Kirjaimet sisustuksessa
Sisustus
Kirjaimet sisustuksessa
Maalaa kirjaimia ja selkeitä perusmuotoja seinille ja tekstiileihin.
29.4.2013
 |
Kotivinkki

Seinätekstit ovat vahva visuaalinen elementti. Amour-sapluuna on itse tehty.

Piirtoheitin helpottaa kookkaiden kirjaimien maalausta, mutta pärjäät myös ilman sitä.

(Rhapsody-matto, (halk. 160 cm), 186 e, ja Iittalan Sarjaton-muki, 13,50 e, Stockmann. Zeal-vuode-sohva, 570 e, Futonia. Lalinde-sohvapöytä, 270 e, Primavera. Tyynyjen kankaat: tummanvihreä Vilma-neulos, 25,90 e/m, ja vaaleanvihreä Cable Knit -neulos, 35 e/m, Eurokangas. Maljakko, 22 e, Peroba.)

Näitä tarvitset:

 • seinämaalia
 • pensselin suuriin kirjaimiin ja palkkiin
 • maalarinteippiä
 • vatupassin
 • viivaimen
 • lyijykynän
 • suuriin a-kirjaimiin piirtoheittimen ja piirtoheitinkalvoa sekä permanent-tussin (ellet tee kirjaimen kaavaa paperista)
 • sapluunakalvoa amour-sapluunaan askarteluliikkeestä (tai paksua, helposti leikattavaa  muovikalvoa)
 • skalpellin ja kynsisakset

1. Tee vaaleanpunainen seinä.Etsi sopivat kirjasintyypit lehdestä, kirjasta tai netistä. Piirrä kirjaimet piirtoheitinkalvolle siinä suhteessa, kun haluat niiden olevan seinällä. Heijasta kalvo seinälle, löydä kirjaimille paikka ja oikea koko seinällä. Tarkista suoruus vatupassilla, rajaa kirjaimet maalarinteipillä ja maalaa pensselillä. Jos piirto­heitintä ei ole, tee paperista kaavat kirjaimille siinä koossa ja sen näköisinä kuin haluat niiden olevan seinällä. Kiinnitä kaavat seinään, tarkista suoruus vatupassilla, piirrä rajat lyijykynällä, poista paperit ja teippaa rajat maalarinteipillä. Maalaa kirjaimet.

2. Tee sapluuna amour-sanalle: etsi kirjaintyyppi ja päätä kirjainten koko. Piirrä kirjaimet kalvolle tussilla ja leikkaa ne irti. Käytä suorissa viivoissa viivainta ja skalpellia, kaarevissa kohdissa kynsisaksia. Kun ääriviivojen sisälle jää suljettu osa (A, B, D, G, O, P, R, Ö, Ä), kiertävää ääriviivaa ei saa leikata pois kokonaan, muuten esimerkiksi O-kirjain on vain iso ympyrä. Suljetusta osasta siis pitää kulkea säie sapluunakalvoon. HUOM! Pitkä poisleikattu osa saattaa aiheuttaa ongelmia maalatessa. Siksi esim. M-kirjaimessa on säikeet sapluunakalvoon (kts. ohjekuva).

3. Rajaa maalarinteipillä amour-sanan vaatima palkki. Maalaa palkki harmaalla, anna kuivua. Maalaa sana sapluunan läpi vaaleanpunaisella.

4. Tee harmaa seinä. Toista amour-sanaa viivamaisesti seinällä. Rivien ei tarvitse olla yhtä pitkiä, saat hauskan rytmityksen jättämällä rivit eripituisiksi. Kiinnitä sapluunakalvo seinään maalarinteipillä, tarkista suoruus vatupassilla­. Tuputa sapluunasienellä maalia säästeliäästi kalvon reikien läpi. Pyyhi kalvon nurjalle puolelle mahdollisesti karannut maali ennen seuraavan sanan maalausta. Pese kalvo välillä veden alla, sillä maali tuppaa kasautuessaan tekemään reunoista epäterävät.

 

Korista tyynynpäällinen

Perusmuodot ja kirjaimet näyttävät koruttomuudessaan raikkailta käsin maalatussa koristetyynyn-päällisessä. Mitä sinä kirjoitat tyynyysi?

(Tekstiilivärit Sinelli. Pellavakangas, 25 e/kg, Eurokangas.)

Näitä tarvitset:

 • kangasta tyynynpäälliseen tai valmiin tyynynpäällisen
 • tekstiilivärejä
 • erittäin kapean siveltimen
 • luonnospaperia
 • viivaimen
 • kynän ja kumin
 • kalkkeripaperiliuskan

Tee näin:

1. Päätä tyynynpäällisen koko, jos ompelet sen itse. Valitse värit, sana tai kirjaimet sekä muodot, joita haluat tyynyyn. Kirjaimet muodostavat kuvan tyynyssä sanan design.

2. Tee suunnitelma päällisen kokoiselle paperille. Kirjaimet ja kuviot on helpompi asemoida­, kun jaat päällisen tasaisiin osiin, eli teet paperille ruudukon. Kuvan päällisessä on 16 ruutua.

3. Suunnittele kuviot ja kirjaimet toiselle paperille. Malleja löydät vaikka lehdistä, kirjoista tai netistä. Suurenna tai pienennä kirjaimet sopivaan kokoon.

4. Maalaa toimistopaperille pieni alue kullakin tekstiilivärillä. Leikkaa kirjaimet ja kuviot maalatuista arkeista.

5. Löydä kirjaimille ja kuvioille paikat paperiruudukosta. Piirrä lopulliset paikat luonnospaperille.

6. Kopioi suunnitelma kankaaseen: aseta kankaan päälle kalkkeripaperi ja päällimmäiseksi luonnospaperi. Käy ääriviivat läpi kynänkärjellä, siirrä kalkkeripaperi aina kopioitavan alueen alle.

7. Maalaa kirjaimet ja kuviot kankaaseen erittäin kapealla siveltimellä.

8. Ompele tyyny valmiiksi.

TIEDUSTELUT:  Eurokangas 09 2709 9120, Futonia 09 773 1090, Peroba 040 555 0795, Primavera 045 123 7588, Sinelli 020 776 0634, Stockmann 09 1211.

Kommentoi »