Viherpiha

Krookukset tuovat kevään! Katso ihanat, varhain kukkivat lajikkeet ja vinkit kasvatukseen

Krookukset tuovat kevään! Katso ihanat, varhain kukkivat lajikkeet ja vinkit kasvatukseen
Krookukset eli sahramit ovat värikkäimpiä kevään ensikukkijoita. Aikaisimpien sorttien nuput työntyvät esiin lumen keskeltä jo maaliskuun puolella. Esittelemme ihanat lajit ja lajikkeet, joita on vaikea vastustaa!
Julkaistu: 1.4.2021

Krookukset – vinkit kasvatukseen

 1. Kokeile eri krookuslajeja ja -lajikkeita, sillä ne eroavat kestävyydessä, leviämisessä ja kasvupaikkatoiveissaan. Useimmat lajit viihtyvät parhaiten läpäisevässä ja multavassa maassa, joka on kesällä kuivaa. Ongelmallisissa paikoissa varmimpia ovat kevät- ja tähtisahramit.
 2. Lämmin ja aurinkoinen paikka on krookuksille tärkeä, jotta kukat avautuvat täyteen loistoonsa. Otollisia paikkoja ovat perennojen, puiden ja pensaiden alustat sekä harva pihanurmi. Heinämäiset lehdet säilyvät vihreinä pitkään, joten tuuhea ja leikattava nurmikko on mukulakasville epäsuotuisa.
 3. Kun kasvustosta tulee tiheä ja sen kukinta heikkenee, nosta mukulat maasta lehtien kuihduttua ja istuta ne maahan noin viiden sentin välein.
 4. Voit myös lisätä krookuksia sivumukuloista 1–3 vuoden välein.
Krookukset eli sahramit kuuluvat kevään ensimmäisiin kukkijoihin.
Krookusten mahtava siitepölyapaja houkuttelee aikaisia hyönteisiä. Istuttamalla krookuksia autat pölyttäjiä!

Herkkä kevätkimppu krookuksista

Krookukset avaavat kehälehtensä hetkessä, kun tuot kukat sisälle pilvisenä päivänä. Poimi maljakkoon vain kukkia, jätä lehdet keräämään voimaa mukulaa varten.

Krookukset – ihanat lajit ja lajikkeet

Tähtisahrami 'Roseus'

’Roseus’-tähtisahramin kapeat kehälehdet laskeutuvat lähes vaakatasoon kevätauringossa. Luotettavat tähtisahramit kasvattavat läpäisevässä ja multavassa maassa ahkerasti uusia sivumukuloita ja leviävät hyvin.

Sieberinsahrami 'Tricolor'

Sieberinsahrami kuuluu aikaisimpiin kukkijoihin. Meillä tavallisin lajike on iloisen kirjava ja topakka ’Tricolor’, mutta somasta pikkukrookuksesta on myös valkoisia ja liiloja lajikkeita.

Kevätsahrami 'Pickwick'

Kevätsahramit, kuten kuvan ’Pickwick’-lajike, ovat helpoimpia, tavallisimpia ja suurikukkaisimpia krookuksia. Krookusten kukat tuottavat runsaasti siitepölyä mehiläisille, kimalaisille ja muille kevään hyönteisille. Mesi on puolestaan syvällä ja kapeassa kukkatorvessa, joten mesilähteelle yltävät esimerkiksi perhoset ja pitkäkieliset kimalaiset.

Kultasahrami 'Snow Bunting'

Puhdas kuin pulmunen! ’Snow Bunting’ -kultasahramin kehälehtiä somistaa liila raidoitus. Kuten sieberin-, kevät- ja tähtisahrami, myös osa kultasahramin lajikkeista lisääntyy kylväytymällä. Voit ripotella siemeniä haluamiisi paikkoihin heti niiden kypsyttyä tai vasta syksyllä. Muista kuitenkin, että lajikkeiden jälkeläiset eivät välttämättä muistuta emokasvejaan.

Kevätsahrami 'Vanguard'

’Vanguard’-kevätsahramin uloimmat kehälehdet ovat valkoiset, sisemmät liilat. Lajikkeen kukinta alkaa useimpia muita lajitovereita aikaisemmin. Krookusten mukulat, lehdet ja kukat maistuvat lähes kaikille eläimille jäniksistä kauriisiin ja myyriin. Siksi etenkin erikoisen sortin mukulat ja kasvusto kannattaa suojata esimerkiksi metalliverkoilla.

Kultasahrami

Kultasahramien sirot kukat ovat kooltaan alle viisisenttisiä, mutta niitä on yleensä runsaasti. Mukuloita myydään lajikkeittain ja ’’kasvitieteellisten krookusten’’ seoksissa.

Sinisahrami 'Blue Pearl'

Sinisahrami lumoaa viehkolla muodollaan ja herkällä värityksellään. Lajike ’Blue Pearl’ jää usein varjoisessa paikassa hailakaksi, kun taas aurinko voimistaa kukan väritystä ja kuviointia.

7 × aikainen sahrami

 1. Sinisahrami 'Blue Pearl', Crocus biflorus
 2. Tähtisahrami 'Roseus', Crocus tommasinianus
 3. Sieberinsahrami 'Tricolor', Crocus sieberi
 4. Kultasahrami 'Snow Bunting', Crocus chrysanthus
 5. Kevätsahrami 'Vanguard', Crocus vernus
 6. Tähtisahrami 'Ruby giant', Crocus tommasinianus
 7. Kultasahrami, Crocus chrysanthus
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Kukoistusta ja kasvun ihmeitä! Osta nämä kirjat Meillä kotona -kaupoista

SISÄLTÖ JATKUU

Kommentoi »