Kotivinkki

Kupari on joulun muotiväri

Kupari on joulun muotiväri
Tee itse joulukoristeet. Kuparin lämmin hohto sopii pimeään vuodenaikaan ja jouluun. Kuparinen pinta tekee arkipäiväisestäkin tavarasta näyttävän.
Julkaistu: 11.12.2013
Aina ei tarvitse ostaa uusia koristeita, sillä vanhoistakin saa tuunaamalla uuden näköiset. Sipaise pintaan kuparia ja viimeistele hohdokkuus kuparinhohtoisella ripustusnauhalla. Koristeet kirpputorilta. Kuparilangan yhteenliittämät paljettikoristeet Tigeristä. Memory Foil -teippi Sinellistä. 
Näitä tarvitset:
vanhoja joulukoristeita
läpinäkyväksi kuivuvaa liimaa tai decoupage-lakkaa
siveltimiä
kuparihilettä
Tikkurilan kuparin väristä Miranol-koristemaalia
vasaran
huonekalunaulan tai lyhyen naulan
kuparin väristä Memory Foil -teippiä
sakset
suuria paljetteja
kuparin väristä rautalankaa
tärpättiä siveltimen puhdistamiseen
1. Litteään vaneri­koristeeseen ja lasipalloon siveltiin liimaa, minkä jälkeen koristeet silattiin kuparihileellä.
2. Peura ja tuohipallo maalattiin Miranol-maalilla. Peuran selkään vasaroitiin ripustuslenkkiä varten lyhyt ja leveäkantainen huonekalu­naula.
3. Yksi muovipallo maalattiin liitutaulumaalilla mustaksi. Kuivuttuaan se sai pintaansa kupariteipillä verkkomaisen raidoituksen.
4. Värikkäät paljettikoristeet maalattiin Miranolilla kuparisiksi. Paljetit kiinnitettiin toisiinsa kuparin värisellä rautalangalla.
Suuresta kuparipullosta ja lehtikuusenoksista syntyy näyttävä asetelma. Jos haluat lopputuloksesta kiiltävämmän, käytä askartelussa spraymaalia. Trienna-pöytä, 685 e,­ Artek. All About Lounge­ Chair -noja­tuoli, 1 238 e, villa­matto (170 x 240 cm), 299 e, Georg Jensenin kuparin värinen rasia, 145 e, ja lampaankarvatyyny, 99,90 e, Stockmann. Paljettityynynpäällinen, 12,95 e, ja tuikkukupit, 2,95 e, H&M Home. Joulu­koristeet, 21,90 e/3 kpl, Kankurin Tupa. Pullo kirpputorilta. Mastonin kuparin­väristä spraymaalia myyvät rautakaupat.
Näitä tarvitset:
vanhan, suuren lasipullon (pulloa valitessa huomioi, että kiiltävässä pinnassa naarmut tulevat esiin)
astianpesuainetta
suojakäsineet
kuparin väristä Maston-spraymaalia
paperia ympäristön suojaamisen
Tee näin:
1. Pese pullo sisältä ja ulkoa vedellä ja astianpesuaineella. Poista pinnasta kaikki rasva, kuten sormenjäljet. Kuivaa pullo. Käytä pestyä pulloa käsitellessäsi suojahanskoja, jotta vältyt uusilta sormenjäljiltä.
2. Suojaa maalausympäristö suojapaperilla. Maalaa pullo spraymaalilla. Noudata maalipullon ohjeita tarkasti. Kuivumisaika on muutama vuorokausi.
Nopea joulukalenteri syntyi kirjekuorista ja tarranumeroista. Kuoret kiinnitettiin seinään kupariteipillä. Mustat kynttilänjalat koristeltiin kupariteippiviivoilla. Turning Tray -tarjotin, 149 e, Artek. Casa-kynttilänjalat, 19,90 e ja 21,90 e, Bazaar-katto­valaisin, 269 e, ja orkidea, 24,90 e, Stockmann. Paperinen jätesäkki (125 l), 3,50 e/4 kpl, Clas Ohlson. Kuoret ja numerotarrat Akateemisesta kirja­kaupasta. Memory Foil -teippi Sinellistä. Kuppi ja senkki kuvausrekvisiittaa.
Paperisesta jätesäkistä tehtiin monta säilytintä lähes ilmaiseksi. 
Näitä tarvitset:
kaksinkertaisen paperisäkin tai paperipusseja
harpin tai lautasen pohjan piirtämiseen
lyijykynän
sakset
viivoittimen
kynän
ompelukoneen
vahvaa ompelulankaa
siveltimen
kuparin väristä Tikkurilan Miranol-koristemaalia
tärpättiä
Tee näin:
1. Jos et käytä valmiiksi kaksinkertaista paperijätesäkkiä, leikkaa osat kaksinkertaisina suuresta paperipussista.
2. Piirrä pyöreä pohja haluamassasi koossa ja leikkaa se irti. Kuvan säilyttimien pohjat ovat halkaisijaltaan 19 cm, 23 cm ja 26 cm.
3. Mittaa pohjan ulkoreuna ja lisää lukuun noin 7 cm. Se on reunakappaleen pituus. Koska paperi ei jousta, saumaan tulee ommellessa pienen pieniä vekkejä. Siksi reunakappaleen tarkkaa pituutta on etukäteen hankala antaa. Päätä reunakappaleen korkeus. Säilyttimestä tulee tukevampi, kun käännät yläreunaa kahdesti sisäänpäin. Kuvan säilyttimissä reunan korkeus oli 18 cm, 28 cm ja 32 cm. Piirrä ja leikkaa reunakappale.
4. Ompele reunakpl pohjaan sentin saumanvaralla. Älä aloita ompelemista aivan reunakappaleen kulmasta, vaan vasta muutaman sentin päästä siitä. Kun reunakpl on lähes kokonaan pohjassa kiinni, keskeytä ompelu. Nyt voit leikata reunakappaleesta ylimääräisen pituuden pois, mutta muista jättää saumanvarat ompelua varten.
5. Ompele reunakpl pystyreunat yhteen sentin saumanvaralla (reunakpl tulee renkaaksi, saumanvarat jäävät säilyttimen sisäpuolelle). Ompele jäljellä oleva matka pohjasaumasta kiinni.
5. Maalaa pussi ulkopuolelta. Maalaa myös sisäpuolta kupariseksi ainakin käänteiden verran. Anna kuivua ja taita käänteet. Voit jättää säilyttimen sisäpuolen kokonaan paperin väriseksi, maalata sitä ylhäältä jonkin matkaa tai maalata sen sisältä kokonaan. Maali antaa säilyttimelle vahvuutta. Pidä sisältä kokonaan maalatussa säilyttimessä vain kuorellisia elintarvikkeita.
Vanhat kynttilänjalat uudistuivat kupariviiruilla.
Näitä tarvitset:
kynttilänjalan
kuparin väristä Memory Foil -teippiä
sakset
Tee näin:
1. Suunnittele, miten haluat raitojen kulkevan. Kerran kiinnitettyä teippiä ei voi käyttää uudestaan. Lisäksi teippi saattaa pois vedettäessä irrottaa kynttilänjalasta maalia.
2. Irrota teipin suojapaperi ja painele teippi kynttilänjalan pintaan.
Teksti Elina Vikman
Kuvat Paavo Martikainen
Kotivinkki 21/2013  
TIEDUSTELUT: Akateeminen kirjakauppa 09 1211, Artek 010 617 3480, Clas Ohlson 020 111 2222, H&M Home 09 343 4950, Kankurin Tupa 09 626 182, Sinelli 020 776 0634, Stockmann www.stockmann.com ,Tiger www.tiger-stores.fi ,Tikkurila Paints 010 860 8600.
Katso myös:
Kommentoi »