Unelmien Talo&Koti

"Ihailin aina teekannun linjakasta, muhkeaa muotoa" – toimittaja Kirsi Turusen lapsuudesta tuttu kannu ihastuttaa taas – tunnistatko klassikon?

"Ihailin aina teekannun linjakasta, muhkeaa muotoa" – toimittaja Kirsi Turusen lapsuudesta tuttu kannu ihastuttaa taas – tunnistatko klassikon?
Toimittaja Kirsi Turunen on innokas kirppiksellä kävijä ja vanhan tavaran vaalija. Kirsin lapsuudenkodin teehetkiin liittyi erityisen lämmin tunnelma, jonka kruunasi muhkea Ulla procopén teekannu. Tässä Unelmien Talo&Koti -lehden sarjassa Kirsi Turunen esittelee kiinnostavia vintage- ja kierrätysesineitä.
Julkaistu 2.3.2022

Lapsuudenkodissani kahvit hörppästiin usein rutiininomaisesti, mutta teen äärelle pysähdyttiin. Teen kanssa oli tarjolla usein vähän parempaa iltapalaa, 1970-luvun tyyliin esimerkiksi lämpimiä leipiä. Kinkku-ananas-juustoyhdistelmä oli senaikainen suosikki.

Minulla ei ollut aavistustakaan, mikä oli teekannumme tarina, mutta ihailin aina sen linjakasta, muhkeaa muotoa. Rottinkikahvaan oli turvallista tarttua. Jyhkeät teekupit oli sävytetty pannun ruskeaan sävyyn sopiviksi. Tästä johtunee, että teekattauksen väri on minusta edelleen ruskea.

Onneksi kirpparilta löytyi samanlainen pannu teehetkiäni sulostuttamaan. Nyt tunnistan, että se on Ulla Procopén ­(1921–68) suunnittelema. Ajaton pannu on ollut Arabian tuotannossa vuosina 1955–72, ja sitä tehtiin ruskean lisäksi pienemmät erät myös mustana ja valkoisena. Malli tunnettiin koodilla GA.

Maanläheinen Ruska-astiasto on Procopén tunnetuin luomus.

Ulla Procopén töissä korostuivat käytännöllisyys ja arkisuus ajan hengen mukaisesti. Lapsuudenperhe asui Ullan nuoruusvuosina Ranskan maaseudulla, ja sieltä on varmasti jäänyt vaikutteita hänen töihinsä. Eteläeurooppalaisissa keittiöissä muotokieli oli rouheaa ja yksinkertaista.

Maanläheinen Ruska-astiasto on Procopén tunnetuin luomus. Harva on välttynyt syömästä joskus Ruska-lautaselta. Sarjaa tehtiin Arabialla vuosina 1960–99. Nyt Ruskalla on alkanut olla taas kysyntää. Rustiikki muotokieli kiehtoo eritoten japanilaisia.

Procopén töissä korostuvat käytännöllisyys ja arkisuus ajan hengen mukaisesti.

Toinen suosikki on käsinmaalattu Valencia-astiasto, jossa jokainen osa on yksilöllinen. Astioita koristavat rehevät koboltinsiniset kuviot. Pohjassa on suunnittelijan nimikirjainten lisäksi posliinimaalarin signeeraus. Astiastoa alettiin valmistaa vuonna 1960, ja osa siitä pysyi tuotannossa vuoteen 2002 saakka. Tuolloin Arabialla ­lopetettiin kaikki käsinmaalatut astiasarjat.

Ulla Procopé työskenteli Arabialla vuodet 1948–68, suurimmaksi osaksi Kaj Franckin mallinsuunnitteluosastolla. Ura jäi melko lyhyeksi, sillä Procopé kuoli 47-vuotiaana. Astioissa hänen tarinansa jatkuu yhä.

Kommentoi »