Meidän Talo

Elisabethin ja Markun kodin kruunaa huikea metsänäkymä – ”Uskomme vahvasti luonnon hyvinvointia lisäävään vaikutukseen”

Elisabethin ja Markun kodin kruunaa huikea metsänäkymä – ”Uskomme vahvasti luonnon hyvinvointia lisäävään vaikutukseen”
Elisabethin ja Markun kodissa sisä- ja ulkotilojen välillä on vahva yhteys. Läheinen metsä toi oman mausteensa talon suunnitteluun.
Julkaistu: 16.6.2022

Kirvesvarsitontin perälle johtava ajoväylä nousee loivasti. Vierailijalle ei tule mieleen, millainen kiusankappale tuo kapea ajotie oli Elisabeth Ritolan ja Markku Hirvosen talon rakennusprojektin aikana. Lupakäsittelyn venähdettyä espoolaisperheen kotia päästiin rakentamaan aikataulusta myöhässä, kun talvi oli jo tuloillaan.

– Meidän raksa-aikaan sattui juuri se vuosikymmenen kylmin ja lumisin talvi, Elisabeth muistelee.

Tontille johtavaa tietä oli aurattava ja hiekoitettava vähän väliä, jotta työmaalle kulkevat kuorma- ja betoniautot pääsivät perille.

– Emme olleet osanneet huomioida lumitöiden kustannuksia budjetissa. Niistä kertyi talven aikana useampi tuhat euroa, Elisabeth kertoo.

Lumitöiden kaltaiset pienet yllätykset sekä muutokset suunnitelmiin ja budjettiin tulivat hyvinkin tutuiksi rakentajille, mutta niihin suhtauduttiin tyynesti ja päättäväisesti.

– Haasteita olisi varmasti ollut ilman taloprojektiakin. Elämä vain on sellaista. Talon rakentaminen lähensi meitä perheenä ja antoi uskoa, että selviäisimme monesta muustakin asiasta yhdessä, Elisabeth kertoo.

Elisabeth pitää keittiössään erityisesti siitä, että kaiken saa halutessaan piiloon. Näin avokeittiön tasot pysyvät siistinä. Keittiö on HTH:n ja kivitasot Cosentinon mallistosta.
Kadun puoleisessa julki­sivussa ei ole suuria ikkunoita yksityisyyden vuoksi. Avokeittiöön haluttiin silti kapea ikkuna, jotta tilaan saadaan valoa useammasta ilmansuunnasta. Näin jäi tilaa myös yläkaapeille.
Kodin sisustuksessa on käytetty paljon puuta sekä maanläheisiä värejä ja materiaaleja. Ruokailutilan luonnonkiviseinä kohoaa yli viiteen metriin.
Kaukosäätimillä toimivat kaihtimet tuovat lattiasta kattoon ulottuviin ikkunoihin tarvittaessa näkö-ja valosuojaa. Yleensä kaihtimet ovat ylhäällä, jotta näkymä vieressä olevaan metsään säilyy.
Elisabeth ja Markku valitsivat kodin lattiamateriaaliksi puukuviota jäljittelevän vaalean vinyylilankun DomusFlooringin mallistosta. Se on helppo pitää puhtaana ja kestää hyvin lasten leikit.

Elisabeth ja Markku olivat haaveilleet oman talon rakentamisesta aina, Elisabeth ihan lapsuudesta saakka.

– Olen aina ihaillut ja arvostanut käsillä tekemisen taitoa ja siitä haaveeni omakotitalon rakennuttamisesta kumpuaa, Elisabeth kertoo.

Parin haave joko puistoalueeseen tai metsään rajoittuvasta pihasta kävi toteen vuonna 2017, kun he löysivät toiveet täyttävän tontin Saunalahdesta Espoosta.

– Uskomme vahvasti luonnon hyvinvointia lisäävään vaikutukseen, Elisabeth pohtii.

Tontilla oli rasitteena purkukuntoinen mummonmökki ja rakentamisen rajoitteena kaavaan kirjattu vaatimus rakennuksen julkisivun vaaleasta sävystä. Nämä seikat eivät enää vaikuttaneet pariskunnan ostohalukkuuteen, sillä metsä mustikkavarvikkoineen alkaisi tontin rajalta. Kaupat tehtiin nopeasti.

Vanhempien makuuhuoneessa on kapea ikkuna kadulle päin. Viereiseltä seinustalta aukeavat pariovet lasitetulle terassille.
Ekaluokkalaisen huoneeseen tulvii runsaasti valoa kahdesta ikkunasta.
Saunan pesuhuoneeseen valittiin vaaleanharmaa Novabellin Sovereign -malliston luonnonkivilaatta. Suihkuseinässä on käytetty tehosteena saman valmistajan aaltoilevaa kohokuviolaattaa.
Kodin märkätiloissa on yhtenäinen linja. Kiinteät kaapistot tilattiin HTH:lta ja laatat hankittiin Kymppi-Lattiasta. Yläkerran kylpyhuoneesta on käynti suurelle kattoterassille.
Perheen terassikausi alkaa aikaisin keväällä ja päättyy myöhään syksyllä. Ylä­kerran päätyterassilla nautitaan metsän rauhoittavasta tunnel­masta. Terassi­lasitus tilattiin kotimaiselta Lumonilta.

Talon suunnitteli arkkitehti Jukka Ulvinen, joka ymmärsi rakentajien toiveet ja tunsi asuinalueen ennestään.

– Meille oli alusta asti selvää, että haluaisimme yksilöllisen, arkkitehdin suunnitteleman talon. Toivoimme sen olevan muotokieleltään selkeä ja tyyliltään moderni, Markku sanoo.

