"Lakastuvat kasvit tekevät surulliseksi. Joko kauneus taas katoaa?"
Piha ja puutarha
"Lakastuvat kasvit tekevät surulliseksi. Joko kauneus taas katoaa?"
Viherpihan päätoimittaja Auli Honkanen sanoo haikein mielin heipat kesälle, mutta nauttii syksyisen puutarhan väreistä ja tuoksuista ja suunnittelee kevään sipuli-istutuksia.
Julkaistu 20.9.2017
Viherpiha

Kuulutko niihin, jotka ovat puurtaneet pihalla läpi kesän? Minä en lomaillut ulkomailla, joten puutarhassa raataminen kuului jokapäiväiseen ohjelmaani. Siitäkin huolimatta kesä vilahti jälleen liian nopeasti ohitse. Syksyn tullen minut yleensä valtaa haikeus. Lakastuvat kasvit tekevät surulliseksi. Joko kauneus taas katoaa? Toisaalta nautin väreistä ja tuoksuista, joita syksyinen puutarha tarjoaa. Onneksi vielä ametistiukonhatut loistavat valtavina kukkapylväinä ja purppurapunalatvat kohoavat värikkäinä pehkoina apeana tallustavaa tarhuria lohduttaen. Muuttolintujen levottomat parvet saavat kuitenkin haikailemaan kesän aurinkoa, lämpöä ja kukkien kukoistusta.

Syyshaikeuteen saan onneksi lievitystä sipulikuvastoista, jotka täyttävät taas mieleni keväisillä haaveilla. Mitähän tällä kertaa tilaisi? Puuliljoista olen niin innostunut, että haluaisin lisää erilaisia lajikkeita. Niiden lisäksi voisin tilata tulppaaneja, joissa on tällä hetkellä todella kutkuttavia valikoimia, joihin kuuluu esimerkiksi kerrannaiskukkainen ’Dream Touch’ tai kaksivärinen ’Rem’s Favourite’.

Toisaalta täytyy tunnustaa, että syksyssä on myös jotain hyvää. On ihanaa lösähtää sohvan nurkkaan lukemaan puutarhakirjaa. Ei enää jokapäiväistä raatamista pihalla. Ehkä minäkin kaipaan talvilepoa, kuten kasvini.

Lue lisää:

Kommentoi »