Oppia Ruotsin-laivojen sisustajilta ja suihkulasta avuksi mattojen putsaukseen! Koiranomistajat avautuvat: tämän olisin halunnut tietää ennen kuin koira tuli taloon

Oppia Ruotsin-laivojen sisustajilta ja suihkulasta avuksi mattojen putsaukseen! Koiranomistajat avautuvat: tämän olisin halunnut tietää ennen kuin koira tuli taloon
Miten selviytyä pennun pissavahingoista? Mitä ajatella, kun silmissä vilisee lemmikkitarvikeliikkeen valikoima? Entä missä koira lopulta nukkuu? Kysyimme koiranomistajilta, mitä he ovat oivaltaneet sen jälkeen, kun perheeseen tuli karvainen kaveri. Nappaa vinkit ja vertaistukea!
Julkaistu 9.9.2022

Voimakaskuvioinen matto = paras matto

"Pienirotuisen tyttökoiran sisäsiistiksi oppiminen kesti yllättävän kauan, jopa 8 kuukautta. Hämmästyin myös sitä, miksi hän meni välillä pissalle sekä omaan petiinsä että lapseni sänkyyn. Tietenkin tarpeilla oli mukavinta käydä myös niillä harvoilla matoilla, jotka olin jättänyt lattioille, tai mattojen puuttuessa lattialle ulottuvan verhon päällä." – Kotona cavalier kingcharlesinspanieli, n. 2,5 v.

"Päätimme, että pidämme matot lattialla myös pennun ensimmäiset kuukaudet. Mietin silloin usein Ruotsin-laivojen sisustajia – ehkä kokolattiamattoja valitessaan he ovat ajatelleet: mitä sekavampi kuvio matossa on, sitä vähemmän siinä näkyvät kaikenlaiset nesteet ja eritteet. Vähän samanlainen ajatus oli meilläkin. Vanha voimakaskuvioinen matto on urhollisesti kestänyt roiskeet ja siivoukset." – Kotona cockerspanieli, 4 kk.

"Sain etukäteen vinkkejä lattioiden suojauksesta sanomalehdillä ja eläintarvikeliikkeiden kalliilla ja epäekologisilla kertakäyttöisillä suoja-alustoilla. Ehdottomasti parhaiksi ja osoittautuivat lasten sängyissä käytettävät muovifroteet, joita meillä oli tallessa lasten vauva-ajoilta. Ne imivät kaiken ja niitä oli tarpeeksi: osa oli lattioilla ovien edessä, osa aina pesussa. Käytän niitä yhä, jos jo pitkään sisäsiistinä olleella koiralla on joskus vatsa sekaisin, ja haluan varulta suojata esimerkiksi maton." – Kotona australian labradoodle, 1 v 8 kk.

Hetki ennen koiran tuloa olin tehnyt löytöjä: rottinkinen korituoli, lehtikori ja tarjoiluvaunu. Koiranpentu hampaineen tuli, ja vakiohakuni Googlessa alkaa olla ”rottinkituolin korjaus”.
Kotona 4-kuinen cockerspanieli

Pidä pää kylmänä krääsämarkkinoilla

"Lemmikkien tavaramäärä ja lemmikkeihin liittyvä kulutuskulttuuri on hurjaa. Jos et muutenkaan osta krääsää, ei sitä kannata ostaa koirallekaan – ja krääsää on tarjolla nettikaupoissa ja isoissa ketjumyymälöissä aivan valtavasti. Lopulta koira tarvitsee tosi vähän tavaroita. Ei kannata ostella paljon valmiiksi." – Kotona labradorinnoutaja, 6 kk.

"Ostimme ennen koiran tuloa ja ihan pentuaikana aika paljon kaikkea turhaa kalliista karstaharjoista pörröisiin peteihin ja huonolaatuisiin leluihin. Koiratarvikeliikkeissä tulee tarpeita, joita ei tiennyt olevankaan. Eikä oikeasti ole." – Kotona australian labradoodle, 1 v 8 kk.

