Unelmien Talo&Koti

Mummilan mailla! Vaahteramäen tilalla elelee kolme sukupolvea Leinoja, kun mummukin muutti joukon jatkoksi

Mummilan mailla! Vaahteramäen tilalla elelee kolme sukupolvea Leinoja, kun mummukin muutti joukon jatkoksi
Kun Salla ja Niko Leino muuttivat neljä vuotta sitten Äänekoskelle, heille tuli tilaisuus ostaa Vaahteramäen tila, Nikon lapsuudenkoti. Vaaleanpunainen talo on nyt pariskunnan, heidän kuuden lapsensa sekä Nikon isoäidin koti.
Julkaistu: 13.7.2021

Kun Salla ja Niko Leino muuttivat neljä vuotta sitten takaisin Nikon synnyinseudulle Äänekoskelle, heille tuli tilaisuus ostaa Vaahteramäen tila, Nikon lapsuudenkoti. Paikalla oli ollut aiemmin mummila, mutta se oli purettu alta pois. Nyt saman katon alla elelee kolme sukupolvea Leinoja, kun mummukin muutti joukon jatkoksi. Ympäristö on lapsiperheelle ihanteellinen, sillä sekä koulu että uimaranta sijaitsevat lähellä.

– Minua ei tarvinnut kauan houkutella, vaikka mietinkin hetken tilan syrjäistä sijaintia. Nyt olen rakastunut paikkaan ja sen rauhaan. Talo ja puutarha tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia toteuttaa sisustushaaveita, Salla iloitsee.

Vaaleanpunaisessa talossa asuvat Salla ja Niko Leino sekä lapset Rafael, 11, Noel, 10, Kaabriel, 9, Gretel, 6, Kristel, 4, ja Arman, 1,5, sekä Nikon mummu Lea. Perheellä on Robin-koira, kukko, kolme kanaa ja kissat Batman, Pilli ja Pulla.

Ennen kuin perhe pääsi muuttamaan, tehtiin remontti. Alakerran laminaattilattiat vaihtuivat vinyyliin, seinät saivat uudet värit ja keittiö ja kodinhoitohuone uudet teräksiset kalusteet. Meno Vaahteramäellä yltyy välillä riemukkaaksi, joten pinnat on valittu kestämään sekä vettä että lapsiperheen arkea.

– Olemme remontoineet kotia Nikon kanssa pikkuhiljaa omannäköiseksi. Sisällä alkaa olla jo valmista, mutta piha on ikuisuusprojekti.

Ruokailutilassa kahvitellaan aikuisporukalla, muutoin katetaan keittiöön tai kesäisin terassille. Ison mustan peltikaapin Salla ja Niko hankkivat jo edelliseen kotiinsa. Se on heidän ensimmäinen yhdessä tuunaamansa kaluste. He hioivat ja maalasivat kaapin pinnat, ja Niko sahasi oviin aukot laseille.
Ikkunoiden takana siintävää maalaismaisemaa ei haluttu peittää verhoilla. Pöytä on Nikon tekemä. Sallan sisko hankki wieniläistyyliset tuolit Vantaan kierrätyskeskuksesta.
Juuri nyt Sallaa viehättävät ruskean sävyt ja materiaaleista rottinki, juutti ja rauta.

Niko on rakentanut keittiön vitriinin vanhoista ikkunoista. Lasien takana kauniit esineet eivät pölyynny.

– Meillä on ihanan iso perhe. Pyykkiä ja tiskiä tuntuu riittävän loputtomiin. Yritän sulkea sotkut keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen ja pitää olohuoneen järjestyksessä, Salla sanoo.

Sisustaminen on perheen yhteinen juttu. Ideoita he nappaavat kirpputoreilta, ravintoloista, kahviloista ja luonnosta ja toteuttavat usein yhdessä.

– Olen aika impulsiivinen sisustaja. Jos näen kirpparilla kivan huonekalun, voin heti kuvitella, miltä se näyttäisi meillä tuunauksen jälkeen, Salla kertoo.

Sallaa arvelutti aluksi Nikon ja isoimpien poikien ruokapöytien päälle hommaamat kaislavarjot, mutta nyt hän on niihin tosi tyytyväinen.

– Olisi vaikeaa valita kotiin yksi ainoa sisustustyyli. Pysyttelemme omalla tiellämme ja kelpuutamme meille vain asioita, jotka ovat kauniita ja kestävät elämää. Tarkoittakoon se sitten vaikka vähemmän trendikästä kotia.

Salla on ostanut nojatuolin käytettynä. Tyynynpäällinen peittää rispaantunutta istuinosaa. Taulu on Sotkasta. Niko viritti sen taakse led-nauhan. Se antaa kauniin valon kankaan läpi. Taustalla näkyy olohuoneen sohvaryhmä.
Sallan maljakot ovat usein muuta kuin varsinaisia vaaseja. Omenapuun kukkiva oksa lasipurkissa näyttää kauniilta.
Vaikka asumme kaupungissa, ympärillä on maaseutua. Maalaiselämä sopii meidän perheelle.
Makuuhuoneen sängynpäätynä komeilee käsinkudottu matto. Yövalot Salla osti Ikeasta. Ne muokattiin kotiin sopiviksi vaihtamalla niihin vanhan katto­valaisimen kuupat.
Yläkerran aulassa on tilaa leikeille. Veke.fistä hankitulle matolle levitetään barbiet ja palikat. Vanhat nuken­­vaunut ovat Kristelin syntymäpäivälahja mummolta.

Kesää kohti perheen elämä siirtyy yhä enemmän ulos. Keväisin Salla sisustaa koko talon mittaiset lasikuistit perheen toiseksi olohuoneeksi. Puutarha on kauneimmillaan, kun omenapuut kukkivat. Päivä alkaa ja päättyy kuistilla kahvi- tai teekupposen äärellä, ja isommat lapset vetäytyvät sinne mielellään lukemaan tai kuuntelemaan äänikirjoja.

Salla kuvaa mielellään vilkkaan perheensä elämää. Katso lisää kuvia Vaahteramäen vilskeestä Sallan Instagram-tililtä: @eloavaahteramaella.

Sallan, Nikon ja lapsien koti on vuonna 1996 valmistunut omakotitalo Äänekoskella. 250 neliön kodissa on viisi huonetta ja keittiö. Pihalle tullaan kaariportin kautta. Sen ympärille on kietoutu­nut villisti kasvava kärhö. Kukka­penkkejä ja polkuja reunustavat luonnonkivet. Suodatinkangas kivien alla pitää rikkaruohot kurissa.
Puutarha tarjoaa silmäniloa läpi kesän. Kukinnan aloittavat omenapuut. Seuraavaksi kukkaan ehtivät juhannusruusut, pionit ja daaliat.
Päähän sataa keväällä omenankukkien terälehtiä ja syksyllä omenoita.
Salla rakensi kuistille sängyn kuormalavoista, jotka Niko toi työpaikaltaan. Laverilla on tilaa jopa kolmelle lapselle.
Kesäiltoja valaisevat Clas Ohlsonilta hankitut tunnelmavalot.
Kuistin korikalusteet ovat Facebookin kirppisryhmästä. Ne saavat olla paikoillaan vuoden ympäri. Talveksi istuimille levitetään taljat.
Kaislavarjo terassin pöydän yllä on Madam Stoltzin mallistosta, samanlainen on ruokailutilassa. Kuistin pöytä oli jo Sallan anopilla, Salla vain on hionut siihen lisää patinaa. Tuolit ovat Hobby Hallista.
Keväisin oleskelutilat tuplaantuvat, kun lasikuisti sisustetaan käyttöön.
Isosisko Gretel viihdyttää Salla-äidin sylissä istuvaa Armania, perheen kuopusta. Kuistin rakenteeseen sovitettu vanha peiliovi toimii seinäkkeenä.
Onnea on, kun kesäpäivän päätteeksi paimennan kanat takaisin suojaan ja houkuttelen kissat syömään.
Batman-kissa on siellä, missä aurinkokin. Lämpiminä päivinä lasikuistin rahilta kuuluu usein tasainen kehräys. Mikään ei häiritse kissan unta – paitsi ehkä poseeraaminen kameralle.
Lasten tehtävänä on ruokkia kanat ja kukko aamuisin. Samalla he keräävät tuoreet munat aamiaispöytään. Nyt ruokintavuorossa ovat Kaabriel, Rafael ja Gretel.
4 kommenttia