Italianpunainen kotasauna paistattelee ilta-auringossa! ”Tämä ei valmistu koskaan”, Susanna ja Mika hokivat, mutta sauna kohosi ryteikön keskelle parissa viikossa
lisää löylyä!
Italianpunainen kotasauna paistattelee ilta-auringossa! ”Tämä ei valmistu koskaan”, Susanna ja Mika hokivat, mutta sauna kohosi ryteikön keskelle parissa viikossa
Vanha ja epäkäytännöllinen saunarakennus todettiin purkukuntoiseksi. Uusi kotasauna nousi ryteikköön ja nyt siellä vietetään täydellisiä saunapäiviä grillaten. Nautinnon kruunaa terassilla oleva palju.
26.9.2023
 |
Meidän Mökki

Susanna Antikainen ja Mika Halttunen olivat etsineet mökkipaikkaa Jyväskylästä jo pitkään. Kun Mika kuuli tutulta välittäjältä, että nyt olisi sopiva mökki tarjolla, hän jätti tarjouksen edes käymättä paikalla. Tarjous meni heti läpi.

Tämän jälkeen asiat etenivät vauhdikkaasti. Pariskunta aikoi remontoida 1930-luvulla rakennetun mökin ja siihen kuuluvat rakennukset viidessä vuodessa. Varsinkin pihasauna oli todella huonossa kunnossa, eikä sen jäätävän kylmä pukuhuone houkutellut saunojia talvisin.

Tontin rannassa sijaitsee toinenkin sauna, mutta sen lämmitys on hyvin hidasta ja sen takkahuoneen lämpimäksi saaminen vie aikaa koko iltapäivän. Päätettiin, että tontille on saatava edes yksi hyvä saunarakennus.

Uuden saunan paikka valittiin kohdalta, johon ilta-aurinko laskee. Valintaan vaikutti myös mahdollisuus vetää saunalle vesijohto ilman suuria kustannuksia.

Paikalla oli täydellinen ryteikkö pajuineen, vadelmineen, horsmineen ja lupiineineen. Ensin kuorittiin pois maapinta, jonka alta paljastui onneksi peruskallio. Kaivamisen osuus jäi siten pienemmäksi kuin aluksi ajateltiin. Pois siirretyn maa-aineksen tilalle laitettiin suodatinkangas, mursketta ja kivituhkaa. Lopuksi kerrokset tiivistettiin täryttämällä.

Routimattoman maan päälle sijoitettiin betonilaatat, joiden päälle muurattiin pilariperustus niin, että pilarit ovat rakennuksen jokaisen nurkan kohdalla. Perustusten tekemiseen kului kuukausi, ja ne valmisteltiin ennen elementtien toimitusta.

Itse kotasauna tuli tontille elementteinä Virosta. Niitä tuovassa rekassa ei ollut trukkia eikä nosturia, mutta hätä ei ollut suuri, kun paikallinen kyläkauppias Jukka Mehtonen lupasi tulla trukkeineen purkamaan kuormalavat.

Tältä kotasaunan paikka näytti, kun raivaus- ja tasoitustyöt oli saatu päätökseen.
Tässä kuvassa rakennuksen perustukset ovat paikoillaan ja rungon pystytys on hyvässä vaiheessa.

Lattiavasojen päälle lyötiin lattialaudat. Niiden päälle kiinnitettiin seinäelementit, ja lopuksi päälle nostettiin kattoelementit. Tämä oli urakan hankalin vaihe, johon tarvittiin rakennustelineet ja viisi paria käsiä. Vielä sittenkin oikean kulman synnyssä oli haastetta. Hikeä pyyhittiin pitkin matkaa monet kerrat, vaikka työtä tehtiinkin marraskuun koleudessa.

Ennen kasausta elementit käsiteltiin puuverstaassa italianpunaisella punamultamaalilla. Nurkkalaudat maalattiin pellavaöljymaalilla, ja sisäpuolelta käsittely tehtiin Supi-saunasuojan sävyllä Kemi.

”Kotasaunan sijoituspaikalta paljastui peruskallio, joten kaivamisen osuus jäi suunniteltua pienemmäksi.”

Työmaalla kulki lentävänä lauseena ”tämä ei valmistu koskaan”, mutta kahdessa viikossa sauna kuitenkin valmistui. Susannan ja Mikan rakennusapuna häärivät pojat Santtu ja Jesse, sekä isovanhemmat, katon asennuksessa oli mukana naapurikin.

Tulevana kesänä pusikon tilalla vietetään täydellisiä saunapäiviä. Tehopakkaus toimii saunomisen lisäksi kesäkeittiönä. Perheen ruokasuosikki loimulohi ja foliokäärössä kypsennetyt perunat valmistuvat nyt tuulensuojassa, ja nautinnon kruunaa terassilla oleva palju.

Kotasaunan edustalla on terassi ruoanlaittotiloineen. Terassialue rakennettiin siperianlehtikuusesta ja valmistui 17-neliöisen kotasaunan eteen viime kesänä. Elementtipakettia muutettiin lisäämällä kotapuolen lattiaan eristeet ja saunaan ilmanottoaukkoja.
Saunalla on kesävesi. Kesäisin se johdetaan puutarhaletkulla kaivosta ja talvella ämpärillä kantaen. Sähköä ei saunalle tule, vaan siellä tunnelmoidaan kynttilänvalossa. Pakettiin olisi voinut sisällyttää kiukaan, mutta sinne haluttiin Harvian Legend-kiuas.

Mitä remontti maksoi?

  • 16 neliön terassiosan puutavara 1000 € (rakennusaikainen siperianlehtikuusen hinta)
  • Kotarakennus 10 300 €
  • Perustukset: murske, asennushiekka ja suodatinkangas 1000 €
  • Kiuas, vesisäiliö ja piippupaketti 2000 €
  • Korituolit 1000 €
  • Grilli 500 €
  • Maalit ja pintakäsittelyaineet 200 €
  • Maansiirto tehty omalla traktorikaivurilla 0 €

Yhteensä 16 000 euroa.

Idea korituoleista syntyi reilun tilan vuoksi. Epämukavat penkit päätettiin vaihtaa rottinkituoleihin, joihin mahtuu koko perhe.

Muista nämä, kun valitset paikkaa rakennukselle

Mitä tulisi ottaa huomioon, kun tehdään pihapiiriin saunarakennus

Rakennuslupakäytännöt määrittelevät paloturvallisuusetäisyydet rakennuslupavaiheessa. Ennen töiden aloitusta kannattaa huomioida vedenpoistoon ja sähköliittymiin kuuluvat asiat. Käytännöllinen paikka palkitsee rakentajan.

Millaisia perustuksia suosisit?

Hirsi- tai puurakenteelle, jolle ei valeta perustuksia, mielestäni paras vaihtoehto on luonnonkivi. Se ei kuljeta kosteutta kapillaarisesti ja on muutoinkin hyvin stabiili.

Onko sijainnilla iso merkitys?

Rakennus tulisi mieluiten sijoittaa tontin korkeimpaan kohtaan, ja tämä nimenomaan kosteuden hallinnan varmistamiseksi. Käyttömukavuuteen vaikuttavat ilmansuunnat ja esimerkiksi oleskeluterassilta avautuva näkymä.

Millaisia vaihtoehtoja on saunaveden pois ohjaamiselle?

Rakennusvalvonta auttaa oikean poistotavan valitsemisessa. Saunakaivo kaivetaan maahan tai sitten vesi ohjataan viemäriverkostoon.

Millainen on hyvä ilmanvaihto saunarakennuksessa, joka pidetään osittain kylmillään?

Tärkeintä on, että ilma vaihtuu ja kosteuden aiheuttajat ovat hallinnassa. Riittävä ilmanvaihtoventtiilien asennus auttaa.

Asiantuntija: Markus Jormakka, Helping Hands.

Kommentoi »