Unelmien Talo&Koti

”Löydät sen kirpputorilta vain hyvällä onnella” – toimittaja Kirsi Turunen esittelee suomalaiskotien klassikon, jonka tekemiseen tarvitaan yli kymmenen käsityöläisen taitoa

”Löydät sen kirpputorilta vain hyvällä onnella” – toimittaja Kirsi Turunen esittelee suomalaiskotien klassikon, jonka tekemiseen tarvitaan yli kymmenen käsityöläisen taitoa
Puu taipuu kiharalle! Pässi syntyi Kaija Aarikan oivalluksesta vuonna 1973. Vuosien varrella se on saanut poikasia. Tässä Unelmien Talo&Koti -lehden sarjassa vanhan tavaran vaalija Kirsi Turunen esittelee kiinnostavia vintage- ja kierrätysesineitä.
Julkaistu: 4.5.2022

Aina kun saan käsiini Kaija Aarikan (1929–2014) suunnitteleman Pässin, tekee mieli alkaa silitellä sen siloista puupintaa. Miten se näyttääkin niin villavalta?

Kaijan tytär Pauliina Aarikka on valottanut Pässin syntytarinaa eri yhteyksissä. Ajatus puusta valmistettavasta lampaasta oli kuulemma muhinut hänen äitinsä mielessä jo useita vuosia. Kaija halusi luoda juuri lampaan, koska hän oli viettänyt lapsuutensa maalaistalossa Somerolla ja tykännyt hoitaa siellä erityisesti lampaita.

Kaijaa mietitytti, miten lampaan voisi tehdä puusta niin, että sen turkki näyttäisi pehmeältä ja kuohkealta. Verstaalla sattui olemaan laatikollinen mäntyisiä puupalloja. Ratkaisu lojui hänen silmiensä alla: männyn syykuviot näyttivät aivan kiharaiselta lampaan turkilta. Siitä alkoi Pässin taival.

Pässiä on kutsuttu suomalaisen sisukkuuden symboliksi.

Alun perin Kaija Aarikka opiskeli tekstiilitaiteilijaksi, mutta hän suhtautui kaikkiin materiaaleihin ennakkoluulottomasti. Puuta hän piti elävänä, kevyenä ja koristeellisena. Se sopi hyvin hänen tavoitteeseensa tuottaa iloa arkeen.

50-vuotispäiviään lähestyvä Pässi on nykyään jo klassikko. Sitä on kutsuttu suomalaisen sisukkuuden symboliksi. Pässi on matkannut maailmalle liikelahjana ja turistien suosimana matkamuistona. Omat Pässinsä ovat saaneet esimerkiksi Japanin entinen keisarinna Michiko ja hevibändi Metallica.

Ajan myötä Pässi on pysynyt pitkälti alkuperäisen kaltaisena. Jossain vaiheessa sen jalat tukevoituivat hieman, ja rinnalle on tullut erikokoisia ja -värisiä lampaita. Muhkein Pässi-veistos on korkeudeltaan 24 cm. Juhlapässillä on korkeutta 17 cm ja Pikkupässillä 14 cm. Pienin on 8-senttinen Pohjanpässi. Nykyään pässi poseeraa myös muun muassa leikkuulaudassa, sormuksessa, pyyhkeissä ja sisustustekstiileissä.

Jos alat mieliä omaa Pässiä, kirpputorilta sen löytää vain harvoin, hyvällä onnella. Onneksi Pässiä tehdään yhä käsityönä Suomessa. Sen luomiseen tarvitaan jopa kymmenen eri käsityöläisen ammattitaitoa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa HEMPEAn laadukkaat tekstiilit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »