Unelmien Talo&Koti

Onnelliset Yppärissä! Vanhan koulun piti olla Anna-Reetan ja Teemun koti vain hetken, mutta toisin kävi – ”Tunsimme sen: tulimme kotiin”

Onnelliset Yppärissä! Vanhan koulun piti olla Anna-Reetan ja Teemun koti vain hetken, mutta toisin kävi – ”Tunsimme sen: tulimme kotiin”
Anna-Reetta ja Teemu Nuorala haaveilivat maaseudun rauhasta. Kodiksi valikoitui yllättäen Krekulan vanha koulu Yppärin kylässä, jossa asumisen onnen kruunaa kotikylän aitous ja yhteisöllisyys.
Julkaistu: 23.2.2022

Anna-Reetta ja Teemu Nuorala asuivat kerrostalossa Riihimäellä, ja Anna-Reetasta tuntui kuin luovuus olisi kadonnut elämästä. Hän kaipasi inspiroivampaa elinympäristöä. Myös Teemun haave muuttaa maaseudun rauhaan oli voimakas.

– Kaupungissa kaikilla tuntuu aina olevan kiire. Piti sopia erikseen jokainen pienikin tapaaminen. Arjesta puuttui läsnäolo, se oli kuihduttaa meistä kaiken spontaaniuden. Kaipasin aitoja kohtaamisia, Anna-Reetta kertoo.

Keittiön ja tuvan seinille tunnelman luo Pihlgren & Ritolan Fenix-lintu -tapetti. Valaisin on matkannut Suomeen Anna-Reetan ystävän mukana New Yorkista. Tuolit on hankittu Riihimäen kierrätyskeskuksesta. Ruokapöydän päädystä paikkansa löytäneen tuolin Anna-Reetan tuttu toi heille Tanskasta.
”Ihmettelen edelleen sitä, että voin mennä pihalle juomaan kupin kahvia ja katsella samalla pään yli lentäviä kurkia.”
Keittiökaapiston edelliset asukkaat olivat maalanneet Virtasen Maalilla, sävy on Biskopsö.
“Maalla lapset oppivat, mistä mikäkin ruoka oikeasti tulee. Herkullisin pannari syntyy ternimaidosta”, Anna-Reetta sanoo. Nuoralan perheeseen kuuluvat Anna-Reetta ja Teemu Nuoralan lisäksi lapset Inga, 16, Elvi, 15, Jussi, 13, ja Ellinoora, 4.
Teemun tekemät kauhat ja kapustat ovat päivittäisessä käytössä.
Teemu on saanut pienen jakkaran jo lapsena. Matto on ostettu vuonna 1991 Anna-Reetan lapsuudenkotiin pikkuveljen ristiäisiin. Vihreän 1950-luvun nojatuolin on verhoillut perheen ystävä. Rottinkituoli on Parolan rottingin ja vaaleanvihreä lattiavalaisin on 15 euron löytö kierrätyskeskuksesta. “Muutama vuosi sitten en olisi osannut nähdä sen kauneutta, mutta tänne se sopii täydellisesti”.
Anna-Reetalle ja Teemulle oli tärkeää, että myös lapset sopeutuisivat maalle hyvin. Lapset viihtyvätkin Yppärissä erinomaisesti. Teemu lämmittää lastenhuoneen tulisijaa yhdessä nelivuotiaan Elli-Nooran kanssa.

Anna-Reeta ja Teemu toivoivat löytävänsä maaseudulta vanhan talon, jonka voisi remontoida takaisin loistoonsa. Sopiva remonttikohde löytyi lopulta odotettua kauempaa, Teemun synnyinseudulta Pohjois-Pohjanmaalta. Talo oli huonossa kunnossa, ja heidän oli etsittävä vuokra-asunto remontin ajaksi.

Nuoralat päättivät vuokrata vanhan Krekulan kyläkoulun Yppärin kylästä läheltä remontoitavaa taloa. Sen oli tarkoitus olla perheen koti vain remontin ajan, mutta jokin talossa ja kylässä veti heitä puoleensa.

