Meidän Talo

Arjen hohtoa! Kosteusvauriosta kärsineen rintamamiestalon kylpyhuoneeseen loihdittiin spatunnelmaa

Arjen hohtoa! Kosteusvauriosta kärsineen rintamamiestalon kylpyhuoneeseen loihdittiin spatunnelmaa
Kosteusvaurio pakotti remontoimaan rintamiestalon sauna- ja kylpytilan vajaa pari kuukautta muuton jälkeen. Uusi moderni ilme antaa arkeen hohtoa.
Julkaistu: 14.2.2022

Tamperelainen Inbergin perhe oli vasta kotiutunut tyytyväisenä vuonna 1927 rakennettuun hirsitaloonsa, eikä aikeissa ollut tehdä mitään remonttia. Kunnes muutaman kuukauden kuluttua perheen tytär oli yläkerran kylpyhuoneessa suihkussa ja alapuolella olevaan keittiöön alkoi tippua vettä.

– Olisimme olleet tyytyväisiä entiseenkin. Lähdimme remonttiin pakon edessä, Satu Inberg sanoo.

Toiveissa oli harmoninen ja ajaton, mutta lapsiperheelle käytännöllinen kokonaisuus. Urakoitsijaksi valikoitui tuttavien suosittelema, märkätilojen saneerauksiin erikoistunut Franssilan Kylpyhuoneet.

Kylpyhuone ennen remonttia.
Suihkutila ennen remonttia.
Kylpyamme ennen remonttia.
Saunan lisäksi kylpyhuoneessa on käytetty lämpökäsiteltyä haapaa. Se on käsitelty kertaalleen parafiiniöljyllä, joka lisää lämmintä sävyä, pitkäikäisyyttä ja tuo puun syykuviota kauniisti esille. Ripauksen luksustunnelmaa tuovat harjatun pronssin sävyiset suihkut ja hanat, jotka ovat HansGrohen mallistosta.
Ikkunan alta löytyi oiva paikka Bathlifesta löytyneelle ammeelle, jossa perheen kuopus viihtyy innokkaimmin. Ikkuna eristettiin uudelleen ja korjattiin taas toimivaksi. Paneelit tehtiin päättymään suoraan ikkunan karmia vasten ilman ylimääräisiä listoja.

Tilallisesti lähtökohta ei ollut helpoin, sillä edellinen omistaja oli rakentanut saunan ja kylpyhuoneen yläkertaan yli kymmenen vuotta sitten. Mittavat purku- ja pohjatyöt veivät aikaa. Mitä pidemmälle purku puuvälipohjaan eteni, sitä enemmän ilmeni kunnostettavaa. Lattiarakenne tehtiin kokonaan uusiksi, koska vanhat lattiakannattajat olivat liian pienet ja ne oli tuettu puutteellisesti. Vanhat eristeet olivat kuivat, joten ne voitiin jättää pohjaan. Kun seiniä oiottiin, välistä löytyi tilkkeenä käytettyjä, vielä luettavissa olleita sanomalehden sivuja vuodelta 1928. Ilmanvaihtoputket katsottiin aiheelliseksi uusia samalla.

Suihkujen välistä seinästä löytyi vanha umpeen laitettu ovi, jonka kohdalle oli mahdollista tehdä syvyyseron ansiosta tilava saippuahylly. Syvennyksestä saatiin noin 15 senttiä syvä.
Uusi lattia ei notku, sillä lattiarakenne asennettiin uusiksi. Bitumipaperin päälle väleihn on valettu Miran EPS kevytbetoni 360 valumassalla, joka eristää ja tukevoittaa lattiarakennetta. Valun päälle asennettiin raudoitus ja lattialämmityskaapelit. Lattiakaivonkansi, saranat ja kahvat on maalattu värikoodilla RAL 1036. Laatat ovat Vehoniemen laattamyymälän Silver Grain -mallistosta.

Kahden vierekkäisen suihkun välistä lautavuoratulta seinältä paljastui yllätyksenä vanha ovi, joka oli edellisen remontin yhteydessä laitettu umpeen oven toiselta puolelta käytävästä. Syvyysero seinässä keksittiin hyödyntää tekemällä vanhan oven paikalle lähes tavallista puolet syvempi, valaistu saippuahylly.

Laatoituksen kulmissa ei käytetty listoja, vaan ne on jiirattu tyylikkäästi.
Ripauksen ylellisyyttä tuovat harjatun pronssin sävyiset yksityiskohdat.
Sama pintaväri, harjattu pronssi, säilyy läpi linjan ja näkyy myös Axorsin pyyhekoukuissa.
Toisen suihkun yläpuolella on ainoa kulkureitti ullakolle, mikä vaikutti suihkun valintaan. Yläsuihkun kääntyvä suihkulautanen mahdollistaa kulkureitin jatkossakin.

Toisen suihkun yläpuolella on kattoluukku ullakolle. Kääntyvä suihkulautanen mahdollistaa luukun avaamisen ja käynnin ullakolle. Kylpyhuoneen ikkunan eristystä uusittiin niin, että ikkuna saatiin avautumaan kunnolla. Lattiassa ja seinissä on käytetty vaaleita luonnonsävyjä, ja lämpöhaapaa on tuotu saunasta myös kylpytilan puolelle.

Valmista tuli noin viidessä viikossa. Vaikka remonttikokemus oli ensi kertaa omakotitalossa asuvalle perheelle aikamoinen ponnistus, oli vaivannäkö lopputuloksen arvoista; tunnelma on kuin spassa.

Satu Inberg on tyytyväinen remontin loppu­tulokseen. Lapsi­perheelle suunniteltu tila on käytännöllinen ja kauniisti toteutettu.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »