Viherpiha

Kokeile kesäkukkien ja yrttien talvetusta

Kokeile kesäkukkien ja yrttien talvetusta

Jos pelargoni tai verenpisara näyttää kylmien tullessa vielä niin hyvältä, ettei sitä millään hennoisi heittää pois, kokeile ihmeessä talvetusta. Se voi onnistua kehnoiltakin vaikuttavissa oloissa.
Teksti Outi Tynys
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Viileän ja valoisan kuistin omistaja saa osakseen kateellisia huokauksia. Ryhmäkasvien ja yrttien talvettamista kannattaa silti kokeilla kehnoltakin vaikuttavassa paikassa ja sisätiloissa. Kun kevät koittaa, reipas saksiminen ja lisääntyvä valo virittävät raaskuiltakin näyttävät kasvit kasvuun.

Esimerkiksi kirjoliisukka, riippasoilikki, lehtibegonia, muratti, agaave, laakeripuu, vanhat pelargonit ja tuoksupelargoni selviävät monesti talven yli ikkunalla. Ikkunalla ja kuistilla kasvit ovat silmissä, jolloin ne eivät pääse unohtumaan autotallin tai kellarin uumeniin. Tästä on etua helposti kuivaville lajeille, kuten esimerkiksi marketalle.

Näin talvetus onnistuu

  • Sijoita kasvit mahdollisimman kauas patterista ja kastele niitä säännöllisesti.
  • Ainavihannat lajit vaativat valoa. Vähäinenkin valo varastossa tai autotallissa on eduksi, joten nosta puksipuu ja muratti ikkunan eteen. Pelargoni ja verenpisara pärjäävät sysipimeässäkin, kunhan ilmakierto toimii. Varaudu kuitenkin lehtien karisemiseen ja versojen kuihtumiseen.
  • Kun varaston lämpötila pysyttelee noin +5 asteessa, kasvien vedentarve on vähäinen. Yleensä muutama kastelukerta talvessa riittää. Kosteassa tilassa kastelun voi jopa unohtaa kokonaan. Tosin maakellarin ongelmaksi koituu usein liian korkea ilmankosteus, mikä edistää homesienien kasvua.
Julkaistu: 19.10.2014