Kurja virus taipui kauniiksi kuvioksi
Norjalainen Lill Chatrin Schei on suunnitellut paljon neulemalleja, joten ei ole ihme, että hänen käsissään syntyi myös koronaviruksen koristama lapaspari.
– Löydän inspiraatiota käsityömalleihini vaikka mistä, joten oli pakko kokeilla, millainen kuvio koronaviruksesta tulisi. Monet ihmiset ovat nyt eristyksissä kotona, joten on hyvä olla jotain, mikä pitää heidät kiireisenä, Schei kertoo.
Schein lapasmallin voi ladata ilmaiseksi Ravelry-käsityöyhteisöstä, sillä hän koki, ettei halua hyötyä koronan kaltaisesta ikävästä asiasta.
Taiteilijalla jää aikaa virkkaamiseen
Hollantilaisen Joyce Overheulin vihreä koronavirushahmo syntyi, kun hän on viettänyt monien muiden eurooppalaisten tavoin kotona tavallista enemmän aikaa.
– Olen taiteilija, ja kaikki taidenäyttelyt on peruttu muutaman seuraavan kuukauden ajalta, Overheul kertoo.
– Ajattelin motivoida tämän virkatun hahmon avulla muitakin pysymään kotona. Ehkä kotiin jääminen olisi helpompaa, jos ihmisillä olisi jotain tekeillä: vaikka sitten koronavirushahmo.
Myös Overheulin hahmo on saatava ilmaiseksi Ravelrystä, kunhan sitä käyttää omaksi iloksi.
Tämä huivi suojaa viimalta
Norjalainen Inger Marie Kimo alkoi eräänä päivänä töissä hahmotella muistilehtiöön, miltä koronavirus näyttäisi neulemallina. Hänenkin kuvionsa voi ladata Ravelrystä.
– Päätin antaa mallin ilmaiseksi, jotta ihmisille olisi nyt tarjolla vähän jotain hauskaa ja hyödyllistä tekemistä. Jos joku haluaa, hän voi tehdä korvaukseksi vaikka pienen lahjoituksen Lääkärit ilman rajoja -järjestölle, Kimo ehdottaa.
Mikä tahansa kangasmaski ei suojaa viruksilta
Sosiaalisen median käsityöryhmissä leviää nyt monenlaisia käsityöohjeita, joukossa myös itse kankaasta ommeltavia hengityssuojia. Niihin on syytä suhtautua varauksella, sillä mikä tahansa maski ei suojaa viruksilta.
– Huoli tässä on, että ihmiset alkavat käyttää itse tekemiään suojuksia ja tuudittautuvat väärään turvallisuudentunteeseen, toteaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen tiedotteessa.
Myös Hengitysliiton järjestönjohtaja Mervi Puolanne muistuttaa, että hengityssuojaimiin käytettävissä suodatinkankaissa on tietyt standardit.
– Virus on mikroskooppisen pieni. Tavallinen kangas ei ole niin tiivistä, että se suodattaisi virukset, Puolanne sanoo.
Violetti otus on tehty opetustarkoituksessa
– Olen lääkäri ja tutkija, ja pidän kovasti virkkaamisesta. Olen tehnyt aiemminkin virkattuja malleja lääketieteelliseen opetuskäyttöön, kertoo Purple Lilac -nimellä Etsy-verkkokaupassa tuotteitaan myyvä Kanadan Torontossa asuva Tahani Baakdhah.
Mikrobi, neuroni tai valkosolu on usein helpompi hahmottaa, kun se esitellään virkatun hahmon muodossa.
– Moni lääkäri ja tieteen parissa työskentelevä on nyt tilannut koronavirushahmoja. He ovat käyttäneet amigurumiani, kun ovat halunneet konretisoida, miltä virus näyttää, Baakdhah kertoo.