Lahjat piiloon uteliailta pikkutontuilta – ompele joulusäkki, joka ilahduttaa vuosia
Tee itse
Lahjat piiloon uteliailta pikkutontuilta – ompele joulusäkki, joka ilahduttaa vuosia
Piilota joululahjat kangassäkkeihin. Aattona säkki on helppo nostaa suoraan kuusen alle tai toimittaa joulupukille. Säkki sopii myös kääreeksi isolle paketille.
12.12.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Joululahjasäkin tarvikkeet

  • juuttikangasta tai pellavaa, yhteen säkkiin 110 cm (kankaan leveys 140 cm)
  • jouluaiheisia ja kullanvärisiä kankaita
  • ohutta vanua kuusikuvion alle
  • kaksipuolista liimaharsoa tähtiin.

Ompele joululahjasäkki näin

1. Leikkaa säkkikankaasta pala, jonka koko on noin 134 x 110 cm.

2. Tee koristekuvio alla olevien ohjeiden mukaan ja ompele se paikoilleen. Sijoita kuvio säkin toisen sivun keskelle melko ylös, jotta se näkyy kauniisti, kun säkki on täynnä lahjoja.

3. Ompele säkin sivu ja pohja pussisaumalla, jolloin sisäpuolesta tulee siisti, kun risareunat jäävät sauman sisään. Aloita sivusaumasta. Taita säkkikangas kahtia nurjat puolet vastakkain. Ompele vajaan sentin päästä reunasta. Käännä säkki nurinpäin ja ompele toinen ommel niin, että saumanvara jää ompeleen sisään. Ompele pohja samalla tavalla.

4. Taita pussinsuuhun 1 cm:n käänne ja vielä noin 15 cm:n käänne. Ompele.

5. Tee kymmenen lenkkiä solmimisnauhalle. Leikkaa säkkikankaasta kaitale, jonka koko on noin 6 x 80 cm. Taita pitkiltä sivuilta 1 cm:n saumanvarat nurjalle ja taita nauha vielä pituussuuntaan kahtia. Tikkaa pitkät sivut. Leikkaa kaitaleesta kymmenen 8 cm:n pituista pätkää. Huolittele päät. Ompele lenkit paikoilleen. Kiinnitä ensin kaksi lenkkiä säkin keskikohdan molemmin puolin. Kiinnitä loput lenkit tasaisin välein.

6. Leikkaa solmimisnauhaa varten kangaskaitale, jonka koko on noin 10 x 170 cm. Leikkaa pehmusteeksi vanu, jonka koko on sama kuin valmiin nauhan eli 4 x 168 cm. Taita kankaan pitkiltä sivuilta 1 cm:n saumanvarat ja taita nauha vielä pituussuuntaan kahtia. Käännä myös nauhan päät sisään. Aseta vanu paikoilleen saumanvarojen alle. Tikkaa kaikki sivut. Pujota nauha lenkkeihin.

Pehmusta solmimisnauha vanulla, niin se pysyy ryhdissään. Mitä tiheämmässä nauhan lenkit ovat, sitä napakammin saat pussinsuun kiinni.

Korista säkki kuusikoristeella

1. Piirrä kolmiomainen kuusen kaava haluamaasi kokoon. Leikkaa vihreäsävyisistä kankaista noin 5 cm leveitä kaitaleita ja ompele ne pitkältä sivultaan toisiinsa kiinni. Leikkaa näin syntyneestä tilkkupinnasta kuusi kaavan mukaan. Jos haluat vähän pulskemman kuusen, laita täytteeksi pala vanua. Leikkaa punasävyisestä kankaasta noin 4 cm leveää kaitaletta ja kanttaa kuusi sillä. Ompele kuuselle jalka ruskeasta kangastilkusta.

2. Ompele kuusi kiinni säkkikankaaseen niin, että ommel katoaa reunakaitaleeseen.

3. Ompele tähti kullanvärisestä kankaasta kaksinkertaiseksi ja kiinnitä se kuusen latvaan.

Joulusäkin koristeaiheiksi käyvät myös joulupallot, piparkakut, joulunkellot, lahjapaketit, sydämet ja tontut. Piparimuoteissa on kivoja muotoja, joista kuvioita voi suurentaa.

Tähtikoriste

1. Piirrä lumitähden ja pikkutähtien kaavat haluamaasi kokoon. Kopioi kaava liimaharson paperipuolelle. Leikkaa kuviot irti reilusti piirrosviivan ulkopuolelta.

2. Silitä kuviokappaleet kankaiden nurjalle puolelle. Leikkaa kuviot irti kankaasta piirrosviivaa pitkin. Poista taustapaperit. Sommittele tähdet paikoilleen ja silitä ne kiinni säkkikankaaseen. Tikkaa tähdet kiinni läheltä reunaa. Ompeleesta tulee näkyvämpi, jos käytät ylä- ja alalankana tavallista ompelulankaa hiukan paksumpaa tikkauslankaa.

Metreittäin myytävästä säkkikankaasta tulee sopivan rouhea lahjasäkki. Materiaali voi olla esimerkiksi juuttia tai pellavaa. Kankaat applikaatioihin löydät kenties tilkkuvakastasi. Tee säkkiin solmimisnauha samoista kankaista tai käytä paksua nyöriä.

Lue lisää:

Kommentoi »