Maku

Kolmen sukupolven lempileivonnaiset

Kolmen sukupolven lempileivonnaiset

Mummit, äidit ja tyttäret, kaikki me olemme leiponeet kesän ensimmäiset mustikat piirakaksi ja herkutelleet heinäkuun syntymäpäivillä mansikkakakulla. Aika kuluu, reseptit ja astiat vaihtuvat muodin mukana, mutta into leipoa kesän marjasadosta pysyy.
Teksti Elisa Johansson
Kuvat Anna Huovinen
Mainos

Mummin aikaan
Lauantai oli perinteinen leivontapäivä. Pullat, leivät ja piirakat valmistettiin pitkälti itse kotona. Pullapohjaiset marjapiirakat olivat suosiossa, Itä-Suomessa ja evakoiden keskuudessa myös rahkapiirakat. Juhlien herkkua 1950-luvulla oli ylellinen kermatäytekakku. Pannukahvit keitettiin puuhellalla tai edistyksellisemmissä talouksissa kaasu- tai sähköliedellä. 1940–50-lukujen kahvikupit olivat siroja valkeita ja kukkakuvioisia. Arabian tunnetuin kuppisarja tuolta ajalta lienee uustuotannossakin ollut Myrna.

Äiti pääsee helpommalla
Työssäkäyvät, entistä kiireisemmät äidit etsivät 1970-luvulla reseptivinkkejä uusista ruokaohjekorteista, joita kerättiin tyylikkäisiin muovilaatikoihin. Enää ei ollut aikaa käyttää koko päivää leipomiseen, vaikka kotileivonta elikin edelleen vahvasti. Erilaiset maitotuotteet yleistyivät, kevytmaito ja jogurtti tulivat markkinoille, rahkaa ja smetanaakin sai teollisesti pakattuna koko maasta. Monet olivat siirtyneet jo pannukahvista automaatilla suodatettavaan kahviin. 1960- ja 70-lukujen kahvikupeissa näkyvät voimakkaat värit ja suuret, graafiset kukkakuviot.

Tytär modernisoi
Raakapakasteleivonnaiset korvaavat itse tehdyt monessa kodissa, ja toisaalta ruoka- ja leivontablogien, upeiden keittokirjojen ja ruokalehtien innoittamana moni kiinnostuu taas kotileivonnasta. Internet on valloittanut maailman ja ulkomaiset vaikutteet saavuttavat Suomen yhä nopeammin. Amerikasta ja Britanniasta tulevat uusimmat leivontatrendit. Erilaiset karkkirouheet ilmestyvät kauppojen leivontahyllyihin. Kahvi ei ole enää vain kahvia, vaan espressoa tai caffè lattea. Kahvikupit tasseineen ovat lähes historiaa, tilalla ovat muhkean kokoiset mukit.

Julkaistu: 29.4.2011