Kotivinkki

Villasukat ilman muovia, kiitos! Kotimainen lankakeksintö sekoittaa villalankaan puukuitua

Villasukat ilman muovia, kiitos! Kotimainen lankakeksintö sekoittaa villalankaan puukuitua
Hyvästi, villasukkalangoista tuttu nailon? Varsinais-Suomessa lampaita kasvattava Piia Aaltonen yhdisti kainuunharmasvillaan puukuitu tenceliä. Näin syntyivät Vuonue-langat.

Villasukalle kuuluu uutta! Suurin osa sukkalangoista saa vahvuutensa nailonista, jota lisätään lankoihin kehruuvauheessa noin neljännes. Nailon eli polyamidi on kuitenkin muovia, ja ajatus, että ihanista villasukista 25 prosenttia onkin muovia, voi tuntua kurjalta.

Samaan ajatukseen heräsi maalaiselämää rakastava Piia Aaltonen, joka perheineen hoitaa kainuunharmaslampaitaan ja maatiaiskanojaan Preitilässä, Turun ja Salon välimaastossa. Aaltosen yritys on nimeltään Vuonue, ja se tuottaa villalankojen lisäksi sulkakoruja.

Kainuunharmaslampaiden villa tunnetaan pehmeydestään, joten se on omiaan käsitöihin ja vaatteiden valmistukseen. Sekä Aaltosen omalta tilalta että naapuritiloilta kerättävä villa toimitetaan Pirtin kehräämöön, jossa kuidut kehrätään langaksi. Siellä lankaan kehrätään mukaan vahvuutta antamaan 25–30 prosenttia tencel-kuitua.

Mutta mitä se tencel sitten on?

Piia Aaltosen ystäväpiirissä on muun muassa vaatesuunnittelijoita, joiden työn kautta myös Aaltonen kiinnostui tencelistä ja sen yhdistämisestä villalankaan.

Tencel on luonnollinen puukuitu, jota saadaan eucalyptuspuun selluloosasta. FSC-sertifioitu tuotantoprosessi takaa, että kyseinen metsäteollisuus on vastuullista. Kuidun valmistus on ympäristölle kiltti prosessi, sillä käytetyt kemikaalit voidaan käyttää aina uudelleen.

Eukalyptuspuu kasvaa nopeasti, ja sitä voidaan viljellä ruoantuotantoon kelpaamattomilla alueilla. Aaltonen kertoo, että jatkossa he aikovat tutkia myös suomalaisten puukuitujen käyttöä langassa, mutta se on toistaiseksi suunnitteluasteella. Nyt tenceliä tuodaan maahan valmiina, pehmeänä mutta kestävänä kuituna.

Villa ja tencel sopivat kuituina hyvin pariksi, sillä niillä on samoja ominaisuuksia. Ne hengittävät, siirtävät kosteutta pois iholta ja imevät sitä itseensä samalla luovuttaen lämpöä. Tencel tekee villalangasta pehmeämmän tuntuista, mutta käytössä lanka vain hieman pörröttyy – ei nyppyynny. Sekä villa että tecel ovat antibakteerisia, ekologisia ja täysin biohajoavia.

Vuonueella on erilaisia lankoja, joista villasukkiin soveltuvia tencel-sekoitteita ovat Pentti ja Wilhelmi. Niiden värivalikoimaa laajennetaan Aaltosen mukaan pikkuhiljaa.

Julkaistu: 15.9.2020
Kommentoi »