Unelmien Talo&Koti

Etsi kirppikseltä purkkien kuningatar! Toimittaja Kirsi Turunen kerää peltipurkkeja, joita koristavat kuninkaalliset

Etsi kirppikseltä purkkien kuningatar! Toimittaja Kirsi Turunen kerää peltipurkkeja, joita koristavat kuninkaalliset
Toimittaja Kirsi Turunen etsi kuningataräidin keksipurkkia ympäri Englantia. Myös kirppiksiltä voi löytyä peltirasioita, joiden kannesta löytyvät kaikille tutut kuninkaalliset. Kirsi on innokas kirppiksellä kävijä ja vanhan tavaran vaalija, jonka koti pursuaa ihania löytöjä.
Julkaistu: 16.11.2022

Peltipurkkikokoelmani sai alkunsa vuonna 1990 lomamatkalla Isossa-­Britanniassa. Britit valmistautuivat syyskuussa edesmenneen kuningatar Elisabet II:n äidin kuningatar Elisabetin eli kuningataräidin 90-vuotis­päiviin, ja kaupan oli sankarin kuvalla varustettuja keksipurkkeja.

Ensimmäisen näkemäni rasian ohitin kylmästi. Vaihdoin paikkakuntaa, ja loppuloman kirjaimellisesti juoksin kuningataräidin perässä. Lopulta tärppäsi. 100-vuotispurkin tilasin Englannissa tuolloin asuneelta ystävältä. Kymmenessä vuodessa pelti oli ohentunut ja purkki pienentynyt, eivätkä keksitkään olleet niin makoisia, mutta ikääntyneen aatelisrouvan hymy purkin kannessa ei ollut hälvennyt.

Myöhemmin kuningataräiti on saanut arvoistaan seuraa sukulaisistaan ja muista tutuista kuninkaallisista. Nämä löydöt olen tehnyt kotimaan kirppareilla.

Purkit eivät ole pelkkää silmäniloa, sillä säilytän niissä kynttilöitä ja kaikenlaista pikkutavaraa. Nykyisen kuningas Charlesin ja edesmenneen Dianan kihlakuvalla varustettu purkki sisältää tietenkin teetä.

”Jos esine on oikein himoittu, kolhut ja kulumat eivät näytä laskevan hintaa.”

Kysyntää on etenkin kotimaisille ­kahvi-, makeis- ja maustepurkeille. Purkkeja myytiin myös ilman sisältöä. Monelle entiselle nuorelle Aarikan ja Marimekon iloisenväriset purkit herättävät muistoja teiniajoilta. Suosittu keräilykohde ovat myös suomalaisen Anita Wangelin tanskalaiselle Iralle suunnittelemat purkit.

Peltirasioiden hinnat vaihtelevat melkoisesti. Jos esine on oikein himoittu, kolhut ja kulumat eivät näytä laskevan hintaa. Patinoituneesta Hangon lakritsipurkista saattaa joutua maksamaan pitkälti toistasataa euroa.

Ensimmäiset kuvioidut peltirasiat olivat käsinmaalattuja. Englantilaisen leipurin Thomas Huntleyn painatustekniikka, litografiamenetelmä, ja peltirasioita alettiin valmistaa tehtaissa. Purkkeihin päätyi kaikkea mahdollista kenkävoiteesta kahviin ja yskänpastilleista sikareihin. Arvokkaimpia ovatkin 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun taiten painetut rasiat.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa HEMPEAn laadukkaat tekstiilit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »