”Ostan kupin yhtä ja lautasen toista” – Innokas kirppistelijä Anni Ruotsalainen sekoittelee kattauksessaan eri kuoseja
aarteenetsijä
”Ostan kupin yhtä ja lautasen toista” – Innokas kirppistelijä Anni Ruotsalainen sekoittelee kattauksessaan eri kuoseja
Pölyisillä kirppiksillä Anni Ruotsalainen, 32, kokee olevansa oman elämänsä seikkailuarkeologi. Tällä hetkellä hän metsästää etenkin erilaisia Arabian sinisiä astiastoja.
Julkaistu 2.8.2023
Unelmien Talo&Koti

Kirppisharrastukseni alkoi ollessani yläaste­ikäinen. Teini-ikäisenä etsin uniikkeja vaatteita kirpputoreilta, ja ysiluokalla suosikkihousuni olivat vanhat miesten puvunhousut.

Etsin kirppiksiltä nykyään vanhoja Arabian sinivalkoisia astioita sekä vintagevaatteita. En osta kokonaisia astiastoja vaan kupin yhtä ja lautasen toista. 1960-luvun astiat näyttävät mielestäni upeilta, kun sarjoja sekoittaa keskenään kattauksessa.

Pidän eri kuvioiden yhdistelystä. Tästä kuvasta löytyvät pohjalta ylöspäin lueteltuna Arabian Ali, Pizzicato, 24h Avec, Vanamo ja Sohvi. Kuva: Anni Ruotsalainen
Arabian Aster-kannuista pienempi oli vuosia sukumme mökillä. Toisen sain mummolta lahjaksi. Kuva: Anni Ruotsalainen

Joskus mukaan tarttuu myös vanhoja kodintekstiilejä, kuten lakanoita ja keittiöpyyhkeitä. Tekstiilien kirjailut ja nimikoinnit herättävät palan historiaa elämään.

Harrastan kirpputoreja, koska se on kuin suuri aarteenetsintäleikki. Lapsena rakastin videopelihahmo Lara Croftia. Kirppareilla pääsen olemaan oman elämäni seikkailuarkeologi keskellä historiaa, pölyä ja aarteita. Kaikista upein ja harvinaisin helmi saattaa löytyä pienen ja syrjäisen lähetyskirppiksen nurkasta.

Taina-kuppi on löytö Juvan antiikkipäiviltä. Kuva: Anni Ruotsalainen
Pikku-Matti-koristepullo on kallein kirpputoriostokseni mutta myös mieluisa löytö. Kuva: Anni Ruotsalainen

Taikavoimani kirppiksellä on uteliaisuus. On ihanaa tutkia ja penkoa erilaisia tavarakasoja ja rekkejä.

Muistan aina, kun mummo pullotti mehun Arabian litranvetoisella kissakannulla. Kenties jo silloin heräsi kiinnostukseni kauniisiin astioihin. Jos en aikanaan peri kannua, on se varmasti hankittava kirpputorilta.

Paras löytöni on Kaj Franckin Pokaali-viinilasi, jonka löysin eurolla eräältä pikkukirpparilta. Ehdin jättää sen ensimmäisellä kerralla hyllyyn, kun en ollut varma, tunnistinko esineen todella. Nopean goog­lauksen jälkeen kävin nappaamassa sen mukaani.

Voit seurata Annia Instagramissa @kirppuonnea.

Esteri Tomulan suunnittelema Malva lukeutuu suosikkikuoseihini. Sain aamiaissetin joulu­lahjaksi. Kuva: Anni Ruotsalainen

Kommentoi »