
1. Riittääkö pelkkä pintojen uusiminen?
Pintaremontti ei lisää käyttöikää, vain ulkonäköä. Usein sanotaan, että kylppäri on remontoitu, kun vanhojen laattojen päälle on laitettu uusi pinnoite. Seuraava iso remontti on silti ihan yhtä lähellä. Jos märkätilan perusrakenteet, erityisesti vedeneristykset, ovat arvioidun käyttöikänsä loppupuolella, pintojen kaunisteleminen on melkoista tuhlausta. Mikä olisi remontin hinta, jos uusittaisiin myös vedeneristykset? Jos ero pintaremonttiin on pieni, pelkkää pintaa ei kannata tehdä. Ja mitä vanhempi vedeneristys on, sitä isompi hintaero saa olla.
2. Teetä kosteuskartoitus
Tarkista, onko rakenteissa vaurioita. Teetä rakenteiden pinnalta kosteuskartoitus. Muista, että märkätilojen pitää olla normaalissa käytössä ennen kartoitusta. Viikossa tai parissa rakenteet eivät vielä kuivu, mutta jos tilat ovat olleet käyttämättä kuukausitolkulla, kosteuskartoitus ei kerro mitään rakenteen toimivuudesta. Tämän jälkeen, jos kaikki vedet menevät suunnitellusti viemäriin ja käyttöikää on vielä reilusti jäljellä, voit harkita pinnoittamista.
3. Vielä yksi varoitus
Omakotitalojen vanhoissa märkätiloissa jonkinmoiset kosteusvauriot ovat varsin yleisiä. Nykyaikaiset tiiviit, joustavat ja kestävät vedeneristeet tulivat markkinoille vasta 1990-luvun puolivälin tienoilla, ja pakolliseksi niiden käyttö uusien rakennusten märkätiloissa tuli vuoden 1999 alussa. Sitä ennen keraamisten laattojen alle siveltiin kevyttä kosteussulkua tai bitumipohjaista ”Pikipoikaa”. Myös hitsisaumattua muovimattoa käytettiin vedeneristeenä. Pintaeristeenä se oli altis vaurioille. Jos kylppäri on rakennettu tai viimeksi remontoitu yli 25 vuotta sitten, kannattaa teettää kunnon remontti.
4. Uusi ilme mikrosementillä
Mikrosementti (ja sen lähisukulainen sisustuslaasti) on erinomaisen muodikas – ja kieltämättä tyylikäs – tapa saada uusi ilme kylpyhuoneeseen. Erityisen hyvin se toimii uusissa tai täysremontoiduissa märkätiloissa, mutta valmistajien mukaan aine soveltuu myös vanhojen kaakeleiden päälle asennettavaksi. Huomattakoon, että alustan on oltava täysin liikkumaton. Esimerkiksi lastulevyseinä ei ole riittävän tukeva. Mikrosementti on nimensä mukaisesti tavallista sementtiä hienojakoisempaa. Lisäksi siihen on lisätty joustavuutta tuovaa akryylia. Mikrosementtiä saa valmiiksi värjättynä. Hinta vanhojen laattojen päälle asennettuna on arviolta 50–200 euroa neliöltä.
5. Uusi laatoitus vanhan laatoituksen päälle?
Kun tehdään märkätilaremonttia, on tärkeää käyttää saman valmistajan samaan sarjaan kuuluvia aineita. Ja noiden aineiden käyttöohjeita on noudatettava pilkuntarkasti. Kun vanhan laatoituksen päälle asennetaan uusi laattakerros, laastin pitää tarttua tiukasti lasitettuun pintaan. Yleensä vanha pinta karhennetaan esimerkiksi kuppilaikalla. Kosteusteknisesti toimenpide on varsin turvallinen, koska vanhojen laattojen alla olevaa vedeneristystä ei vaurioiteta eikä rakenteeseen tule toista eristyskerrosta. Helppojen pohjatöiden ansiosta tällä tavalla saadaan uusi kylpyhuone kohtuuhintaan. Neliöhinta-arvio on 50–150 euroa. Isot laatat ovat työläämpiä asentaa ja neliöhinnaltaan kalliimpia kuin pienet.
6. Uusi pinta laatoille
Jos kylppärin laatoitus on kuiva ja muutenkin terve, mutta nuhjuisena tai väärän värisenä ei enää miellytä silmää, keraaminen laattapinnoite voi olla kelvollinen valinta. Ammattilaiset levittävät pinnoitteen hyvin pestylle ja kuivuneelle pinnalle. Toisin kuin mikrosementillä pinnoitettaessa, keraaminen pinnoite jättää laattojen saumat näkyviin, mikä tilaajan mieltymyksistä riippuen voi olla hyvä tai huono asia. Pinnoitetta valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota aineen hengittävyyteen eli vesihöyryn läpäisyyn. Hinta asettunee mikrosementtipinnoituksen ja kaakelimaalauksen välille.
7. Kaakeleiden maalaus – kannattaako vai ei?
Märkätilojen kaakeleiden maalaaminen herättää tunteita puolesta ja vastaan. Jos vähän kärjistetään, niin milleniaalien mielestä on kiva päästä vaihtamaan kylppärin väriä vähällä vaivalla vaikka parin vuoden välein. Boomeriosasto taas ei ymmärrä lainkaan, miksi purkukuntoiset pinnat peitetään koreilla väreillä. Kukin tehköön tyylillään. Kaakelimaali on helposti tasoittuva pinnoite, jota näppärä emäntä tai isäntä sutii hyvin puhdistettuihin seiniin ja lattioihin itsekin. Ranskalainen V33 on kaakelimaalien aatelismerkki. Kahden litran astia maksaa noin 70 euroa. Kahteen kertaan siveltynä se riittää noin kymmenen neliön värjäämiseen.
8. Ällöt saumat uusiksi
Kylpyhuoneessa laattojen saumat tummuvat yleensä ensimmäisenä. Huone alkaa näyttää likaiselta, vaikka kuinka jynssäisi. Korjauskonsteja on kolme:
- Kaavitaan tai hiotaan vanhat saumat pois ja saumataan kaakelit uudestaan vaikka eri värisellä laastilla. Vaarana on kaapaista vahingossa liian syvältä, jolloin vedeneristyskalvo rikkoutuu. Laattasaumojen uusiminen on varsin työläs homma. Silikonisaumat sitä vastoin voi ja pitääkin uusia aina silloin tällöin. Vedeneristystä pitää varoa silloinkin.
- Saumat voidaan pestä happamalla puhdistusaineella. Työn voi joutua tekemään pariin kolmeen kertaan, mutta yleensä puhdasta tulee lopulta. Aivan viimeiseksi pitää muistaa neutralisoida hapatettu pinta jollain emäksisellä aineella, muuten saumat hapertuvat.
- Saumat voi värjätä saumakynällä. Älä kuitenkaan tee sitä, varsinkaan märkätiloissa. Väri kuluu pois nopeasti, ja pian saumat näyttävät entistä karummilta.
9. Uutta, kiiltävää posliinia
On melko varmaa, että kun tavalla tai toisella on saatu seinät ja lattiat säihkymään, vanhat kylpyhuonekalusteet näyttävät siivottomilta. Kunhan työ tehdään huolellisesti, kalusteiden asentaminen on varsin turvallista. Pöntön läpivienti on useimmiten lattian kuivimmassa kohdassa tai nykyään yhä useammin seinässä. Lavuaarin ja kaapistojen läpiviennit porataan seinään, missä roiskevesien määrä on pieni. Läpiviennit pitää silti tehdä huolellisesti: poraus, tiivistysmassa, proppu, tiivistysmassa ja ruuvi.
10. Lattiakaivon vaihto
Lattiakaivon peitelevyn ja ritilän vaihtaminen vaikka rosteriseksi luo uudenlaista tyyliä pesuhuoneeseen. Samalla on hyvä tarkistuttaa kaivon ja vedeneristyksen liitos. Vuotoa on vaikea itse havaita. Ammattilainen tietää, mitä tarkistuksessa pitää katsoa. Jos liitos on ehjä, yläpuolisten osien vaihtaminen on melko yksinkertaista. Lattiakaivon suodatinverkko tai hiussieppari säästävät turhilta viemärin aukaisuilta. Kaivotyypin vaihtaminen vaikka muodikkaaksi linjakaivoksi onnistuu vain täysimittaisen remontin yhteydessä.
11. Ilmanvaihdon tehostaminen
Jos tavanomaisen suihkun aikana höyrystynyt kylppärin peili ei kirkastu 5–10 minuutissa, märkätilan ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Poistoventtiilin toiminta on helppo todeta esimerkiksi merkkisavun avulla. Jos savu ei oikein liiku, tarkistetaan suodattimet ja mahdollisen puhaltimen toiminta. Jos yksinkertaiset keinot eivät auta, tilanne muuttuu nopeasti hankalaksi. Esimerkiksi kun rintamamiestalojen kellareihin rakennettiin märkätiloja, ilmanvaihdon toimintaan ei aina hoksattu kiinnittää huomiota. Tilanne on korjattavissa, mutta siinä pitää ottaa huomioon koko rakennuksen ilmanvaihto, jotta pesutilan uusi poisto ei aiheuta ongelmia muualle.
Asiantuntija: johtava asiantuntija Antti Heimlander, Raksystems