Kotivinkki

Kukkakranssi tekee juhlan! Katso vinkit, joilla kiepautat kauniit koristeet itse

Kukkakranssi tekee juhlan! Katso vinkit, joilla kiepautat kauniit koristeet itse
Kukkakranssin materiaalina voi käyttää esimerkiksi syreenin oksia, murattia, oksaruusuja ja perhosneilikoista. Näyttävät koristeet on yllättävän helppo tehdä myös itse.
Julkaistu: 18.7.2018

Kukkakranssin tekeminen: vinkit kestäviin ja kauniisiin koristeisiin

1. Valitse kukat harkiten

Kysy kukkakauppiaalta tilaisuuden kestoon ja koristeeseen sopivimmat kukat. Jos käytät luonnonkukkia tai poimit ne omasta puutarhastasi, testaa kestävyys ja sopivuus etukäteen, jos teet kranssin juhlapöydän koristeeksi.

2. Estä nuupahdus

Jos poimit kukat luonnosta, muista jokamiehenoikeudet! Kerää kukat jo edellisenä iltana. Poista veteen ylettyvät lehdet, tee viisto imupinta ja laita runsaaseen veteen, viileään paikkaan yöksi. Kukat ehtivät näin imeä tarpeeksi vettä. Jos kukat nuupottavat, ne voi kietaista napakkaan, avoimeen paperikääreeseen.

3. Siisti ja leikkaa kukat

Ennen sidontaan ryhtymistä poista oksista kaikki huonot ja ylimääräiset lehdet. Leikkaa osa kukista sopivaan mittaansa ja jätä loput vielä veteen. Vaihtoehtoisesti voit pätkiä kaikki kerralla, sumuttaa huolella ja laittaa muovin alle odottamaan.

4. Tee yhdellä istumalla

Kranssi kannattaa tehdä kerralla loppuun. Jos joudut kuitenkin keskeyttämään hetkellisesti puuhasi, sumuta kukat, laita ne muovipussiin ja jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan.

5. Käytä teippiä ja rautalankaa

Hanki kukkateippiä askarteluliikkeestä tai kukkakaupasta. Se on tahmeaa teippiä, jolla kranssin pohjaksi tulevaan rautalankaan saa helpommin työstettävän pinnan. Kukkateipillä voi myös sulkea kukan imupinnan, jolloin kukka ei enää haihduta imupinnan kautta ja kestää paremmin kuiviltaan.

Kun teet pohjaa, venytä kukkateippiä ja rullaa se rautalangan päälle. Myrttilanka on ohutta rautalankaa, jota voi käyttää sekä kukkien sitomiseen että ketjuttamiseen. Jos haluat lisätä kranssin näyttävyyttä, myrttilangan voi korvata erivärisillä ohuilla metallilangoilla.

6. Muista terävä veitsi

Unohda sakset, sillä ne litistävät kasvin solukon, eikä se pysty enää juomaan vettä. Terävä veitsi on paras työ­kalu imupintojen tekemiseen ja kukkien pätkimiseen.

Syreenikranssi kahvipöytään

Syreenikranssi pysyy kauniina pidempään, kun teet sen varjoisalle pöydälle ja viet yöksi viileään.

Syreeni nuupahtaa hetkessä ilman vettä. Kauniin ja kestävimmän syreenikranssin saat, kun kukat saavat olla koko ajan vedessä piilossa olevissa maljakoissa.Täytä pienet puhtaat lasiastiat lämpimällä vedellä. Poista kukista ylimääräiset lehdet. Leikkaa terävällä veitsellä viisto imupinta syreenin ja lumipalloheisin oksiin. Sommittele oksat astioihin niin, että kukintoja kaartuu tasaisesti molemmille reunoille. Lisää välillä vettä, sillä syreenit ovat ahnaita juomareita.

Trendikäs kukkakranssi puolikuuna

Kevyt, ilmava puolikuukranssi on tyylikkään ajankohtainen. Käytä pohjana askartelukaupoista saatavaa valmista metallirengasta tai kiepauta rengas vaikkapa lehdettömästä pajunoksasta. Korosta pyörivää liikettä sitomalla kukkateipillä pieni nippu karhunheinää ja käärmeenpartaa renkaaseen vastakkaisiin suuntiin. Lisää muutama preeriaeustoman kukinto, nuppuja unohtamatta. Viimeistele kranssi muratinoksilla. Varmista, että kukkateippi jää piiloon.

Pöytäkoriste kukista

Käytä pöytäkoristeen pohjana paksua rautalankaa. Teippaa rautalanka kauttaaltaan kukkateipillä, jotta sitä on helpompi käsitellä. Pätki ruskuksen oksat sopiviksi lehtipareiksi. Jätä pätkiin myös vartta sidontaa varten. Napsi myös perhosneilikan kukinnot varrellisina. Kieputa ruskusta ja perhosneilikkaa vuorotellen ohuella rautalangalla pohjan ympärille niin, että pöytäkoristeesta tulee sopusuhtainen. Leikkaa tulilatvasta kukintoja väripilkuksi. Ketjuta ne pitkäksi pötköksi ohuella rautalangalla. Sommittele tulilatvaketju koristeen lomaan. Taivuta koriste varovasti haluamaasi muotoon.

Ruusukranssi romanttiselle

Tee runsaaseen kranssiin tukeva pohja, jotta se pitää muotonsa oveen ripustettuna.

Teippaa kukkateipillä metallirengas kauttaaltaan, jotta kranssia on helpompi työstää. Jaa ensin kukat neljään tai kahteen nippuun, jotta kukkia riittää varmasti koko kranssiin. Tee pieniä nippuja pistaasista, oksaruususta, harsokukasta ja sininupista. Yhdistele eri kasveja, jotta lopputulos on elävä ja sopivan huoleton. Käytä sidontaan kukkateippiä tai ohutta rautalankaa. Kiinnitä nippuja kranssipohjaan sekä sisä- että ulkoreunalle, jotta kranssista tulee tasaisen täyteläinen.

Kommentoi »