Klassikko on nyt kokovalkoinen – Artekin L-jalkapöytä sai uuden, ajattoman värin
Mainos: Artek
Klassikko on nyt kokovalkoinen – Artekin L-jalkapöytä sai uuden, ajattoman värin
Artekin L-jalkapöytä on pöytien klassikko 1930-luvulta. Ajaton muotoilu kotiutuu luontevasti moniin käyttötarpeisiin ja koteihin. Kaikki kalusteet valmistetaan Suomessa ja suomalaisesta koivusta.
Julkaistu 26.3.2018
Meillä kotona
Alvar Aallon vuosikymmeniä sitten suunnittelemien huonekalujen ajattomuus paljastuu pehmeästi taipuvista muodoista, mittasuhteista ja selkeistä rakenteista. Kokeile, kuinka hyvä niissä on istua.

Miksi valkoista?

Kevään tullen tämä suosikkipöytä ja siihen täydellisesti sopivat 69-tuolit ovat muuttuneet suorastaan häikäiseviksi, koska niitä saa perinteisen lakatun koivun lisäksi kauttaaltaan valkoiseksi maalattuna.

Miksi juuri valkoiseksi? Moni asiakas on toivonut Artekilta kokovalkoisia ruokailuryhmiä, ja toiveet on kuultu. Pöytien pinta on kosteutta kestävää laminaattia, mikä helpottaa arjen sotkujen poistamista. Kaikki kalusteet valmistetaan Suomessa ja suomalaisesta koivusta.

L-jalan taivutusmenetelmänä tutuksi tullut keksintö on tunnetuin ja jäljitellyin Alvar Aallon patentoimista teknisistä oivalluksista. Jalka voidaan kiinnittää ruuveilla istuimen tai pöytälevyn alle. Pöydän yllä on Aallon 1950-luvulla suunnittelema A333-riippuvalaisin, lempinimeltään Nauris.

Monipuolinen väri

Valkoinen on avaruuden tunnun, kepeyden, valon ja raikkauden väri, joka on sesongista riippumatta ajankohtainen. Kokovalkoiset huonekalut tuovat kotiin ilmavuutta, ja ne näyttävät yhtä hyviltä niin niukasti kalustetussa modernissa miljöössä kuin runsaissa ja klassisissa sisustuksissa.

Valkoisilla kalusteilla on yksi aivan erityinen ominaisuus: ne korostavat ja kirkastavat niitä ympäröiviä värejä. Valkoinen ruokapöytä ja siihen kuuluvat tuolit nousevat erityisen selkeästi esiin sisustuksissa, joissa on ruskeaa, harmaata, puun sävyjä tai sinistä, vihreää, punaista ja keltaista.

Viime vuosina valkoista on suosittu mustan parina. Tällä hetkellä pehmeämmät yhdistelmät vaikuttavat houkuttelevilta ja miellyttäviltä. Valkoisen kohdalla erilaisten yhdistelmien määrä onkin lähes rajaton ja kyllästymisen mahdollisuus olematon.

Harvoin tulee mieleen, että valkoisen avulla voi luoda vaikka kuinka värikkäitä kokonaisuuksia. Valkoinen ei myöskään pelkää erilaisia kodin pintamateriaaleja vaan parhaimmillaan jopa sitoo niitä yhteen ja rauhoittaa kokonaisuutta. Valkoisiin kalusteisiin voi yhdistää vaivattomasti niin erilaisia ja -sävyisiä puulajeja, metallia ja lasia kuin keraamisia pintoja.

Artek on korottanut L-jalkamallistoon kuuluvien tuotteiden korkeutta kahdella sentillä. Sitten 1930-luvun ihmisen keskipituus on kasvanut, ja tuotteet mukautuvat muutokseen. Ajaton muotoilu pysyy samana.
Valkoinen ruokapöytä ja ruokapöydäntuolit innostavat jatkamaan valkoista linjaa käyttö- ja koriste-esineisiin. Ruokapöydällä on Vitran mustana paremmin tunnetun Eames House Birdin valkoinen versio. Valaisin on Alvar Aallon vuonna 1954 suunnittelema opaalilasinen riippuvalaisin A440.
Paikasta riippuen valkoinen voi sekä korostaa että pehmentää muita värejä. Orgaaninen Riihitie-keramiikkaruukku on Aino Aallon designia vuodelta 1937. Alun perin se oli tarkoitettu Aaltojen Helsingin Munkkiniemen-kodin terassille. Artek otti ruukun tuotantoon Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Lue lisää Artekin tuotteista:

Kommentoi »