Yppäri on noin 350 asukkaan kylä Pohjanlahden rannalla Pyhäjoen kunnassa. Se asutettiin pysyvästi todennäköisesti jo 1400-luvulla, ja siellä on pieni kalasatama ja vilkas kyläyhteisö.

– Kun käännyimme ensi kerran Krekulan talon pihaan, me kaikki tunsimme sen: tulimme kotiin, Anna-Reetta muistelee.

Krekulan kyläkoulun oli tarkoitus olla Nuoralan perheen koti vain remontin ajan, mutta jokin talossa ja kylässä veti heitä puoleensa.

Oli kuulas talvi-ilta, ja Anna-Reetan ja Teemun vanhemmat ja sisarukset olivat sytyttäneet pihalle ulkotulia ja sisälle kynttilöitä.

– Näky oli niin kaunis! Ja se, että meitä olivat kotona vastassa kaikki nuo rakkaat ihmiset, liikutti minua syvästi.

Tunne sai Anna-Reetan ja Teemun luopumaan remonttikohteesta ja perustamaan kodin Krekulaan. He rakastuivat pieneen ja aktiiviseen Yppärin kylään nopeasti muuttonsa jälkeen. Maalla asuminen on tuonut perheen arkeen enemmän aitoja kohtaamisia, seesteisyyttä ja läsnäoloa.

– Voin mennä omalle pihalle juomaan kupin kahvia ja katsella samalla pään yli lentäviä kurkia tai kuunnella viereisen puron solinaa. Me olemme niin onnellisia täällä”, Anna-Reetta sanoo.

Yppärin elämää voit seurata Instagramissa @kaunispiirto.

Tyttöjen makuuhuoneeseen lämpöä tuovat patinoituneet pönttöuunit. Suureen huoneeseen mahtuu myös tv-nurkkaus. 1950-luvun turkoosi sohva jäi edellisiltä asukkailta. Ystävältä saatu pöytä ja kierrätyskeskuksesta löytynyt pinnatuoli ovat oiva pari.
Yli kaksimetrinen kaappijärkäle rajaa tyttöjen 75-neliöistä huonetta. Pitkänukkaisen villamaton perhe hankki Vanha Eetvart -kierrätyskeskuksesta. Isomman sängyn päätynä toimii pöydän kansi.
“Maalla lapset oppivat, mistä mikäkin ruoka oikeasti tulee.”
Ruutuikkunat päästävät luonnonvalon kauniisti sisään. Koulupöytä on peräisin Parhalahden koulusta, jota ­Anna-Reetta kävi lapsena. Tapettina on hempeä Boråsin Vallmo.
“Kun muutetaan omakotitaloon, saan keinun eteiseen”, Ellinoora oli sanonut ennen taloon muuttoa – ja niin tehtiin. Niemen Tehtaan tuoli ja pöytäryhmä ovat päiväkodin jäämistöä ja saatu ystävältä. Matto on Svaneforsin.
”Arjesta puuttui läsnäolo, se oli kuihduttaa meistä kaiken spontaaniuden. Kaipasin aitoja kohtaamisia.”
Leveä naulakko on saatu Anna-Reetan ystävältä. Kaappi on ostettu vintageliike Onnen Ajasta. Suloinen koristebambi on kirppislöytö.
”Halusimme lastemme kokevan maalla asumisen ilon.”
Elli-Nooran kaunis vaaleanpunainen sänky löydettiin Hämeenlinnalaisesta Suomen Kasarmin Aarteet-liikkeestä.
Vanha Krekulan kyläkoulu oli remontoitu kodiksi jo ennen kuin Anna-Reetta ja Teemu päättivät muuttaa sinne. Piharakennuksessa on puusauna.
Vanha Krekulan koulu on vuonna 1925 rakennettu ­hirsitalo Pyhäjoella. Siinä on 3 huonetta ja keittiö sekä kylpyhuone, yhteensä 180 m².

Juttua muokattu 25.2.2022: Kuvatekstistä poistettu tieto pinnatuolin suunnittelijasta.

1 kommentti