Elisabeth ja Markku olivat molemmat asuneet aikoinaan kivitalossa, joten materiaali tuntui luonnolliselta valinnalta. Myös energiatehokkuus, terveel­linen sisäilma, kosteusturvallisuus ja asumis­mukavuus puolsivat päätöstä. Talotoimittajaksi valikoitui Lammi Kivitalo.

Rakentaminen aloitettiin talvea vasten marraskuussa.

Vaikka kyse oli nelikymppisten talosta, Elisabet ja Markku halusivat huomioida myös sen mahdollisuuden, että talosta tulisi heille pitkäaikainen koti. Suunnittelussa mietittiin muun muassa esteettömyyttä. Taloon tehtiin leveät ja kynnyksettömät oviaukot, ja autotallista on kätevä kulku luiskaa pitkin ulko-ovelle.

Pariskunnalle oli tärkeää saada yhdistää sisä- ja ulkotilat saumattomasti yhteen. Luonto saisi tulvia sisälle suurista, lattianrajasta lähtevistä ikkunoista. Valon kulkua ja sitä, miten ikkunoiden sijainti ja ilmansuunta vaikuttavat siihen, mietittiin suunnit­teluvaiheessa tarkasti.

Nyt valoa tulvii kotiin 19 ikkunan kautta. Yksistään olohuoneen ikkunapinta-ala on 30 neliömetriä.

– Halusimme sijoittaa isot ikkunat ensisijaisesti talon itäpäätyyn eli metsän puolelle, jonne paistaa aamuaurinko. Näin se ei paahda olohuonetta kuumaksi päivän mittaan, Elisabeth täsmentää.

Luonnonvalon määrää säädellään kodissa pimennysverhoilla ja screen-kaihtimilla. Kadunpuoleisella, länteen avautuvalla puolella on vain pienet ikkunat.

Tontilta vietiin pois kymmeniä kuormia maa-ainesta ja purku­jätettä. Rakentaminen päästiin aloittamaan pohja­töiden jälkeen marraskuussa 2018.
Villa Lumeessa on 19 ikkunaa ja 9 ovea. Niiden asennus kesti kaksi päivää, ja suurimmat ikkunat asennettiin nosturin avulla.
”Emme halunneet isoja ikkunoita kadunpuoleiseen julkisivuun.”

Talon rakentamisesta vastasivat ammattilaiset. Tontilta ajettiin aluksi kymmeniä rekkakuormallisia ylijäämälouhetta, maa-ainesta, purkujätettä ja puiden kantoja. Vastaavasti sinne tuotiin saman verran soraa ja sepeliä talonpohjan täytteeksi. Marraskuussa 2018 oli perustusten ja anturoiden asennuksen vuoro. Ammattilaisten käsissä kivitalo nousi vauhdilla ja jo joulukuussa oli ensimmäinen kerros ladottu. Helmikuussa 2019 asennettiin kattoristikot.

Elisabeth ja Markku olivat koko rakentamisen ajan tyytyväisiä valitsemiinsa ammattilaisiin, jotka pitivät kiinni aikatauluista ja joiden kanssa yhteistyö sujui saumattomasti. Vaikka parilla itsellään ei ollut kokemusta talon rakentamisesta, halusivat he osallistua tekemiseen mahdollisuuksiensa mukaan. He huolehtivat yhteistyökumppaneiden kilpailuttamisesta sekä kiinteiden kalusteiden ja materiaalien hankinnoista.

– Olimme myös aktiivisia työmaasiivoojia, sillä se mahdollisti päivittäisestä tekemisestä kärryillä pysymisen, Elisabeth kertoo.

Alakerran lattia on valettu. Portaikosta on vielä näkymä tulevaan keittiöön ennen väli­seinän rakentamista.
Perhe valitsi kotimaisen Valmistulen Ulla 267 -kierto­ilma­takan ja siihen kuuluvan hormin. Ne asennettiin tehdasvalmiina paikoilleen.

Asukkaiden viehätys pelkistettyyn tyyliin näkyy Villa Lumeessa selkeinä materiaali- ja sävy­valintoina.

– Luontoteema on meidän kodin punainen lanka. Ikkunoista avautuvan metsämaiseman rinnalle olemme halunneet valita luonnonmateriaaleja ja -sävyjä myös pintamateriaaleihin ja kalusteisiin.

”Uskomme vahvasti luonnon hyvinvointia lisäävään vaikutukseen.”

Elisabethin ja Markun mielestä minima­listinen sisustus ja vähäinen tavaramäärä auttavat pitämään kodin järjestyksessä ja tunnelman rauhallisena. Yksinkertaisuus ja irrallisten esineiden vähyys näkyy jopa valaistuksessa, jonka kulmakivenä ovat kiinteät ratkaisut. Näin vältytään esimerkiksi riippuvalaisimilta ja erillisiltä pikkulampuilta siellä täällä.

– Mikään ei saa viedä huomiota metsältä, jonka kauneudelle olemme antaneet paljon tilaa. Se on läsnä arjessamme jokaisena vuodenaikana kuin vaihtuva taidenäyttely, Elisabeth sanoo.

Vuonna 2019 valmistunut kivitalo rakennettiin luonnontilaisen metsän reunassa sijaitsevalle tontille. Takapiha haluttiin säilyttää mahdollisimman helppo­hoitoisena ja sinne asennettiin kuntta eli siirto­varvikko.
Vuonna 2019 valmistuneessa kivitalossa Espoon Saunalahdessa asuinneliöitä on 237. Talossa asuvat Elisabethin ja Markun lisäksi heidän kaksi lastaan. Elämää Villa Lumeessa voi seurata Instagramissa @villalumeblog.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »