Kotivinkki

Kynttilälyhty viinipullosta

Kynttilälyhty viinipullosta

Kierrätä tyhjä viinipullo ja tee siitä tunnelmallinen kynttilälyhty. Lyhdyn teko ei ole vaikeaa, mutta varaudu käsittelemään tulta.
Teksti Johanna Vireaho
Kuvat Sari Tammikari
Mainos

Näitä tarvitset

  • lasipulloja
  • luonnonkuituista lankaa, esimerkiksi villalankaa
  • palavaa nestettä, kuten kynsilakan­poistoainetta, lakkabensiiniä tai mineraalitärpättiä
  • kynttilän
  • vesiastian ja kylmää vettä
  • viilan tai hiomakiven
  • paksua rauta- tai teräslankaa noin 70–80 cm per pullo + ripustuskoukun verran
  • kärkipihdit ja sivuleikkurit


Kynttilälyhty viinipullosta - tee näin

1. Leikkaa langasta hieman pullon ympärysmittaa pidempi pätkä ja kasta se lakkabensiinissä tai mineraalitärpätissä. Lanka saa imeä nestettä kunnolla ja kastua läpikotaisin.

2. Sido kasteltu lanka tukevasti pullon alaosaan kohtaan, josta haluat pullon katkaista. Katkaisukohdasta laitetaan tuikku sisään.

3. Sytytä lanka. Käytä sytytyksessä apuna kynttilää, jolloin voit pitää tukevasti pulloa kiinni toisella kädellä. Suojaa kädet käsineillä tai patakintaalla, sillä pullo voi lämmetä myös muualta kuin langan kohdalta.

4. Kun lanka on palanut pullon ympäri ja liekki hiipuu, dippaa pullo nopeasti kylmään veteen. Vesi saa olla todella kylmää. Voit lisätä tarvittaessa sen joukkoon jääpaloja, jotta vesi viilenee. Nopea lämpötilan muutos katkaisee lasin, jolloin kuulet napsahduksen. Jos pohja ei leikkaannu heti pullosta irti, voit kevyesti napauttaa pullon pohjaa, jolloin se yleensä putoaa viimeistään pois.

5. Hio pullon terävät reunat pois viilalla tai hiomakivellä. Pese myös mahdollinen noki pois.

6. Taivuta pätkä metallilankaa kahtia. Ideana on tehdä siitä ripustuskoukku, jonka toiseen päähän tulee tulee pesä tuikkukynttilälle ja toiseen tuki, joka pitää pulloa paikoillaan. Mittaa kynttilänpesää varten tuikkukynttilän ympärys.

7. Muotoile langasta tuikkukynttilälle spiraalinmuotoinen pesä ja tarkista, että kynttilä asettuu siihen tukevasti. Tee ripustuslenkin toisesta päästä spiraali pitämään lyhty tukevasti aloillaan, kun pullo laitetaan paikoilleen.

8. Tee pullolyhdyille vielä jatkokoukku samasta metallilangasta tai käytä valmista koukkua. Ripusta pullolyhty roikkumaan ja sytytä kynttilä tunnelman tuojaksi.

Lisää hauskoja lyhtyideoita

Julkaistu: 26.9.2016