Kotivinkki

Kuinka usein sauna pitää puhdistaa?

Kuinka usein sauna pitää puhdistaa?

Olen laiska saunanpesijä. Kuinka usein sauna pitäisi pestä, kun käytämme aina kylpiessä istuinalustaa? Miten saunan lauteet  pitäisi puhdistaa? Entä seinät, katto ja lattia? Minkälaisia pesuaineita lämpimässä tilassa voi käyttää ja mikä olisi ekologisin tapa saunan puhdistukseen? Miten saunaa huolletaan kylpemisen jälkeen? Meidän saunassamme on ikkuna. Pitääkö sitä tuulettaa? Juuriharjaa välttelevä
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Pese sauna tarvittaessa, yleensä­ kerran tai kaksi vuodessa riittää, jos käytätte laudeliinaa. Irrotettavat lauteet voi pestä kylpyhuoneessa. Tällöin alapinnat on helppo­ pestä. Kiinteiden lauteiden pesu on haasteellisempaa. Huolehdi, että pesin mahtuu lautojen rakoon.

Huuhtele lauteet aluksi lämpimällä vedellä. Pese lauteet syiden suuntaisesti juuriharjalla tai karkealla pesimellä. Huuhtele pesuaine pois lämpimällä vedellä ainakin kahdesti. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Pese myös lattiakaivo.

Pese saunan lauteet emäksisellä­ pesuaineella. Mäntysuopa on erinomainen, ekologinen puhdistusaine saunan siivoukseen. Vältä klooripitoisia aineita. Käytä kalkki­saostumiin etikkaa pinttyneeseen likaan (yksi osa etikkaa, yksi osa lämmintä vettä). Hinkkaa etikalla ­hanat. Pinttyneitä kalkkisaostumia voit liotella etikkaan kastetulla siivousliinalla. Sitruunanpuolikkaalla­ on hyvä hangata lavuaarit puhtaiksi. Tavallinen käsitiskiaine on ­oivallinen neutraali yleispuhdistusaine kaikkeen kodin siivoukseen.

Kuivaa lattia ja seinät peseytymisen jälkeen. Säädä ilmanvaihtoa suuremmalle peseytymisen ajaksi ja hieman sen jälkeen. Pidä­ ilmanvaihto päällä jatkuvasti.­ Kun poisto­ilmaventtiilin edessä­ ­pysyy paperiarkki, ilmaa virtaa riittävästi. Vältä pyykinkuivatusta­ ­peseytymistiloissa. Jätä saunan ovi kylpemisen jälkeen auki, niin lämpö­ kuivaa paikkoja. Tuuleta­, jos tilassa on ikkuna. Nosta­ ­peseytymistilojen lämpötilaa, ­mikäli kosteus­ ei poistu. Tarkkaile vuotoja.­ Siivoa säännöllisesti.
Teksti Kotivinkin asiantuntija Heli Mäntylä, kuvitus Camilla Pentti


Julkaistu: 5.4.2012