalle lankaköynnökselle puolivarjoinen tai varjoinen paikka.

1 kommentti