Maku

Lammasta pääsiäiseen

Lammasta pääsiäiseen

Pääsiäisen juhla-aterioiden suosikki on lammas. Valmista siitä perinteistä paistia, maukasta pataa tai yrteillä hunnutettua fileetä.
Teksti Emilia Kolari
Kuvat Johanna Myllymäki
Mainos

Kotimaista vai ulkomaista lampaanlihaa?

  • Suomalainen syö Lihatiedotuksen mukaan lampaanlihaa noin puoli kiloa vuodessa, josta valtaosa on Uudesta-Seelannista tuotua lammasta. Ulkomaista lampaanpaistia ja -ulkofileetä onkin jatkuvasti pakasteena isoimpien ruokakauppojen valikoimissa.
  • Kotimaista lampaanlihaa suosivan kannattaa suunnata kauppahalleihin tai kysyä lihaa hyvinvarustetulta lihatiskiltä. Saatavuus vaihtelee paikkakunnan mukaan. Pakastettu suomalainen liha on useimmiten parhaaseen ajankohtaan syksyllä teurastettua lammasta. Lisäksi on saatavilla vaihtelevasti tuoretta lampaanlihaa.
  • Suurin osa suomalaisesta lampaanlihasta on karitsanlihaa. Ulkomaisen lampaanlihan laatu selviää pak­kausmerkinnästä. Mutton tarkoittaa emälammasta, lamb puolestaan tätä hienosyisempää karitsaa.

 

Hauduta huolella

  • Pataruokiin sopivat sidekudospitoiset lihat, kuten esimerkiksi lapa ja etuselkä, joita saa luullisina paloina kauppahalleista ja hyvinvarustetuilta lihatiskeiltä. Pitkä, tarvittaessa jopa kolmen tunnin haudutusaika mureuttaa lihan suussa sulavaksi ja maustaa liemen herkullisen lihaisaksi.
  • Jos haluat pataan luutonta tai vähärasvaisempaa lihaa, voit käyttää myös paistia. Tällöin riittää lyhyempi, noin kahden tunnin haudutusaika.
  • Käytä lammasruokiin reilulla kädellä mausteita, kuten valkosipulia, vahvoja yrttejä, mustapippuria tai chiliä. Myös punaviini, tomaatti ja balsamiviinietikka taittavat maukkaasti lihan rasvaisuutta.
Julkaistu: 25.2.2013
Katso myös nämä