Meidän Mökki

Kiuaskivet – miten valita paras vaihtoehto eri materiaalien joukosta? Lue myös asiantuntijan vinkit kiuaskivien huoltoon

Kiuaskivet – miten valita paras vaihtoehto eri materiaalien joukosta? Lue myös asiantuntijan vinkit kiuaskivien huoltoon
Kiuaskivet takaavat hyvät löylyt. Siksi ne pitää valita oikein, latoa huolellisesti sikin sokin ja huoltaa säännöllisesti. Kokosimme kattavan tietopaketin eri kivilajeista sekä kivien oikeasta määrästä ja koosta.
Julkaistu: 15.6.2021

Kiuaskivien materiaalit

Oliviinidiabaasi – yleisin kiuaskivi

Oliviinidiabaasi on erinomainen peruskivi. Siitä ei irtoa haitallisia aineita, ja se kestää hyvin lämmönvaihteluita ristikkäisen rakenteensa vuoksi. Tämä ofiittinen rakenne tarkoittaa, että suurten kiteiden sisällä on sikin sokin pieniä levymäisiä kiteitä. Geologinen luokitus ei vielä takaa käytännön kestävyyttä. Saunologi Lassi Liikkasen suppeassa kestävyystestissä oliviinidiabaasi sijoittui viimeiseksi.

Varsinaisen oliviinin ominaispaino on selvästi keskimääräistä suurempi, jopa 3 300 kiloa kuutiolta. Siten kivien lämpökapasiteetti on korkea. Oliviinin osuus oliviinidiabaasissa vaihtelee louhintapaikkakunnan mukaan. Saunahifistien suosimaa lähes puhdasta oliviinia louhitaan Suomessa Mäntyharjulla sijaitsevasta esiintymästä.

Peridotiitti – erityisen kestävä vaihtoehto

Syväkivi nimeltä peridotiitti on kiteytynyt syvällä maankuoressa miljoonien vuosien kuluessa. Hidas jähmettyminen on tehnyt siitä karkearakeisen. Myös Suomen yleisin kivilaji, graniitti, on syväkivi. Saunologin testissä peridotiitti osoittautui kaikkein kestävimmäksi. Parikymmentä vuotta sitten Oulun yliopiston geotieteiden laitokselle tehdyssä opinnäytetyössä tutkittiin ”kiuaskivistä irtoavia kuitumaisia silikaattimineraaleja”. Vertailukivenä käytetystä peridotiitista irtosi asbestikuituja 80 kertaa yli suositusrajan. Tutkimuksessa tosin myös todettiin, että parinkymmenen saunomiskerran jälkeen suositusraja ei enää ylittynyt. Kivi puhdistui löylyissä.

Vulkaniitti – yksi tummimmista kivilajeista

Pintakivi vulkaniitti on hyvin tiheää magmakiveä, koska se on jähmettynyt verraten nopeasti – noin kaksi miljardia vuotta sitten. Kiuaskivenä se on tummempaa kuin yleisempi oliviinidiabaasi. Kaikki louhitut ja käsittelemättömät kiuaskivet maksavat suunnilleen saman verran: 20 kilon paketti yleensä alle kympin.

Keraamiset kiuaskivet – kevyet ja nopeasti lämpenevät

Kerkes-kiuaskivet valmistetaan keraamisesta massasta, josta 90 prosenttia on lasia. Kivet sintrataan eli poltetaan yli 1 300 asteen kuumuudessa. Kerkes-kivet ovat ominaispainoltaan noin kolmanneksen kevyempiä kuin yleisimmin käytetyt kiuaskivet. Ne sitovat lämpöä tavallisia kiuaskiviä vähemmän mutta toisaalta lämpenevät nopeammin.

Kerkes kestää tiukkaakin saunomista huomattavasti paremmin kuin luonnonkivi. Sen teollinen ulkomuoto ei tosin viehätä kaikkia, ja luonnonkiviin verrattuna jopa kymmenkertainen hinta karsii sekin ostajia. Myös tulisijavalmistaja Tiileri tekee keraamisia kiuaskiviä. Huokoisina ne varastoivat osan löylyvedestä ja luovuttavat löylyn pitkästi ja pehmeästi. Tiilerit maksavat vain hieman enemmän kuin luonnonkivet.

Laavakivet – pehmeiden löylyjen varmistajat

Kuten jokainen tontinraivaaja tietää, Suomesta eivät kivet lopu. Kiuaskiviksikin kelpaavia löytyy monenmoisia. Kuulostaa siis hieman oudolta, että kiuaskiviä kannattaa rahdata Suomeen Pohjois-Kaliforniasta. Mount Shasta -löylykivet ovat Shasta-tulivuoren rinteiltä kerättyjä laavakiviä. Ne ovat erittäin huokoisia, joten löylyvesi imeytyy kivien taskuihin ja höyrystyy maltilliseen tahtiin. Erityisesti Shastat on tarkoitettu pintakiviksi tavallisten kiuaskivien joukkoon. Laavakivet pehmittävät sähkökiukaan kovia löylyjä. Hintaa jenkkikiville luonnollisesti tulee. 2,5 kilon paketti maksaa 35 euroa.

