Kylvölautta käyttöön! 20 vuotta chilejä harrastanut Bernt kylvää sydäntalvella noin 200 lajiketta ja neuvoo kätevän tavan taimikasvatukseen
Piha ja puutarha
Kylvölautta käyttöön! 20 vuotta chilejä harrastanut Bernt kylvää sydäntalvella noin 200 lajiketta ja neuvoo kätevän tavan taimikasvatukseen
Bernt Olin harrastaa intohimoisesti chilien kasvatusta ja chilikokkausta. Talvella alkavaan taimikasvatukseen hän vinkkaa käyttämään mullatonta ja vähän tilaa vievää kylvölauttaa. Berntin kasvihuoneessaan kypsyy myös maailman tulisimmaksi chiliksi tituleerattu ’Carolina Reaper’.
24.1.2023
 |
Viherpiha

Porvoolaisen Bernt Olinin rakkaus tulisiin chileihin syttyi Perussa vuonna 2002. Hän oli juuri jäänyt osa-aikaeläkkeelle kemistin tehtävistä ja päättänyt palkita itsensä matkalla chilien kotiseudulle.

– Heti ensimmäisessä lounaspaikassa Limassa kysyin tarjoilijalta, että eikö teillä ole chiliä. Hän toikin pöytään lautasellisen, jossa oli kolmea chililajia. Tunnistin ne Capsicum annuumiksi, Capsicum baccatumiksi ja Capsicum pubescensiksi. Maistelimme niitä ja ihastelimme tulista poltetta. Olen aina tykännyt maustetusta ruoasta, mutta silloin jäin lopullisesti koukkuun chileihin.

Bernt otti chilien siemenet talteen ja toi ne kotiin. Ne ovat olleet pesämunana hänen nopeasti laajentuneessa chilikokoelmassaan.

Berntin chilisato kypsyy vuonna 2016 valmistuneessa kasvihuoneessa. Siellä kastelusta huolehtii Blumat-kastelujärjestelmä.

Nykyään Bernt kylvää sydäntalvella noin 200 chililajiketta, sillä chilien kasvukausi on tolkuttoman pitkä. Annuumien, baccatumien ja pubescensien lisäksi hän kasvattaa myös kahden muun chililajin, Capsicum chinensen ja C. frutescensin lajikkeita.

Chilien nimiviidakko voi tuntua äkkiseltään sekavalta. Kasvitieteellisesti kaikki lajit kuuluvat paprikoiden Capsicum-sukuun. Useimmilla on kotimainen nimi, mutta ne saattavat olla hämääviä – esimerkiksi C. frutescens on nimetty pensaspaprikaksi ja C. chinense havannapaprikaksi. Chiliharrastajat puhuvatkin kasveista usein vain tieteellisillä nimillä tai niistä väännetyillä lyhenteillä.

Näin kylvölautta toimii taimikasvatuksessa

Siemen- eli kylvölautta on kätevä chilien ja tomaattien taimikasvatuksessa. Se vie vähemmän tilaa ja on siistimpää kuin mullan kanssa puljaaminen.

Tarvitset

  • kannellisen läpinäkyvän astian
  • 1–2 cm paksua polyuretaanilevyä
  • talouspaperia
  • imupaperia
  • kuulakärkikynän
  • vettä ja siemeniä
  • lämmitysmaton

1. Jotta chilisato ehtii kypsyä, taimikasvatus pitää aloittaa heti vuoden alussa – tai hitaasti valmistuvien pubescensien kanssa mielellään jo joulukuussa.

2. Leikkaa polyuretaanista sopivan kokoinen lautta ja päällystä se 2–3 kerroksella talouspaperia. Aseta lautta kannelliseen läpinäkyvään astiaan ja täytä laatikkoa vedellä niin, että lautta alkaa kellua ja talouspaperi kastuu läpikotaisin. Leikkaa imupaperista lautan kokoinen pala ja kirjoita siihen lajikenimet tai niitä merkitsevät lyhyemmät koodinimet.

