Värjätyt kukat kiehtovat somessa – testasimme, kuinka hittiniksi onnistuu ensikertalaisilta (vai onnistuuko sittenkään?)

Värjätyt kukat kiehtovat somessa – testasimme, kuinka hittiniksi onnistuu ensikertalaisilta (vai onnistuuko sittenkään?)
Törmäsitkö jo someniksiin, jonka mukaan leikkokukkiin saa loihdittua hienot sävyt elintarvikevärien avulla? Testasimme, miten houkuttelevan yksinkertaiselta kuulostava kikka toimii.
Julkaistu: 22.2.2022

Kiehtovatko siniset tulppaanit tai miten olisi kukkakimppu kaikissa sateenkaaren sävyissä? Viime aikoina sosiaalisessa mediassa on levinnyt hauskalta vaikuttava niksi, jonka avulla kukkien värjäämisen pitäisi onnistua elintarvikeväreillä. Värien lisäksi puuhaan tarvitaan vain valkoisia leikkokukkia ja lasiastioita.

Innostuimme! Villit värifantasiat mielessämme päätimme testata, miten kikka onnistuu käytännössä.

Kukkien värjäämiseen käy toki minkä tahansa väriset kukat, mutta valkoisista tulokset erottaa selvimmin.
Kukkien värjäämisessä kannattaa käyttää lasisia astioita, jotta väri ei tartu astian pintaan.
Leikkasimme kukkiin uudet imupinnat, minkä jälkeen ne pääsivät kylpemään väriliemiin. Sitten vain jännityksellä odottamaan!

Tulppaanit, neilikat ja elintarvikevärit ostettiin tavallisesta ruokakaupasta. Kokeilimme useita värejä ja niiden sekoituksia: keltaista, oranssia, punaista, violettia, vihreää, ruskeaa ja mustaa. Elintarvikevärien lisäksi testasimme mustikkamehutiivistettä ja mustaa kahvia.

Lorautimme astioiden pohjalle muutaman sentin vettä ja sekoitimme jokaiseen kippoon runsaasti väriainetta.

Leikkasimme kukkiin uudet imupinnat, jonka jälkeen ne pääsivät kylpemään väriliemiin. Sitten vain jännityksellä odottamaan!

Pörheä kukkarivi valmiina testin alussa. Värit vasemmalta oikealle: keltainen, oranssi, punainen, punaiseen taittava violetti, mustikkamehutiiviste, siniseen taittava violetti, sininen, limenvihreä, vihreä, kahvi, ruskea ja musta.

Ensimmäinen väliaikatsekki koitti kahden tunnin kuluttua. Värjäytymistä oli havaittavissa vain parissa kukassa. Sinisessä liemessä kylpenyt tulppaani oli imaissut väriä kaikkein selvimmin. Lisäksi violettiin väriin upotettu neilikka oli saanut hennon sinertävän raidan uloimpiin terälehtiinsä.

Kukat kahden tunnin kylpemisen jälkeen. Sinistä näkyvissä! Mutta missä muut värit luuraavat?
Kaksi tuntia riitti antamaan tulppaanille hennon sinisen sävyn.

Seuraavan kerran tarkistimme tilanteen neljän tunnin kuluttua. Sinisen tulppaanin väri oli syventynyt silmin nähden. Vihreään väriin upotettuihin kukkiin oli myös ilmestynyt sinistä pintaa. Tässä vaiheessa kokeilua alkoi jo olla selvää, että veteen lisätty sininen väri vaikutti kukkiin kaikkein voimakkaimmin. Käyttämämme violetti väri sekoitettiin punaisesta ja sinisestä. Vastaavasti teimme vihreän liuoksen yhdistämällä sinistä ja keltaista elintarvikeväriä.

