Kotivinkki

Kirjailija Mari Mörö viihtyy parhaiten puutarhassaan järven rannalla – ”Pidän jopa kitkemisestä, se on jotenkin zeniläistä puuhaa”

Kirjailija Mari Mörö viihtyy parhaiten puutarhassaan järven rannalla – ”Pidän jopa kitkemisestä, se on jotenkin zeniläistä puuhaa”
Kirjailija ja puutarhuri Mari Mörö perusti tiluksilleen sammakkolammen, jossa linnutkin viihtyvät. Luonnosta Mari nauttii myös marjastamalla, sienestämällä ja telttailemalla saaressa. Tässä jutussa hän kertoo, mitkä asiat tekevät elämästä parasta.
Julkaistu: 26.10.2020

Ihan paras neuvo

Hymyile, niin elämä on helpompaa. Monet vanhemmat ihmiset ovat antaneet minulle tämän neuvon, varmaankin isäni ensimmäisenä. Kansakunnan terapeutti Aira Samulin on myös näyttänyt esimerkkiä. Häneltä saa aina kuulla jotakin positiivista.

Paras kohtaaminen

Lapseni syntyi vuonna 1987. Hänellä oli heti tiukka katsekontakti kanssani. Oli koskettavaa, kun sammakon näköinen pieni olento tuijotti silmiin kuin kysyäkseen, että mihin olen tullut ja mihin minä joudun. Lapsi oli heti skarppina.

Paras oivallus

Luonto voittaa aina. Jos ei se ole korona, se on jokin muu asia – mikä tahansa luonnonvoima, vaikka aurinko. Minusta se on hyvin lohduttavaa. Luonto selättää kaikki meidän asiamme.

Paras tapa säästää

Olen koko aikuisikäni elänyt epäsäännöllisillä tuloilla ja oppinut sietämään epävarmuutta. Kuuluin lapsena pankin kerhoon, ja jo siellä tuli tavaksi laittaa aina vähän sukanvarteen talletustilille. Yrittäjänä ei ikinä tiedä, mitä on tulossa. Minulla se on johtanut järkevään rahankäyttöön.

Paras paikka kotona

Viihdyn parhaiten puutarhassani, jonka olen itse perustanut ja suunnitellut. Se on iso kokonaisuus järven rannalla Savossa: luonnonniittyjä, perennapenkkejä, kasvimaata ja marjatarhaa. Pidän jopa kitkemisestä, se on jotenkin zeniläistä puuhaa. Viime vuonna perustin sammakkolammen. Oli hienoa löytää sieltä keväällä sammakonkutua. Linnutkin viihtyvät lammella.

Paras tapa rentoutua

Marjastan ja sienestän ahkerasti joka kesä – olen ulkosalla muutaman viikon, usein Saimaan saaressa. Nukun teltassa enkä ole tavoitettavissa. En ota edes puhelinta mukaan.

Paras…

Ruoka: Kesäkanalan munakas

Juoma: Kaivovesi

Maku: Viherminttu

Tuoksu: Laventeli

Matkakohde: Saimaa

Kirja: Sinikka Piipon kasvikirjat

Kulkupeli: Kottikärryt

Kännykkäsovellus: Karttapalvelut

Keittiöväline: Veitsisarja

Tv-ohjelma: Simpsonit

Vaate: Työhaalarit

Musiikki: Händelin

Biisi: Kulkuri ja joutsen

Artisti: Tom Waits

Jäätelö: Mango

Herkku: Hedelmät

Elokuva: Kaos – Sisilialainen kronikka

Kaupunki: Victoria Kanadassa

Vuodenaika: Kevät

Huonekalu: Pöytä

Kasvi: Esikot

Jälkiruoka: Marjasmoothiet

Iltarutiini: Pihalla pistäytyminen

Kommentoi »