3. Asettele lautalle 2–3 siementä kustakin lajikkeesta nimen kohdalle.

4. Peitä astia kannella ja nosta laatikko lämmitysmaton päälle. Chilin siemenet vaativat vähintään 25 astetta itääkseen.

5. Tarkkaile siemeniä kannen läpi. Tuuleta astiaa välillä, jottei kanteen tiivistyvä kondenssivesi tipu lautan päälle ja sekoita siementen järjestystä. Lisää vettä tarpeen mukaan, jotta imupaperi ei pääse kuivumaan.

6. Siemenet itävät muutamasta päivästä kahteen viikkoon. Kun taimi on kasvattanut lautalla sirkkalehdet ja on noin 2–5 cm pitkä, ota sen varresta varovasti kiinni pinsetillä. Irrota taimi imupaperista vetämällä sitä hellästi juuren suuntaan. Siirrä kukin pikkutaimi taimimullalla täytettyyn 9 x 9 cm:n taimipottiin ja nosta altakastelukaukaloihin.

7. Sydäntalvella chilin taimet tarvitsevat lisävaloa, jos taimikasvatukselle ei ole varata lasikattoista viherhuonetta kuten Berntillä.

8. Taimia ei tarvitse välttämättä koulia isompiin ruukkuihin, vaan ne voi istuttaa uudelleen vasta lopulliselle kasvupaikalleen. Chilit voi siirtää kasvihuoneeseen jo huhtikuussa, jos huonetta voi lämmittää viileinä kevätöinä.

’7-pot Chaguanas Chocolate’ (C. chinense) on peräisin Trinidad ja Tobagosta. Jutun loppuun on koottu Berntin suosikkilajikkeet.
’Habanero Carolina Yellow’ (C. chinense) tuottaa runsaasti tulista satoa.
Karibialainen ’Billy Goat’ (C. chinense) kasvaa melko suureksi pensaaksi.

Berntille chileissä tärkeintä on kuitenkin se, miltä ne maistuvat. Tuhansien chililajikkeiden ulkomuodon lisäksi myös niiden aromit ja tulisuus vaihtelevat niin paljon, että sekoittamalla niitä keskenään tai muihin aromaattisiin aineksiin voi kehitellä loputtomasti uusia makunystyröitä helliviä yhdistelmiä.

– Kun ajattelenkin, miten hienostuneita makuja saa aikaan vaikkapa chileillä ja yrteillä – voi että! Chili nostaa kaikkien muiden ainesten maun toiselle tasolle. Lisään chiliä hitusen jopa marjahilloihin.

Baccatumeissa on keskivahva potku, aromissa hedelmää.

Mutta chilien kanssa pitää myös tietää, mitä tekee, Bernt tähdentää. Vuosien testaamisen tuloksena hän on selvittänyt, millaisessa käytössä kukin chililaji on parhaimmillaan. Annuumeissa ja frutescenseissa on potkua, mutta ne ovat yleensä vähäaromisia. Baccatumeissa on keskivahva potku, aromissa hedelmää. Pubescensien aromi on voimakas.

Chilien tulisuutta mittaavalla Scovillen asteikolla niiden tulisuusaste on usein 30 000–400 000, kun miedoilla jalapenochileilla se on 3 000–8 000.

Bernt valmistaa chilituotteita myös myyntiin. Makeantulisen Hawaiian Style Hot Saucen pohjana ovat trooppiset hedelmät, mausteena on valkosipulia, hunajaa ja chinense-chilejä.

Tulinen ja aromaattinen 'Chiclayo' on alun perin kotoisin Perusta.
’Habanero Big Sun’ (C.chinense) on tavallista kookkaampi habanero. Se on hyvin tulinen lajike, Scovillen asteikolla 100 000–500 000.

Chinenset ovat Berntin ehdottomia suosikkeja. Niissä on hänen mielestään keskimääräistä enemmän ruokiin säväyksen antavaa aromia, ja niiden tulisuuskin on aistikkaan aaltoilevaa ja vivahteikasta.

– Ruokaresepteissä chilien tulisuus- ja makueroja otetaan harmittavan huonosti huomioon. Niissä saattaa lukea vain, että yksi chili. Ihan naurettavaa. Eihän se ole yhtään sama, mitä chiliä laittaa.

"Resepteissä saattaa lukea vain, että yksi chili. Ihan naurettavaa."

Hänen kasvihuoneessaan kypsyvä, maailman tulisimmaksi chiliksi tituleerattu ’Carolina Reaper’ esimerkiksi on sellainen, ettei sitä voi tuoreeltaan syödä yhtään palaa. Kun Bernt haluaa nautiskella mielihyvähormonia tuottavasta chilin poltteesta oikein kunnolla, hän kastelee hammastikun kärjen, tökkää sillä huipputuliseen chilijauheeseen ja sekoittaa hitusen ruokaansa. Se antaa makuun juuri sopivasti potkua.

'Brasileira 3 Lobos' (C. baccatum) on mieto ja makea lajike Brasiliasta.

’Black Scorpions Tongue’ kasvaa yli puolitoistametri seksi koristeelliseksi pensaaksi. Chilipalot ovat upean violetit ennen kuin ne muuttuvat kypsyessään punaisiksi.

Berntin chilivinkit

Istuta kasvihuoneeseen

Jotkut chilit tuot tavat satoa ulkonakin, mutta parhaiten ne viihtyvät kasvihuoneen lämpimissä ja suojaisissa oloissa. Eniten lämpöä vaativat chinenset, joiden ihannelämpötila on noin 20 astetta.

Kokeile keittiössä

Vitamiinipitoiset chilit sopivat lähes mihin tahansa ruokiin, mutta niiden polte ja aromit saattavat jyrätä hennon makuisten ainesten yli. Käytä chilien pilkkomisessa aina hanskoja, ettei vahva polte pinty käsiin. Chilin poltetta lievittää maito tai jogurtti ja poltteen leviämistä banaani, peruna, riisi ta leipä – tai sitten voit odottaa 15 minuuttia, kunnes polte hiipuu.

Korjaa sato ja säilö

Poimi chilit vasta kypsinä, silloin kaikki niiden aromit ovat kehittyneet täyteen mittaansa. Pilko chilin palkoja ja survo ne etikkaliemeen. Ne säilyvät jääkaapissa pitkään hyvänä. Voit myös kuivattaa chilit 50-asteisessa uunissa parin päivän ajan ja sen jälkeen jauhaa ne hienoksi.

Shoppaile siemeniä

Chileihin erikoistuneita siemenkauppoja on netissä runsaasti. Berntin suosikki on Semillas La Palma Kanariansaarilla: semillas.de. Kiinnitä lajikkeita valitessasi huomiota myös niiden kasvukauden pituuteen. Annuumien kasvukausi saattaa olla vain 65 päivää, kun taas pubescensien sadon valmistuminen kestää kaksi kertaa pidempään.

8 x Berntin suosikkilajike

1. ’Fluorescent Purple’ Capsicum annuum

Näyttävän tummalehtinen lajike on keskivahvasti tulinen. Alkuun hedelmätkin ovat tummanvioletteja, mutta kypsyessään ne muuttuvat tulipunaisiksi.

2. ’Tangerine Bell’ Capsicum chinense

Habanerotyyppisen lajikkeen hedelmät ovat vahvasti tulisia ja pieniä, noin kirsikan kokoisia.

3. ’Golden Cayenne’ Capsicum annuum

Keskimieto chili sopii erityisen hyvin antamaan potkua aasialaisiin ruokiin.

4. ’Jamaican Red Hot’ Capsicum chinense

Vahva, noin 300 000 Scovillen asteikolla. Hedelmä on ohutseinäinen ja sisältää paljon siemeniä.

5. ’White Fantasy’ Capsicum baccatum

Tulisuudeltaan hyvin miedon lajikkeen aromi muistuttaa paljon tavallista vihannespaprikaa.

6. ’Carolina Reaper Yellow’ Capsicum chinense

Guinnesin ennätystenkirja nimesi vahvan keltaisen värisen lajikkeen maailman tulisimmaksi.

7. ’7-Pot Chaguanas Chocolate’ Capsicum chinense

Lajikkeen tulisuus käy ilmi sen nimestä. Yksi palko riittää seitsemän padan mausteeksi.

8. ’Black Scorpions Tongue’ Capsicum annuum

Lajikkeen nimi on kohtalokkaampi kuin itse chili. Se on tulisuudeltaan noin cayennen luokkaa.

1 kommentti