Himoituimmat keräilyaarteet – ammattilaiset paljastavat 33 kysytyintä klassikkoa ja paljonko niistä maksetaan
Sisustus
Himoituimmat keräilyaarteet – ammattilaiset paljastavat 33 kysytyintä klassikkoa ja paljonko niistä maksetaan
Vintagemarkkinoilla jyrää nyt erityisesti 1950-60-lukujen linjakas design. Huutokauppojen ammattilaiset valitsivat tämän hetken metsästetyimmät esineet ja huonekalut ja kertovat, paljonko niistä ollaan valmiita maksamaan.

1. Valencia-astiasto

Käsin koristeltu Valencia oli Arabian tehtaan tuotannossa vuosina 1960–2002. Se oli viimeisin käsin koristeltu astiasto, jota Arabia valmisti. Sarjan muodot ja koristeet suunnitteli Ulla Procopé.

Hinta-arvio: Lautaset 30–100 euroa.

2. Aallon jakkarat

Artek on aina muodissa. Nyt kysytään erityisesti Alvar Aallon jakkaroita. Artekin tavaroista halutuimpia ovat ennen 1960-lukua valmistetut kalusteet. Niissä saa olla runsaamminkin ajan patinaa. Valmistusajankohta vaikuttaa hintaan.

Hinta-arvio: Uudempi käytetty jakkara maksaa 75–160 euroa, sormiliitoksella tehty Artekin alkuajan jakkara yli 1 000 euroa.

3. Bonanza-sohva ja nojatuolit

Nyt olohuoneisiin etsitään järeämpiä puurunkoisia, nahkaverhoiltuja sohvia ja nojatuoleja, kuten Askon Bonanzaa, jota tehtiin 1960- ja 70-luvuilla. Suunnittelija on Esko Pajamies. Tammirunkoiset, nahkaverhoillut kalusteet ovat arvokkaimmat.

Hinta-arvio: Tuoli 50–150 euroa, sohva 150–500 euroa.

4. Marimekon kankaat

Vanha Marimekko kiinnostaa, oli se sitten tekstiilejä tai muita tuotteita. Esimerkiksi käytetyille Mariskooleille löytyy aina ottajia. Kuvan kangas on Maija Isolan Naamio vuodelta 1972.

Hinta-arvio: 55 euroa/pala (136 x 190 cm).

Esko Pajamiehen suunnitteleman Bonanza-sarjan nojatuoli.
Maija Isolan Naamio-kangas vuodelta 1972.
Paavo Tynellin suunnittelema kattovalaisin.
Kokoelma tiikkisiä pienesineitä.

5. Paavo Tynellin valaisimet

Paavo Tynell on vintagevalaisimissa arvostetuin nimi, ja hänen suunnittelemiensa messinkivalaisinten hinnat ovat nousseet kymmeniin-, jopa satoihintuhansiin euroihin. Myös pienemmät valaisimet ovat kovissa hinnoissa. Kiinnostus myös muita messinkivalaisimia kohtaan on lisääntynyt.

Hinta-arvio: 4000–5000 euroa.

6. Tiikkiset pienesineet

Tiikistä tehtiin 1950–60-luvuilla paljon kodin sisustusesineitä. Monet keräilevät kauniisti viimeisteltyjä tiikkisiä tarjottimia, kynttilänjalkoja ja muita pienesineitä. Hinnat ovat vielä varsin kohtuulliset, poikkeuksena tunnetut tanskalaiset suunnittelijat.

Hinta-arvio: 15–50 euroa.

7. Kaj Franckin Kilta

Kaj Franckin 1940-luvun lopulla suunnittelema monikäyttöinen Kilta (myöhemmin Teema) on kattajien ikisuosikki Suomessa. Se on pitänyt pintansa vuosikymmenestä toiseen.

Hinta-arvio: Kilta-kahvikupit alkaen 10 euroa, kaatimet ja tarjoiluastiat ovat kalliimpia.

8. Vanhat pakkaukset ja lääkepullot

Nyt himoitaan vanhoja pakkauksia, kuten metallisia keksi- ja lakupurkkeja sekä lääkepulloja, joissa näkyy vanhaa tuotegrafiikkaa. Hinnat vaihtelevat huomattavasti.

Hinta-arvio: 10–30 euroa. Hangon keksi- ja lakupurkit sotien väliseltä ajalta yli 100 euroa.

9. Itämaiset matot

Itämaisilla matoilla tai aidoilla marokkolaismatoilla haetaan minimalistiseen sisustukseen lisävivahteita. Rohkea sisustaja hankkii koukeroisen ja värikkään maton, minimalisti päätyy mustavalkoisen berberimattoon.

Hinta-arvio: Jokainen malli on uniikki, joten hinta-arviota on mahdoton antaa.

10. 1950-60-lukujen lasi

Laseissa kestosuosikkeja ovat värikkäät, pelkistetyt 1950–1960-lukujen lasit, joiden takana on tunnettuja suunnittelijanimiä kuten Kaj Franck, Saara Hopea, Tapio Wirkkala tai Nanny Still.

Hinta-arvio: Harlekiinisokerikko 90–120 euroa.

Persialainen antiikkimatto.
Nanny Stillin Harlekiini-sarjan jalallinen sokerikko.
Lisa Johansson-Papen lattiavalaisin.
Kristallinen viini- ja juomalasi.

11. Lisa Johansson-Papen valaisimet

Lisa Johansson-Pape oli maamme johtavia valaisinmuotoilijoita 1950–60-luvuilla. Lasi- ja metallivalaisimet on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja viimeistelty kauniilla yksityiskohdilla. Käytetyn valaisimen hinta-arvioon vaikuttaa se, onko kupu polttomaalattu vai messinkinen ja onko varressa alkuperäinen nahkapunos vai keinonahka ja onko valaisin kunnostettu.

Hinta-arvio: Jalkavalaisinta on myyty huutokaupoissa 3 000–8 000 eurolla.

12. Kristalli

Kristalliastiat olivat pitkään kirpputorien halpatavaraa, vaikka entisaikaan kristalleja arvostettiin – tarvittiinhan niiden valmistamiseen käsityötaitoa. Nyt kristalleja kysytään taas erityisesti juhlakauden kattauksiin. Hinnat ovat vielä varsin huokeat.

Hinta-arvio: Viinilasit alkaen 10 euroa/kpl, Riihimäen lasin vanha tuotanto on kalliimpaa.

13. Koulutaulut ja mainoskyltit

Suosiossa ovat erilaiset ”fiilistavarat”, joissa tiivistyy menneiden vuosikymmenten henki. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi vanhat koulutaulut ja mainoskyltit. Koulutaulujen hinnat vaihtelevat aiheen, toteutustavan ja kunnon mukaan.

Hinta-arvio: Mustapohjaiset Ebba Masalinin taulut 50–80 euroa.

14. Pomona-astiasarja

Pomona-sarjaan kuuluu värikkäitä, yksinkertaisilla marja- ja hedelmäaiheilla koristeltuja astioita. Kuviot on suunnitellut Arabian tehtaan koristesuunnittelija Raija Uosikkinen vuonna 1962.

Hinta-arvio: alkaen 50 euroa.

15. Safarituolit

Safarityyliset tuolit ovat suosittuja nykykalusteissa, mutta niitä etsitään myös vintagemarkkinoilta. Tanskalaistuolien lisäksi kysyttyjä malleja ovat Ben af Schulténin vuonna 1974 suunnittelemat N113- ja N111- safarituolit, jotka olivat Artekin mallistossa. Nahkan tai kankaan kunto vaikuttaa hintaan.

Hinta-arvio: 300–1000 euroa.

16. Laatudesign

Menneiden vuosikymmenten laatudesign kiinnostaa aina. Nyt kysytään muun muassa Harry Bertoian, Arne Jacobsenin, Eero Aarnion ja Eero Saarisen designklassikoita.

Hinta-arvio: Eero Aarnion Pastilli 550–990 euroa kunnon mukaan.

Ben af Schulténin nojatuoli N111.
Eero Aarnion vuonna 1967 suunnittelema Pastilli-tuoli.
Esteri Tomulan kuvioimaa Finel-emalia: Auringonkukka-muki ja -kasari, Daisy-muki ja Vegeta-kattila.
Tiikistä valmistettu kaappi.

17. Finelin emali

Värikkäät, vanhat emalitavarat ja -kattilat kuuluvat suosikkilistalle. Kysytyimpiä ovat Finelin kuvioidut tuotteet, mutta myös yksiväriset kiinnostavat.

Hinta-arvio: Esteri Tomulan Vegeta-kattila 60–80 euroa, jos emalointi on kunnossa. Mukit alkaen 25 euroa.

18. Tiikkikalusteet

1950- ja 1960-lukujen linjakkaat ja yksinkertaiset tiikkikalusteet, kuten lipastot ja liinavaatekaapit, ovat suosittuja sisustustuotteita.

Hinta-arvio: Tiikkikaapit alkaen 250 euroa. Laatu, valmistaja ja muotoilija vaikuttavat hintaan.

19. 1950–60-lukujen ryijyt

Laila Karttusen Niitty kukkii -ryijy 1960-luvulta.

Tekstiileissä suosiotaan ovat kasvattaneet modernit 1950–60-lukujen ryijyt eli niin sanotut kolooriryijyt. Myös graafisemmat raanut ovat nousussa. Taidetekstiilejä saa edelleen edullisesti.

Hinta-arvio: 220 euroa.

20. Vaneriaskit ja matkalaukut

Vanhoista vaneriaskeista ja matkalaukuista on tullut suosittuja sisustusesineitä. Niistä voi kasata esimerkiksi säilytystornin. Esineillä ei ole vakiintunutta hintaa. Kaunis patina nostaa arvoa.

Hinta-arvio: Matkalaukut koon ja kunnon mukaan 20–60 euroa/kpl.

21. Kirjoituskoneet ja lankapuhelimet

Vanhoja laitteita, kuten kirjoituskoneita ja retrohenkisiä lankapuhelimia, käytetään sisustuksessa hauskoina koristeina. Kirjoituskoneiden hinnat eivät ole vakiintuneet.

Hinta-arvio: 1800–1900-lukujen vaihteen kirjoituskoneet 70–150 euroa, 1950-luvun jälkeiset alle 50 euroa.

22. Koulutuolit

Elämää nähneet koulutuolit ovat suosittuja ruokapöydän ympärillä. Niissä saa olla ajan patinaa. Hintataso ei ole vakiintunut.

Hinta-arvio: 30–60 euroa.

Underwood-kirjoituskone.
Vanha koulutuoli.
Atelier Faunin Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen 1950–60-luvuilta.
Märta Blomstedtin Aulanko-nojatuoli on suunniteltu vuonna 1939.

23. Muumitavarat

Muumitavaroilla on oma innokas keräilijäkuntansa. Suosituimpia ovat 1950-luvun ensimmäiset muumitavarat, kuten Atelier Faunin muumifiguurit sekä pienet, Leo Tykkyläisen valmistamat keramiikkamuumit. Faunin muumeissa on todella paljon kuntoeroja.

Hinta-arvio: 100–300 euroa.

24. Märta Blomstedtin huonekalut

Märta Blomstedt (1899– 1982) on hieman vähemmälle huomiolle jäänyt muotoilija. Viime aikoina hänen suunnittelemansa art deco -henkiset muhkeat sohvat ja nojatuolit ovat alkaneet jälleen kiinnostaa, mutta niitä liikkuu vähän.

Hinta-arvio: Hyväkuntoinen nojatuoli verhoilun mukaan 1500–5000 euroa.

25. Pinna- ja keinutuolit

Tutut pinnatuolit ja pinnaselkäiset keinutuolit ovat suosittuja ja verrattain edullisia vintagekalusteita. Pinnatuoleja valmistettiin monella tehtaalla, ja erilaisia variaatioita on liikkeellä paljon. Korkeimpia hintoja maksetaan Ilmari Tapiovaaran tuotannosta, kuten Fasett-tuoleista. Fasetit olivat vuodesta 1949 ruotsalaisen Edsbyn ja vuodesta 1955 suomalaisen Askon mallistossa.

Hinta-arvio: Fasett-tuolit 60–140 euroa, muiden suunnittelijoiden pinnatuolit muutaman kympin.

26. Riisiposliini

Arabian tehtaan 1950–60- luvuilla valmistamissa riisiposliineissa on vaikutelmia ikiaikaisesta kiinalaisposliinista. Tehtaalla oli oma erikoisosastonsa, joka valmisti herkkiä ja ohuita riisiposliiniesineitä. Muodot suunnitteli Friedl Kjellberg.

Hinta-arvio: Kahvikuppi 20–40 euroa, teekuppi 50–80 euroa, pullalautanen 20–25 euroa.

27. Rottinkikalusteet

Rottinki on tämän hetken suosituimpia sisustusmateriaaleja, joten sitä etsitään myös kirppareilta, vintagemyymälöistä ja huutokaupoista. Kysytyimpiä ovat 1950-luvun mallit ja kauniisti patinoituneet kalusteet, erityisesti Lumikenkä-tuoli.

Hinta-arvio: Lumikenkä 60–125 euroa.

28. 1950–60-lukujen röpölasi

Keräilijät metsästävät 1960–70-lukujen värittömiä röpölaseja, varsinkin jos muotoilija on Tapio Wirkkala tai Timo Sarpaneva.

Hinta-arvio: Sarpanevan Crocus-maljakko 25–40 euroa.

Lumikenkä-rottinkituoli.
Timo Sarpanevan Crocus-maljakko.
Arabian vanhoja kukkaruukkuja.
Marmorikantinen sohvapöytä.

29. Arabian kukkaruukut

Vihersisustusbuumin myötä kirpputoreilta on alettu etsiä vanhoja kukkaruukkuja. Kysyntää on erityisesti Arabian laadukkailla ruukuilla, joita valmistettiin 1960–70-luvuilla. Monen suositun mallin takana oli tehtaan muotoilija Richard Lindh (1929–2006).

Hinta-arvio: 20–45 euroa koon mukaan.

30. Lasi- ja marmoripöydät

Nyt kiinnostavat ennen 1980-lukua valmistetut sohvapöydät, joissa on yksinkertaiset messinkijalat ja lasinen tai marmorinen kansi.

Hinta-arvio: alkaen 200 euroa.

31. Oiva Toikan linnut

Oiva Toikan linnuilla on vakiintunut keräilijäkuntansa. Lasisia lintuja on valmistettu vuodesta 1972, joten saatavilla on lukuisia malleja ja värejä. Sieppo oli linnuista ensimmäinen. Suurimpien ja harvinaisimpien mallien hinnat kohoavat muita korkeammalle.

Hinta-arvio: Sieppo 500–650 euroa.

32. Emilia-astiasarja

Astioissa suositaan piirrosmaisia koristeita. Kysyntää on esimerkiksi Emilia-astiasarjalla, jonka Raija Uosikkinen piirsi 1950-luvun lopulla. Inspiraatiota aiheisiin antoi hänen Amerikan-tätinsä. Esineissä on usein mustumia ja lasitteen krakeilua, mikä tiputtaa hintaa.

Hinta-arvio: Kaadin 100–180 euroa, voirasia 100–150 euroa.

33. Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin huonekalut

Carl-Gustaf Hiort af Ornäs (1911–96) oli suomalainen huonekalusuunnittelija, jolla oli oma Puunveisto-tehdas. Erityisesti hänen muotoilemilleen 1950- ja 1960-luvun laadukkaille nojatuoleille ja sohville on nyt kysyntää.

Hinta-arvio: Puunveiston valmistama Pedro-tuoli 600–1 000 euroa.

Ammattilaisten vinkit vanhojen tavaroiden keräilyyn
2 kommenttia