Värilliset graniittikivet – parhaimmillaan pintakivinä

Pyöreitä, valkoisia kiviä tai punaisia graniittikiviä myydään kiuaskiviksi, mutta niitä kannattaa käyttää vain koristeellisina pintakivinä ja latoa niiden alle tavallisia. Pienissä kivissä on suhteellisesti enemmän höyrystävää pintaa kuin suurissa, joten tällaiset koristekivet voivat luoda hieman tavallista kosteamman löylyn.

Voinko latoa mökilläni rantakiviä kiukaaseen?

Jos geologia on lempiharrastuksesi, rantakivikosta voi löytää kelvollista kiukaantäytettä. Maallikon kannattaa pysytellä ostokivissä. Monet luonnonkivet kun sisältävät rautaa, joka ruostuttaa kiukaan. Kivien kestävyyttäkään ei voi päätellä pelkän ulkonäön perusteella.

Tiedätkö, mistä kiuaskiviä saadaan?

Kiuaskivinä käytetyt magmakivet ovat syntyneet sulan kiviaineksen kiteytyessä joko maankuoren syvyyksissä tai maanpinnalla. Ne jaetaan syntysyvyyden perusteella kolmeen ryhmään: syvä-, juoni- ja pintakiviin. Kiuaskivinä käytettävistä kivistä syväkiviä ovat tummat peridotiitit. Diabaasi puolestaan on juonikivi ja vulkaniitti pintakivi.

Mitkä ovat hyvän kiuaskiven tuntomerkit?

  • tumma ja painava = suuri lämpökapasiteetti
  • tiiviys = hyvä lämmönjohtavuus
  • tasainen väri = yksi mineraalilaji ja siten tasainen lämpölaajeneminen
  • mattapinta = ei sisällä sulfideja, joista voisi irrota haitallisia kaasuja
  • epätasainen murtopinta = tehokas höyrystyminen

Kiuaskivien oikea määrä ja koko

Miten paljon kiviä tarvitaan?

Mitä tilavampi sauna, sitä isompi kiuas ja sitä enemmän kiviä. Valmiit kivipakkaukset ovat yleensä 20 kilon eriä, ja usein kiviä vaihtaessa moni tulee tyytyneeksi tuohon määrään. Itse asiassa 20 kiloa kiuaskiviä riittää pieneen sähkökiukaaseen, mutta reilun kokoinen mökkikiuas vaatii kiviä huomattavasti enemmän.

Onko väliä, minkä kokoisia kiuaskivet ovet?

Isohkoihin mökkikiukaisiin kannattaa hankkia kahta kivikokoa. Pohjakiviksi laitetaan kiviä, joiden halkaisija on 15 senttiä, ja pintakiviksi alle 10 sentin kokoisia. Pienissä sähkökiukaissa voi käyttää pelkästään alle 10 sentin kiviä. Kertalämmitteisiin ja savusaunan kiukaisiin pannaan pohjakiviksi yli 15 sentin kokoisia kiviä ja pintakiviksi hieman pienempiä.

Kiuaskivien ladonta ja hoito

Periaatteessa paras tapa latoa kiuaskivet olisi kaataa ne suoraan paketista kiukaaseen. Liian tiukkaa latomista pitää siis välttää: ilman on päästävä kiertämään kivien välissä. Toisaalta sähkökiukaaseen kiviä pitää asetella myös vastusten väliin, jotta lämpö pääsee johtumaan kiviin.

Pitääkö kiuaskiviä hoitaa?

Kaupassa myytävät kiuaskivet on useimmiten pesty jo valmiiksi, mutta varmuus on valttia. Pese siis kivet ennen käyttöä vielä kertaalleen. Näin huuhtoutuvat louhimispölyn jäänteet. Kivet murenevat jatkuvassa kylmän ja kuuman vaihtelussa, kuin nopeutetussa eroosiossa. Kivistä irronnut hiekka tai sora varisee kiukaan kivitilan pohjalle, josta se pitää siivota pois pari kertaa vuodessa. Kiviä ei joka kerta tarvitse välttämättä vaihtaa, mutta ne pitää siivouksen jälkeen tietysti latoa sikin sokin uudestaan.

Mistä tiedän, milloin kivet on aika vaihtaa uusiin?

Kun kopauttaa kiuaskiviä yhteen, pitää kuulua terävä kilahdus. Pehmeä tussahdus tai kivien murtuminen on selvä merkki siitä, että kivet ovat vaihtokunnossa. Joka tapauksessa kivet on hyvä vaihtaa vähintään parin vuoden välein.

Asiantuntija: saunologi Lassi Liikkanen

Kommentoi »