
Kirvesvarsitontin perälle johtava ajoväylä nousee loivasti. Vierailijalle ei tule mieleen, millainen kiusankappale tuo kapea ajotie oli Elisabeth Ritolan ja Markku Hirvosen talon rakennusprojektin aikana. Lupakäsittelyn venähdettyä espoolaisperheen kotia päästiin rakentamaan aikataulusta myöhässä, kun talvi oli jo tuloillaan.
– Meidän raksa-aikaan sattui juuri se vuosikymmenen kylmin ja lumisin talvi, Elisabeth muistelee.
Tontille johtavaa tietä oli aurattava ja hiekoitettava vähän väliä, jotta työmaalle kulkevat kuorma- ja betoniautot pääsivät perille.
– Emme olleet osanneet huomioida lumitöiden kustannuksia budjetissa. Niistä kertyi talven aikana useampi tuhat euroa, Elisabeth kertoo.
Lumitöiden kaltaiset pienet yllätykset sekä muutokset suunnitelmiin ja budjettiin tulivat hyvinkin tutuiksi rakentajille, mutta niihin suhtauduttiin tyynesti ja päättäväisesti.
– Haasteita olisi varmasti ollut ilman taloprojektiakin. Elämä vain on sellaista. Talon rakentaminen lähensi meitä perheenä ja antoi uskoa, että selviäisimme monesta muustakin asiasta yhdessä, Elisabeth kertoo.
Elisabeth ja Markku olivat haaveilleet oman talon rakentamisesta aina, Elisabeth ihan lapsuudesta saakka.
– Olen aina ihaillut ja arvostanut käsillä tekemisen taitoa ja siitä haaveeni omakotitalon rakennuttamisesta kumpuaa, Elisabeth kertoo.
Parin haave joko puistoalueeseen tai metsään rajoittuvasta pihasta kävi toteen vuonna 2017, kun he löysivät toiveet täyttävän tontin Saunalahdesta Espoosta.
– Uskomme vahvasti luonnon hyvinvointia lisäävään vaikutukseen, Elisabeth pohtii.
Tontilla oli rasitteena purkukuntoinen mummonmökki ja rakentamisen rajoitteena kaavaan kirjattu vaatimus rakennuksen julkisivun vaaleasta sävystä. Nämä seikat eivät enää vaikuttaneet pariskunnan ostohalukkuuteen, sillä metsä mustikkavarvikkoineen alkaisi tontin rajalta. Kaupat tehtiin nopeasti.
Talon suunnitteli arkkitehti Jukka Ulvinen, joka ymmärsi rakentajien toiveet ja tunsi asuinalueen ennestään.
– Meille oli alusta asti selvää, että haluaisimme yksilöllisen, arkkitehdin suunnitteleman talon. Toivoimme sen olevan muotokieleltään selkeä ja tyyliltään moderni, Markku sanoo.
Elisabeth ja Markku olivat molemmat asuneet aikoinaan kivitalossa, joten materiaali tuntui luonnolliselta valinnalta. Myös energiatehokkuus, terveellinen sisäilma, kosteusturvallisuus ja asumismukavuus puolsivat päätöstä. Talotoimittajaksi valikoitui Lammi Kivitalo.
Vaikka kyse oli nelikymppisten talosta, Elisabet ja Markku halusivat huomioida myös sen mahdollisuuden, että talosta tulisi heille pitkäaikainen koti. Suunnittelussa mietittiin muun muassa esteettömyyttä. Taloon tehtiin leveät ja kynnyksettömät oviaukot, ja autotallista on kätevä kulku luiskaa pitkin ulko-ovelle.
Pariskunnalle oli tärkeää saada yhdistää sisä- ja ulkotilat saumattomasti yhteen. Luonto saisi tulvia sisälle suurista, lattianrajasta lähtevistä ikkunoista. Valon kulkua ja sitä, miten ikkunoiden sijainti ja ilmansuunta vaikuttavat siihen, mietittiin suunnitteluvaiheessa tarkasti.
Nyt valoa tulvii kotiin 19 ikkunan kautta. Yksistään olohuoneen ikkunapinta-ala on 30 neliömetriä.
– Halusimme sijoittaa isot ikkunat ensisijaisesti talon itäpäätyyn eli metsän puolelle, jonne paistaa aamuaurinko. Näin se ei paahda olohuonetta kuumaksi päivän mittaan, Elisabeth täsmentää.
Luonnonvalon määrää säädellään kodissa pimennysverhoilla ja screen-kaihtimilla. Kadunpuoleisella, länteen avautuvalla puolella on vain pienet ikkunat.
Talon rakentamisesta vastasivat ammattilaiset. Tontilta ajettiin aluksi kymmeniä rekkakuormallisia ylijäämälouhetta, maa-ainesta, purkujätettä ja puiden kantoja. Vastaavasti sinne tuotiin saman verran soraa ja sepeliä talonpohjan täytteeksi. Marraskuussa 2018 oli perustusten ja anturoiden asennuksen vuoro. Ammattilaisten käsissä kivitalo nousi vauhdilla ja jo joulukuussa oli ensimmäinen kerros ladottu. Helmikuussa 2019 asennettiin kattoristikot.
Elisabeth ja Markku olivat koko rakentamisen ajan tyytyväisiä valitsemiinsa ammattilaisiin, jotka pitivät kiinni aikatauluista ja joiden kanssa yhteistyö sujui saumattomasti. Vaikka parilla itsellään ei ollut kokemusta talon rakentamisesta, halusivat he osallistua tekemiseen mahdollisuuksiensa mukaan. He huolehtivat yhteistyökumppaneiden kilpailuttamisesta sekä kiinteiden kalusteiden ja materiaalien hankinnoista.
– Olimme myös aktiivisia työmaasiivoojia, sillä se mahdollisti päivittäisestä tekemisestä kärryillä pysymisen, Elisabeth kertoo.
Asukkaiden viehätys pelkistettyyn tyyliin näkyy Villa Lumeessa selkeinä materiaali- ja sävyvalintoina.
– Luontoteema on meidän kodin punainen lanka. Ikkunoista avautuvan metsämaiseman rinnalle olemme halunneet valita luonnonmateriaaleja ja -sävyjä myös pintamateriaaleihin ja kalusteisiin.
Elisabethin ja Markun mielestä minimalistinen sisustus ja vähäinen tavaramäärä auttavat pitämään kodin järjestyksessä ja tunnelman rauhallisena. Yksinkertaisuus ja irrallisten esineiden vähyys näkyy jopa valaistuksessa, jonka kulmakivenä ovat kiinteät ratkaisut. Näin vältytään esimerkiksi riippuvalaisimilta ja erillisiltä pikkulampuilta siellä täällä.
– Mikään ei saa viedä huomiota metsältä, jonka kauneudelle olemme antaneet paljon tilaa. Se on läsnä arjessamme jokaisena vuodenaikana kuin vaihtuva taidenäyttely, Elisabeth sanoo.