Kuluneesta piirongista kylppärin kaunottareksi! Näin uudistat pinnan tummasta vaaleaksi ja tuunaat kalusteesta uniikin allaskaapin
Tee itse
Kuluneesta piirongista kylppärin kaunottareksi! Näin uudistat pinnan tummasta vaaleaksi ja tuunaat kalusteesta uniikin allaskaapin
Raikas allaskaappi on kierrätystä parhaimmillaan. Piirongin kuluneen pinnan alla odotti vaalea kaunotar. Parolan asema -blogin Katja Rinkinen näyttää mallia tuunaukseen.
Julkaistu 28.9.2022
Unelmien Talo&Koti

Piirongista tuunattu allaskaappi – tarvikkeet:

 • piironki, senkki tai lipasto
 • maalikaavin ja Rubinol-puukittiä
 • hiomakoneita ja hiomapaperia (karkeudet 40–80 ja 180)
 • paperia, kynä, mittanauha ja kulmaviivain
 • porakone, puuporanteriä ja reikäporanterä
 • pistosaha
 • puuliimaa ja kapeaa rimaa
 • Osmo Color -puuvahaa, sävy kuusi
 • Osmo Color -öljyvaha, väritön matta
 • uudet nupit ja taljaruuvit/nuppiruuvit.
Koivupiironki kaipasi uutta pintakäsittelyä.
Hionta ­paljasti vaalean pinnan. Testaa vahan sävy kannesta leikattuun palaan.
Etsi vanhoja Arabian lavuaareja kierrätyskeskuksista.

Näin tuunaat piirongista allaskaapin

 1. Irrota peili ja pikkukaapit piirongista. Ne on usein kiinnitetty muutamalla ruuvilla kanteen ja toisiinsa. Poista myös kahvat ja nupit hionnan tieltä turvaan.
 2. Kaavi lakka maalikaapimella pinnasta pois. Tämä nopeuttaa hiomisvaihetta. Hio hiomakoneilla tai käsin kaapin pinta ensin puulle. Hiomapaperin karkeus on 40–80. Hio koriste­detaljit varovasti hienommalla paperilla. Viimeistele pinnan hionta hiomapaperilla, joka on karkeudeltaan 180.
 3. Piirrä paperille lavuaarin pohja sabluunaksi. Mittaa ja piirrä lavuaarin paikka tarkasti piirongin kanteen. Poraa piirongin kanteen reikä porakoneella. Aloita sahaaminen reiästä pistosahalla. Mallaa lavuaari reikään ja varmista, että se istuu hyvin paikalleen. Siisti reunat hiomapaperilla. Kittaa kannen ruuvinreiät puukitillä.
 4. Sahaa lavuaarin alle jäävä vetolaatikko pistosahalla niin, että se mahtuu liikkumaan. Jätä laatikko niin isoksi kuin mahdollista. Liimaa kapeasta rimasta uudet laidat laatikkoon.
 5. Käsittele piironki kerran puuvahalla. Vaha auttaa puunsävyä pysymään vaaleana. Viimeistele käsittely öljyvahalla kaksi kertaa, jotta pinta hylkii hyvin vettä.
 6. Kiinnitä lopuksi vanhat tai uudet vetimet paikoilleen.
 7. Poraa pistosahalla tai reikäporanterällä läpivientipaikat hanan vesiputkille sekä veden poistoputkelle yhdessä putkimiehen kanssa vasta kaappia asennettaessa.
 8. Irrota peililasi irti piirongin taustalevystä. Sahaa pistosahalla 4–5 cm leveä kehys peilille. Hio puu samoin kuin piironki ja pyöristä reunat samalla. Kasaa peili yhteen ja ripusta rautalangalla allaskaapin ylle.
Vaalea puuvaha estää puuta tummumasta.
Hanki pesuallas kierrätettynä. Kierrätä peiliosa piirongista seinäpeiliksi pistosahan ja hiomakoneen avulla.
Kommentoi »