Näin luot kylpyhuoneen joka kestää aikaa – kalusteiden laatu on ratkaisevan tärkeää!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: IDO
Näin luot kylpyhuoneen joka kestää aikaa – kalusteiden laatu on ratkaisevan tärkeää!
Uusi kylpyhuone on merkittävä sijoitus, jota käytetään vuosia – jopa vuosikymmeniä. Kylpyhuoneessa on tärkeää viihtyä, mutta kalustevalintoja kannattaa pohtia myös laadun, helppohoitoisuuden ja ympäristön näkökulmasta.
Julkaistu: 30.9.2021

Kaukana ovat ajat, jolloin kylpyhuoneet olivat pelkkiä asukkaiden huoltopisteitä. Nykykylppäri on tarkasti suunniteltu hemmottelukeidas, jonka tunnelmassa palaudutaan arjen rasituksista.

Rauhoittavaa harmoniaa luodaan ennen kaikkea sisustus- ja kalustevalinnoilla.

– Valkoinen on puhtauden väri, jota suositaan kylpyhuoneissa edelleen. Myös vaaleat harmaan sävyt mustalla maustettuna puhuttelevat suomalaisia. Luonnon inspiraatiosta kertovat puolestaan marmorin suosio, puupinnat sekä viherkasvien ja juuttikorien kaltaiset yksityiskohdat, sanoo IDO-kylpyhuoneita valmistavan Geberitin myyntiedustaja Arja Koivisto.

Pelkkiä trendejä ei kylpyhuoneen suunnittelussa kuitenkaan kannata seurata. Jotta valinnat kestävät aikaa, on hyvä huomioida muutama päivittäistä käytettävyyttäkin helpottava nyrkkisääntö.

Puhtaan valkoinen pitää pintansa suomalaisessa kylpyhuoneessa. Ajaton design ja arkea helpottava teknologia saavat lisämaustetta esimerkiksi viherkasveista ja juuttikoreista.

Satsaa laadukkaisiin, kestäviin materiaaleihin

Laadukas kylpyhuone luodaan jo suunnittelupöydällä.

– Laatu syntyy tarkoin valituista materiaaleista ja niiden ominaisuudet huomioivasta designista. Laadukas ja toimiva kylpyhuone kestää päivittäistä käyttöä kosteissa tiloissa vuosien ja vuosikymmenien ajan, toteaa Geberitin tuotepäällikkö Tapio Aaltonen.

Halvan massatuotannon sijaan kannattaakin valita kotimainen, kovaan kulutukseen tehty laatutuote. IDO:n wc-istuimia ja pesualtaita on valmistettu Suomessa jo yli 140 vuotta.

– Posliinikalustetehtaamme sijaitsee Tammisaaressa, eivätkä keramiikassa käytettävät maasälpä ja kvartsiyhdistekään tule Kemiötä kauempaa.

Valu- ja lasitusprosessi ovat automatisoituja, mutta laaduntarkastus ja loppukokoonpano ovat ihmisen tekemää käsityötä. Myyntiin päätyvät vain tarkan syynin läpäisseet tuotteet.

– Mikäli varaosia kuitenkin jossain vaiheessa tarvitaan, on niitä saatavilla vielä kymmenenkin vuotta tuotteen valmistuksen päätyttyä. Osien yhteensopivuus aikaisempien mallien kanssa huomioidaan myös uustuotannossa.

IDO:n keramiikkakalusteet ovat kotimaista laatutyötä. Tammisaaren tehtaalla jokainen tuote tarkastetaan käsin.

Käytön kannalta helppohoitoisuus on tärkeää

Kylpyhuonekalusteita hankkiessaan suomalainen kiinnittää tutkitusti huomiota kestävyyteen, toiminnallisuuteen ja puhdistettavuuteen. Koronaviruspandemian aikana hygienian tärkeys on lisääntynyt entisestään.

– Suomalaiset ovat vuosien saatossa tulleet yhä tietoisemmiksi omasta ja kotiensa hygieniasta, mutta nyt olemme suorastaan loikanneet yli usean vuosikymmenen. Hygienia ei jää vähemmälle huomiolle normaaliaikoihin palattuammekaan, tietää Geberitin markkinointipäällikkö Sonja Nurminen.

Trendi, jonka hän uskoo voimistuvan myös kodeissa, on kosketusvapaat tuotteet.

Kosketusvapaiden wc-huuhtelupainikkeiden kysyntä oli kasvanut jo ennen koronaa, mutta pandemian aikana aloitetuissa rakennusprojekteissa se on moninkertaistunut. Mielenkiintoa herättävät myös sensoritoiminnolla avautuvat ja sulkeutuvat wc-istuinten kannet.

Lisäksi puhtautta voidaan edesauttaa lian kerääntymistä vähentävillä pinta- ja valmistusmateriaaleilla, kuten IDO:n kaikista keramiikkatuotteista löytyvällä Smart-lasitteella. Rimfree-istuimissa ei puolestaan ole lainkaan huuhtelukaulusta, jonka alle lika ja bakteerit voisivat piiloutua.

– Hygieeniseksi suunniteltu kylpyhuone on helppo pitää puhtaana vähemmällä vaivalla ja miedommilla pesuaineilla. Jälkimmäinen vähentää luonnonkin kuormittumista.

IDO:n keramiikkatuotteissa ei ole turhia saumoja tai kulmia. Pinnat pysyvät puhtaina myös sileän ja liukkaan Smart-lasitteen avulla.

