Kuohuviinipullon säilyttäminen ja avaaminen
Ruoka
Kuohuviinipullon säilyttäminen ja avaaminen
Kuohuviini sopii tervehdys- ja onnittelumaljaksi lähes juhlaan kuin juhlaan. Näin avaat ja säilytät kuohuviinipullon oikein.
4.5.2004
 |
Maku
  1. Kuljeta kuohuviinipullot varovasti. Älä säilytä pulloja päällekkäin. Varastoi luonnonkorkkiset pullot vaakatasossa.
  2. Jäähdytä pullo huolella ennen avaamista. Pullo saa olla viileässä vähintään vuorokauden. Huoneenlämpöisenä juoma syöksähtää silmillesi heti korkin aukaistuasi.
  3. Älä hölskyttele tai kalauttele pulloa ennen avaamista. Kun ryhdyt avaamaan pulloa, poista ensin pullon tinapaperista yläosa. Irrota sen jälkeen korkkia sitova rautalankapidike.
  4. Ota pullo oikeaan käteen ja pidä pulloa hieman kallellaan. Ota vasemmalla kädellä korkista kiinni kämmenotteella. Kierrä oikealla kädelläsi pulloa (ei siis korkkia) itseesi päin kunnes korkki alkaa nousta pullosta ja irtoaa. Pullon suu on itsestäsi poispäin. Jarruta korkin nousua vasemman kämmenesi pohjalla, käytä apuna myös puhdasta, pientä liinaa. Pyyhi pullon suu puhtaalla liinalla ennen viinin kaatamista laseihin.
  5. Kuohuava juoma helmeilee parhaiten puhtaassa, kunnolla huuhdotussa ja kuivassa lasissa.

 

Maljan kohotus

  • Isäntä kohottaa ensimmäisen maljan ja toivottaa muutamalla sanalla vieraat tervetulleiksi. Isännän maljan jälkeen kukin voi nauttia juomaa omaan tahtiinsa.
  • Isännän ja emännän hyvään tapaan kuuluu nostaa malja vuorotellen pöydässä istuvien kanssa. Isäntäväelle ei nosteta maljoja muuta kuin kiitospuheessa, joka pidetään yleensä siinä vaiheessa kun jälkiruokaviini on kaadettu laseihin.
  • Maljan ehdottaja nostaa lasinsa ja katsoo sitä henkilöä, jonka kanssa haluaa skoolata. Katseen huomatessaan, hänkin nostaa lasinsa, molemmat nyökkäävät toisilleen - eikä hymykään ole pahitteeksi. Tämän jälkeen maistetaan juomaa.
  • Maistamisen jälkeen skoolaajat etsivät vielä katsekontaktin ja ystävällisesti toisilleen nyökäten laskevat lasin pöydälle.
  • Tämä kaikki tapahtuu luontevan sutjakkaasti, eikä ylikorostetun dramaattisesti.
Kommentoi »