"Älä suin surminkaan hanki samettityynyjä, saati -sohvaa! Ne ovat karvamagneetteja."
Kotona 10-vuotias terrierisekoitus

Viis koiranpedeistä, parhaat unet tulevat lasipöydällä

"Koiralle voi toki valita kauniin pedin, mutta se ei tarkoita, että siitä tulisi koiran lempipaikka. Vaikka koirallamme on kolme ihanaa, erilaista petiä eri huoneissa, löydän pennun usein nukkumasta suihkusta tai sängyn alta. Kuumana kesäpäivänä löysin sen myös lasipöydän päältä nukkumassa – se oli ainoa viileä kohta talossamme." – Kotona cockerspanieli, 4 kk.

"Peti oli turha ostos, koira nukkuu viileimmässä mahdollisessa paikassa eli ei koskaan siinä pedissä." – Kotona labradorinnoutaja, 6 kk.

"Sohvan suhteen olimme ehkä liiankin ehdottomia, koska arvelimme, että koira kasvaa tosi isoksi, emmekä halunneet, että se valtaa koko sohvan. Nyt kun koira on sisäsiisti ja muutenkin rauhallinen luppa, tekisi mieli ottaa se välillä sohvalla kainaloon, mutta se ei enää yritäkään tulla sinne. Niinpä sitten makailemme koko perhe lattialla halailemassa koiraa." – Kotona australian labradoodle, 1 v 8 kk.

"Mitä tekisin toisin? Piilottaisin lasten pehmolelut paremmin."
Kotona 1,5-vuotias sekarotuinen koira

Mihin jemmata 15 kilon koiranruokasäkki?

"Ison koiran ruokasäkit vievät valtavasti tilaa. Ei meillä ollut mitään paikkaa 15 kilon kuivaruokasäkille, ja pienemmissä pakkauksissa ruoan hinta on oikeasti moninkertainen. Nyt keittiössä on Clas Ohlsonin iso kierrätykseen ja lajitteluun tarkoitettu laatikko, jossa on sekä kuivaruokapussi että muita koiran ruokia. Toimii, ei ole liian ruma." – Kotona labradorinnoutaja, 6 kk.

"Keittiössä on yksi vetolaatikko omistettu koiran ruoalle ja herkuille, jotta ne ovat omassa paikassaan, eikä kaikki muu haise koirannappuloilta. Lisäksi tavaroiden säilytykseen on pari koria, joihin olen lajitellut turkinhoitovälineet, punkkipihdit, lääkkeet ja muut terveydenhoitoon liittyvät tarvikkeet sekä takit ja lelut, jotka eivät sillä hetkellä ole käytössä. Samassa paikassa säilytän myös koiran passia. Minulla on myös arkistoituna eläinlääkärikäyntien "hoitokertomukset". – Kotona terrierisekoitus, 10 v, joka tuli rescuekoirana Espanjasta 1,5-vuotiaana.

Kielletyt lelut – ja sallitut ilmaiset!

"Mitä tekisin toisin? Piilottaisin lasten pehmolelut paremmin. Meillä on nyt aika monta silmätöntä pehmolelua, valitettavasti myös ne lapsille kaikista rakkaimmat. Tosin nyt koira ei ole enää niistä kiinnostunut." – Kotona sekarotuinen koira, 1,5-v.

"Jälkiviisaana miettisin tarkemmin, millä tavaroilla antaisin pennun leikkiä. Esimerkiksi pesupallo oli hauska lelu antaa pienelle pennulle pyöriteltäväksi, mutta yhä aikuisena koira luulee, että kaikki pesupallot kuuluvat sille, ja aikuisen koiran hampaissa ne eivät kestä hetkeä pidempään." – Kotona australian labradoodle, 1 v 8 kk.