Neljän tunnin jälkeen tulppaanin terälehtien lisäksi sen lehdet alkoivat sinertää.
Kuuden tunnin kohdalla violetissa ja vihreässä liemessä kylpeneet kukat olivat ennallaan, mutta muiden osalta värimuutos taisi olla enemmän testaajien toiveajattelua kuin todellisuutta.
Vihreässä värissä kylpeviin kukkiin ilmestyi sinistä neljän tunnin odottamisen jälkeen.

Kolmas tilannetsekkaus tapahtui kuuden tunnin kohdalla. Merkittävää muutosta oli havaittavissa vain sinisessä värissä olleessa tulppaanissa. Sininen väri oli värjännyt kukan entistä tasaisemmin ja syvemmin. Violetissa ja vihreässä liemessä kylpeneet kukat olivat ennallaan, ja muiden osalta värimuutos taisi olla enemmän testaajien toiveajattelua kuin todellisuutta.

Kuuden tunnin jälkeen oli jo selvää, että sinisen värin vaikutus oli voimakkain.
Violetissa väriliemessä ollut neilikka kuuden tunnin jälkeen.

Aamuun mennessäkään vastassa ei ollut värispektaakkelia, mutta pieniä yllätyksiä joka tapauksessa. Siniseksi värjäytyneen tulppaanin pinta oli suorastaan upea. Yön aikana punaiseen taittava violetti oli loihtinut tulppaaniin hentoa punaa ja koristellut neilikan uloimmat terälehdet violetilla raidalla.

Osalle kukista yö oli liikaa. Mustikkamehutiivistettä imaissut tulppaani ei tainnut vakuuttua janojuomastaan, sillä sen varsi suorastaan surkastui.
Vasemmalla tummanvioletissa ja oikealla vihreässä värissä olleet neilikat 14 tunnin jälkeen.

Vihreässä värissä seissyt neilikka oli muuttunut yön aikana vaaleanvihertäväksi. Sinertävää reunusta oli ilmestynyt myös useaan terälehteen. Osalle kukista yö oli kuitenkin liikaa. Keltainen ja punaoranssi väri saivat kukat selvästi nuupahtamaan. Mustikkamehutiivistettä imaissut tulppaani ei tainnut vakuuttua janojuomastaan, sillä sen varsi suorastaan surkastui.

Seuraavaan aamuun mennessä osa testikukista oli ehtinyt nuupahtaa. Ei kiitos näitä liemiä enää!
Tulppaanin varsi surkastui mustikkamehun vaikutuksesta.
Loppujen lopuksi maljakoihin saatiin suloisen pastelliset kimput.
Siniseksi värjättyyn tulppaaniin muodostui näyttävä pinta.

Hieman vaatimattomasta lopputuloksesta huolimatta kokeilu oli hauska. Sinisen värin rivakka vaikutus antoi odottaa, että muutkin kukat saattaisivat värjäytyä kirkkaan sävyisiksi. Vaikka näin ei käynyt, kokeilun tuloksena maljakoihin saatiin suloisen pastelliset kimput.

Haluatko kokeilla kukkien värjäystä itse?

Tarvikkeet:

  • valkoisia tulppaaneja, neilikoita tai muita leikkokukkia (mahdollisimman tuoreita)
  • elintarvikevärejä ja lusikka
  • lasimaljakko tai pieniä lasipurkkeja.

Tee näin

  1. Leikkaa kukille uusi imupinta viistosti. Käytä terävää veistä tai floristin oksasaksia, älä saksia. Saksilla leikattu imupinta menee helposti tukkoon, ja kukkien vedensaanti heikentyy.
  2. Lisää vettä maljakkoon tai muuhun lasiastiaan. Parille kukalle riittää viitisen senttiä, kimpulle kannattaa laittaa enemmän.
  3. Lisää elintarvikeväri tai -värit veteen. Sekoita hyvin.
  4. Laita kukat veteen heti värin sekoittamisen jälkeen.
  5. Anna kukkien olla vedessä vähintään neljästä kuuteen tuntia tai yön yli. Nappaa kukat pois väriliemestä, kun niiden sävy miellyttää silmääsi.
Kommentoi »