Mieti valinnoissasi myös ympäristöä

Luonnon hyvinvointi on johtotähtenä myös IDO:n kokonaisvaltaisessa Eco-Design -tuotekehitysprosessissa, joka tähtää mahdollisimman pieneen ympäristöjalanjälkeen tuotteen koko elinkaaren ajan.

– Uuden tuotteen on aina oltava edeltäjäänsä parempi sekä toiminnallisesti että ympäristön näkökulmasta. Ympäristövaatimus koskee raakamateriaalia ja valmistusprosessia, pakkauksia ja logistiikkaa, asentamista, käyttöä sekä tuotteen loppusijoitusta siitä luovuttaessa, tuotepäällikkö Tapio Aaltonen kiteyttää.

IDO:n posliinituotteet valmistetaan luonnollisesta ja käyttöä kestävästä saniteettikeramiikasta, jota voidaan kierrättää muun muassa teiden päällystyksessä ja tiiliteollisuudessa. Kotimainen tuotanto tarkoittaa puolestaan vähäisempää kuljetuksen tarvetta.

Merkittävä ympäristövaikutus on myös IDO:n ensimmäisenä markkinoille tuomalla wc-pytyn pienellä ja suurella huuhtelulla.

– Se vähentää vedenkulutusta jopa kolmanneksella, Aaltonen huomauttaa.

Rakkaus luontoon näkyy sekä IDO:n sisustusratkaisuissa että tuotteiden matalassa ympäristöjalanjäljessä.

4 kysymystä uutta kylpyhuonetta suunnittelevalle

1. Kuinka pitkäikäinen kylpyhuone on?

Kylpyhuoneen rakentaminen ja uusiminen ei ole kodin remonteista edullisimpia. Tee laadukkaita valintoja, jotka kestävät aikaa. Pintakäsittely helpottaa puhtaanapitoa ja pitää tuotteen kauemmin uuden veroisena. Pitkäikäinen tuote on myös ympäristöteko.

2. Kuinka suuri on vedenkulutus?

60 prosenttia kotitalouden vedestä käytetään kylpyhuoneessa. Tarkista, kuinka paljon wc-istuin, vesihana ja suihku kuluttavat vettä. Mitä pienempi kulutus, sitä puhtaampi luonto ja paksumpi lompakko.

3. Voiko tuotteen korjata?

Jos wc-istuin, suihku tai muu kylpyhuonekaluste menee rikki, on pahimmassa tapauksessa edessä koko kalusteen vaihto. Tarkista siis varaosien saatavuus, jotta ongelmatilanteista selvitään vähemmällä.

4. Missä tuotteet valmistetaan?

Suosi suomalaista! Näin varmistat, että tuotteet on kehitetty kestävän kehityksen periaatteet huomioiden. Samalla vähennät kuljetuksen tarvetta ja pienennät siinäkin ympäristön kuormitusta.

Valtaosa kotitalouden vedestä kuluu kylpyhuoneessa. Vettä säästävät hanat pienentävät vesilaskua ja vähentävät luonnon kuormitusta.

Pöpöt kuriin kylpyhuoneessa

1. Puhdista kahvat ja katkaisijat

Pöpöt pitävät paikoista, jotka monesti unohdamme puhdistaa. Pyyhi siis myös ovenkahvat, lukko, valokatkaisijat ja wc-istuimen huuhtelupainike – niitä kaikkia kosketellaan monta kertaa päivässä.

2. Vaihda pyyhkeet

Kylpyhuoneen käsipyyhkeet ovat todellinen bakteeriansa. Vaihda ne puhtaisiin riittävän usein. Jos asia meinaa unohtua, laita siitä muistutus vaikka puhelimeesi.

3. Taklaa pöpöt tekniikalla

Kosketusvapaa tekniikka edesauttaa puhtautta. Vaihda esimerkiksi wc:n huuhtelupainike liikkeen tunnistavaan Sensor-painikkeeseen ja käynnistä vesihana vain viemällä kädet sen alle.

4. Putsaa puhelin

Puhelin on kädessä pitkin päivää – monilla myös kylpyhuoneessa. Muistathan siis puhdistaa puhelimen säännöllisesti! Puhelimille on saatavilla omia desinfiointiaineita, jotka puhdistavat laitteen sitä vahingoittamatta. Hyvä keino on myös desinfioida kädet ennen puhelimen käyttöä.

5. Panosta helppoon puhtauteen

Ulkoisesti samankaltaisissa wc-istuimissa, pesualtaissa ja muissa kylpyhuonekalusteissa voi olla suuriakin laatueroja. Älä siis pihistele, vaan sijoita päivittäiseen helppouteen. Huuhtelukaulukseton wc-istuin ja sileäpintainen pesuallas pysyvät pitkään puhtaina, jolloin säästät siivouksessa sekä aikaa että vaivaa.

IDO Glow -allaskaapin kaltaiset laadukkaat säilytysratkaisut lisäävät kylpyhuoneen käytännöllisyyttä. Kun jokaisella tavaralla on oma paikkansa, pysyy kylpyhuone siistinä kuin huomaamatta.

Inspiraatiota suunnitteluun!

Lisätietoa kylpyhuoneen suunnittelusta löydät IDO:n kotisivuilta.

Ideoita wc- ja kylpytilojen suunnitteluun voit hakea myös IDO-tuotteiden kylpyhuonenäyttelystä Vantaalla.

Kommentoi »