"Koiralle kannattaa hakea pehmoleluja retuutettavaksi kirppiksiltä – maailmassa ei ole pulaa käytetyistä pehmoleluista, joita sopii pureskella (eikä ole nappeja silminä). Koiran pallot ja frisbeet ovat meillä lasten vanhoja, niitäkään ei kannata uutena tuottaa. Kepit ovat ilmaisia. – Kotona labradorinnoutaja, 6 kk.

"Mustia karvoja löytyy jopa omalta puurolautaseltani."
Kotona 1,5-vuotias sekarotuinen koira

Onnistumisen tunteita: koira pärjää yksin kotona

"Yksi, missä onnistuimme, oli yksinolon opettaminen korona-ajasta ja etätöistä huolimatta. Työkaverini aina ihmettelivät, miksi olen konttorilla säännöllisesti, vaikka muut olivat etätöissä. No, usein ihan siksi, että koira oppisi olemaan myös yksin. Yksinolon opetteleminen oli pitkä taival, mutta nyt se sujuu. Helpottaa koko perheen arkea, kun ei tarvitse miettiä sydän syrjällä, ulvooko koira eroahdistustaan muiden ollessa töissä ja koulussa." – Kotona australian labradoodle, 1 v 8 kk.

"Kun pentu saapui, aloitin yksinolon treenaamisen jotakuinkin heti. Etenin to-del-la hitaasti jokaista vaihetta monen monta kertaa toistaen, ettei koira vaan missään vaiheessa alkaisi hätääntyä. Ensin vain avasin ja suljin ulko-oven, sitten astuin ulos, viivyin ulkona pari kolme sekuntia, puoli minuuttia, minuutin, kaksi, viisi ja 10 minuuttia. Viikon päästä käväisin jo lähikaupassa ja puolen tunnin juoksulenkillä. Mikä riemu! Pentuni näytti aina levolliselta ja juuri heränneeltä kun tulin kotiin, joten kasvatin yksinoloaikaa nopeasti pariin kolmeen tuntiin, muutaman viikon päästä neljään. Pidempään sen ei korona-ajan etätöiden ansiosta tarvinnut juuri ollakaan." – Kotona lapinkoira, 2,5 v.

RIP parketti ja bye bye rottingit!

"Kuukautta ennen kuin kuulimme, että saammekin koiran, olin tehnyt mahtavia löytöjä: upea korituoli Tori.fistä, rottinkinen, uniikki lehtikori pihakirppikseltä ja rottinkinen tarjoiluvaunu Fidasta. Koiranpentu hampaineen tuli, ja vakiohakuni Googlessa alkaa olla ”rottinkituolin korjaus”. Opetus: osta rottinkia vasta, kun koiran hampaat ovat vaihtuneet." – Kotona Cockerspanieli, 4 kk.

"Kaikki koirat eivät tuhoa kaikkea. Meillä on vilkas pentu, joka aika harvoin ottaa asioita, jotka eivät ole sen. Puolessa vuodessa se on tuhonnut pari lehteä ja yhden henkarin. Ennemmin pentu ottaa vaikka kengän tai rumpukapulan ja tulee näyttämään sitä innoissaan. Mutta iso koira levittää juotuaan vettä kuonossaan kaikkialle. RIP parketti." – Kotona labradorinnoutaja, 6 kk.

"Pehmolelujen lisäksi mattojen reunat on järsitty, muutama pari kenkiä purtu ja mustia karvoja löytyy jopa omalta puurolautaseltani." – Kotona sekarotuinen koira, 1,5-v.

"Puutarhassa pentu osoitti syvää kiintymystä kuoppien kaivuuseen ja taimien repimiseen. Koskaan en ole niin paljon iloinnut roudan ja talven saapumisesta kuin ensimmäisenä pentuvuonna, rauha laskeutui maahan kirjaimellisesti. Onneksi jo seuraavana kesänä pahin kaivuinto oli laantunut. Nyt koirallani on päivänokosilleen vakikuopat pihan varjoisimmissa paikoissa saniaisen, alppiruusun ja marjakuusen katveessa – ne sille suotakoon." – Kotona lapinkoira, 2,5 v.

"Alkuun pentu pureskeli naskaleillaan tuolinjalkoja, mutta valelimme ne sitruunalla parin viikon ajan, ja pureskelu loppui." – Kotona australian labradoodle, 1 v 8 kk.

"Alkuun pentu pureskeli naskaleillaan tuolinjalkoja, mutta valelimme ne sitruunalla parin viikon ajan, ja pureskelu loppui."
Kotona 1,5-vuotias australian labradoodle

Hajua, hiekkaa, karvoja – ja siankorvaylläri tyynyn alla

"Koira sotkee. Ennen kuin minulla oli koira, huomasin sotkun aina kodeissa, joissa on koira. Jopa hajun, vaikka koiranomistajat väittävät, ettei sitä ole. Sori, kyllä on. Ja pienen hajun lisäksi karvaa, hiekkaa, neulasia ja kaikenlaista muuta putua, mitä koira karistaa turkistaan. Koira on rakas, mutta ei se silti siisti ole." – Kotona labradorinnoutaja, 6 kk.

"En muistanut, että koirasta lähtee niin järkyttävän paljon karvaa! Rakastan siisteyttä, mutta en siivousta, joten jatkuva karvakerros lattioilla aiheuttaa harmaita hiuksia ja imuritukoksia." – Kotona Cockerspanieli, 4 kk.

"Minulle tämä oli selvää, muttei ehkä jollekin, joka on hankkimassa ensimmäistä lemmikkiään: älä suin surminkaan hanki samettityynyjä, saati -sohvaa! Ne ovat karvamagneetteja." – Kotona terrierisekoitus, 10 v., joka tuli rescuekoirana Espanjasta 1,5-vuotiaana.

"Siankorva tyynyn alla, lampaankorva viltin alla. Jokseenkin yököttävää, mutta kaikki koirani ovat haudanneet luita, eivät maahan, kuten sarjakuvissa, vaan tekstiilien sekaan. Vaikka vilttini on vähän liian kallis rasvaisen korvan piilopaikaksi, suhtaudun piilotukseen lämmöllä: koira on niin suloinen ja keskittynyt etsiessään hyvää piiloa herkuilleen." – Kotona cockerspanieli 4 kk.

"Siivouksen osalta on tullut kokeiltua erinäisiä vaihtoehtoja. Teippiharja on ehdoton vaatteiden kanssa, mutta sohvaan ja mattoihin vaivalloisen pieni, ja teippiä kuluu laittoman paljon. Karvanpoistoon tarkoitettu sieni ei vakuuttanut. Suihkulastasta on iloa paksumpien mattojen kanssa. Paras ratkaisu tähän asti on ollut hankkia imuriin erillinen suulake, joka on tarkoitettu nimenomaan hiusten ja karvojen imurointiin matoista. – Kotona terrierisekoitus, 10 v., joka tuli rescuekoirana Espanjasta 1,5-vuotiaana.

Tämäkin on vain vaihe

"Jälkeenpäin muistuttaisin itseäni huonoina hetkinä siitä, että pentuajan sähläys ja säätö on vain vaihe, jossa kannattaa kyllä olla johdonmukainen mutta ei pingottaa liikaa. Koira kyllä oppii perheen tavoille ja jäseneksi kasvaessaan." – Kotona australian labradoodle, 1 v 8 kk.

"Pentuvaihe oli todella intensiivinen, mutta sitä kesti lopulta vain lyhyen aikaa. Silloin, kun joutui muutaman kuukauden viemään pentua aamupissalle kello 6, olisi ollut helpottavaa tietää, että isompana koira on itse asiassa aika aamu-uninen ja kääntää mielellään kylkeä herätyskellon soidessa. Niin paljon iloa koira on perheeseemme tuonut ja kaikkien sydämet sulattanut, että herätykset, tuhotyöt ja muut pikkujutut eivät haittaa ollenkaan. Koiran hankkiminen perheeseen oli yksi elämän parhaista päätöksistä." – Kotona sekarotuinen koira, 1,5 v.

Kommentoi »