Unelmien Talo&Koti

Keräilijät himoitsevat Oiva Toikan lintujen vanhoja malleja – punainen Sieppo-lintu on yksi toimittaja Kirsi Turusen rakkaimmista esineistä

Keräilijät himoitsevat Oiva Toikan lintujen vanhoja malleja – punainen Sieppo-lintu on yksi toimittaja Kirsi Turusen rakkaimmista esineistä
Toimittaja Kirsi Turunen on vanhan tavaran vaalija, jonka yksi rakkaimmista esineistä on Oiva Toikan punainen Sieppo-lintu. Toikan linnut kiinnostavat myös keräilijöitä eri puolilla maailmaa. Tässä Unelmien Talo&Koti -lehden sarjassa Kirsi Turunen esittelee kiinnostavia vintage- ja kierrätysesineitä.
Julkaistu: 20.1.2022

Bongarit lasin lumoissa! Yksi toimittaja Kirsi Turusen rakkaimmista esineistä on Oiva Toikan punainen Sieppo-lintu 1970-luvun alkuvuosilta. Jottei se tuntisi oloaan yksinäiseksi, Kirsi on myöhemmin hankkinut sen seuraksi muutaman lajitoverin kirpputoreilta.

”Ostin Siepon teini-ikäisenä rahalla, jonka sain läheisen perhetutun kuoltua hänen siskoltaan. Toive oli, että ostaisin summalla itselleni muistoesineen. Päädyin Sieppoon, joka oli juuri tullut myyntiin. Silloin se oli minusta vain nätti esine. Jälkeenpäin olen oivaltanut, miten paljon symboliikkaa lintuun liittyi. Edelleen, yli 50 vuotta myöhemmin, ikkunalaudalla istuva Sieppo tuo mieleen mukavia muistoja.

Sieppo on taiteilijaprofessori Oiva ­Toikan (1931–2019) ensimmäinen sarjatuotantoon otettu lintu. Sitä alettiin tehdä sekä jalallisena että jalattomana vuonna 1972. Nimensä se sai vähän myöhemmin, kun siitä tuli osa Nuutajärven Lasin taidelasikokoelmaa.

Toikka tunnetaan parhaiten juuri lasilinnuistaan. Niitä ehti lehahtaa ilmoille noin 400 linnun parvi. Itse hän on kertonut innostuneensa linnuista, koska niiden sulava muoto sopi lasiin erityisen hyvin.

Linnut kiinnostavat etenkin japanilaisia, eteläkorealaisia ja yhdysvaltalaisia keräilijöitä.

Nykyään linnut muodostavat Birds by Toikka -kokoelman. Jokaisella yksilöllä on nimi: aitoa muistuttavien Metsojen ja Punatulkkujen rinnalla viihtyvät mielikuvituksekkaat Jalokiwit ja Aapiskukot.

Linnut ovat kysyttyjä myös Suomen ulkopuolella. Ne kiinnostavat etenkin japanilaisia, eteläkorealaisia ja yhdysvaltalaisia keräilijöitä. Vanhoja malleja haikaileva löytää niitä parhaiten huutokaupoista ja esimerkiksi Tori.fistä.

1950-luvulla Oiva Toikka työskenteli muotoilijana Arabialla. Ennen kuin hän siirtyi Nuutajärven Lasin suunnittelijaksi vuonna 1963, Toikka työskenteli kuvaamataidon opettajana Sodankylässä.

Lintujen, vuosikuutioiden ja uniikkiteosten lisäksi Nuutajärvellä syntyi käyttölasia, kuten Flora-, Fauna-, Pioni- ja Kastehelmi-sarjat. Osa on tuotannossa edelleen.

Toikka on suunnittellut myös lavastuksia ja puvustuksia oopperaan ja teatteriin sekä kankaita Marimekolle. Vuoden 2004 Afrikan kuningatar -kuosista voi bongata tuttuja lintuja.”

Toimittaja Kirsi Turunen on innokas kirppiksellä kävijä ja vanhan tavaran vaalija, jonka koti pursuaa ihania löytöjä.

Muokattu 21.1.2022 klo 10.40: Jutun otsikkoa ja ingressiä muokattu. Aiemmin otsikko antoi virheellisesti ymmärtää, että Kirsi olisi ostanut Siepon kirpputorilta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa HEMPEAn laadukkaat tekstiilit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »