Kirsi löysi edesmenneen äitinsä kaapista korvaamattoman lapsuuden aarteen: "Onneksi avasin pussukan"
Ihmiset
Kirsi löysi edesmenneen äitinsä kaapista korvaamattoman lapsuuden aarteen: "Onneksi avasin pussukan"
Oliko sinullakin lapsena tulitikkuaskeista askarreltu joulukalenteri? Kirsi löysi vuosiksi unohtuneen, 1960-luvulta peräisin olevan joulukalenterin äitinsä kaapista.
Julkaistu 10.10.2018
Meillä kotona

Lahtelainen Kirsi Kemppinen löysi todellisen lapsuuden aarteen siivotessaan edesmenneen äitinsä jäämistöä. Keväällä pois nukkuneen äidin kaapin perukoilta tupsahti esiin pussukka, joka kätki sisäänsä nätisti kasaan taitellun, käsin tehdyn joulukalenterin.

Muistot lapsuuden lämpimistä jouluista tulvahtivat välittömästi Kirsin mieleen.

– Onneksi avasin pussukan, sillä siellä oli todellinen aarre. Äitini teki tämän tulitikkulaatikkojoulukalenterin minulle joskus 1960-luvun loppupuolella.

Kirsi aikoo askarrella rakkaalle joulukalenterilleen uuden pahvitaustan. Jutun kuvat: Kirsi Kemppinen

Kirsin muistelee äitinsä löytäneen tulitikkuaskijoulukalenterin teko-ohjeen jostakin 1960-luvun lehdestä. Lehdestä sai leikata numeroituja kuvia tulitikkuaskeihin. Vuosien varrella kuvat saattoivat kovassa käytössä hieman rikkoontua tai irrota, mutta äiti askarteli tilalle uudet kuvat.

Pieniä ja tärkeitä yllätyksiä

Kirsi kertoo, että joulukalenterista riitti iloa hänen koko lapsuutensa ajan aina teini-ikään saakka. Vaikka Kirsi ei enää pukkiin uskonutkaan, joulukalenterista oli ihana saada äidin tarkkaan valittuja yllätyksiä vielä 15-vuotiaanakin. Kirsi oli perheen ainoa lapsi, joten yllätyksiä ei tarvinut jakaa sisarusten kanssa.

– Muistan saaneeni ainakin paperiin käärittyjä suklaakaramelleja, kolikoita ja tarvikkeita nukkekotiin. Tykkäsin myös lapsena leikkiä Barbieilla, joten äitini ompeli niille vaatteita ja laittoi joulukalenteriin, Kirsi muistelee.

Jouluaaton lähestyessä kalenterista saattoi paljastua myös pieni lappunen, jossa kehotettiin etsimään isompaa pakettia jostain muualta kodin uumenista. Piilossa saattoi olla vaikka Aku Ankan sarjakuvakirja.

Iloa myös seuraaville sukupolville

Kun kalenteri tupsahti nyt vuosikymmenten jälkeen kaapista esiin, Kirsi otti siitä kuvan ja jakoi Facebookin suosittuun Sydämeeni joulun teen -jouluryhmään muidenkin ihasteltavaksi. Kuvaan kertyi pian tuhansia tykkäyksiä.

– Siellä monet kommentoivat, että muistavat samanlaisen joulukalenterin omasta lapsuudestaan.

Kalenteri pääsee taas tänä jouluna käyttöön Kirsin pojalle.

Henkeen ja vereen jouluihmiseksi tunnustautuva Kirsi aikoo ehostaa äitinsä rakkaudella tekemän joulukalenterin ja varjella sitä seuraaville sukupolville. Nostalginen joulukalenteri pääsee luultavasti jo tänä jouluna käyttöön, sillä Kirsin 14-vuotias poika innostui siitä kovasti.

– Ilman muuta säästän sen. Se kosketti poikaani kovasti, että äitini oli tällaisen minulle tehnyt. Uusin varmaan kalenterin taustapahvin ja laitan esille samaan paikkaan missä se oli minun lapsuudessanikin, keittiön oven pieleen. Asun nimittäin nyt lapsuudenkodissani.

Kirsi aikoo laittaa askeihin yllätyksiksi muun muassa kolikoita ja leffalippuja.

– Täytyy vielä tarkoin miettiä, mitä kaikkia pieneen rasiaan saisi mahtumaan.

1 kommentti