Kotivinkki

Kirjailija Enni Mustonen arvostaa kotikylänsä rauhallista vanhan ajan meininkiä – ”Kaikki järjestyy kysymällä naapureilta”

Kirjailija Enni Mustonen arvostaa kotikylänsä rauhallista vanhan ajan meininkiä – ”Kaikki järjestyy kysymällä naapureilta”
Kirjailija Enni Mustonen työskentelee mieluiten hirsitalonsa tornissa, jossa luovuus kukoistaa. Loistavimmat ideat syntyvät riippumatossa lekotellen. Tässä jutussa hän kertoo, mitkä asiat tekevät elämästä parasta.
Julkaistu: 7.6.2021

Ihan paras valinta

Vuonna 1974 muutimme Etelä-Mäntsälään ja olemme asuneet täällä siitä saakka. Kotikylämme on vanha pienviljelijöiden kylä, jossa on paljon hyviä ihmissuhteita ja vanhan ajan rauhallinen meininki. Meillä on lähinaapurien kesken oma Facebook-ryhmä. Jos tarvitaan autoa, kanan­munia, leivinjauhetta, laturia tai vaikka jotain tietoa, kaikki järjestyy kysymällä naapureilta. Myös koirat ja lapset palautuvat sinne, minne kuuluvat.

Paras paikka kotona

Asumme vanhassa hirsitalossa, johon kuuluu myös torni. Työhuoneeni kirjasto sijaitsee tornissa, ja sieltä löytyy myös riippumatto, jossa syntyvät parhaat ideat. Kaikkein mieluiten olen tornissa, koska siellä luovuus kukoistaa.

Paras satsaus

Isäni ja äitipuoleni lähettivät minut vuodeksi sveitsiläiseen sisäoppilaitokseen. Siellä opin kielten, tenniksen, ratsastuksen, laskettelun ja jalokivien puhdistamisen lisäksi hyvän konekirjoitustaidon. Se on ollut elämäni paras satsaus. Elätän itseni sillä kymmensormijärjestelmällä.

Paras kohtaaminen

Ilman lasteni isän kohtaamista minulla ei olisi lapsia eikä lapsenlapsia. Suurin osa heistä asuu tässä ­kilometrin säteellä, ja tapaan heitä aika usein, tosin koronan takia se ei nyt onnistu kovin ­hyvin.

Paras kotityö

Nautin erityisesti pyykin silittämisestä. En tee sitä usein, mutta kun ehdin, nautin siitä aina. Pienestä pitäen olen tykännyt silittämisestä.

Paras hetki

Päivän paras hetki on se, kun ”päivän työt on päättyneet ja pääsen lepohon” mieheni viereen. Jutellaan sitten vielä, katsotaan telkkaa ja rauhoitutaan.

Paras unelma

Juuri nyt unelmoin siitä, että saisimme taas pitkästä aikaa istua isolla joukolla yhteisen ruokapöydän ääressä.

Paras...

Juoma: Vichy
Tuoksu: Rosmariini
Matkakohde: Kalifornia
Kulkupeli: Rättäri
Kännykkäsovellus: Google Maps
Kirja: Samuli Paulaharjun Härmän aukeilta
Elokuva: Cinema Paradiso
Tv-ohjelma: Pitääkö olla huolissaan
Biisi: Beach Boysin Good Vibrations
Vaate: Kaftaani
Kosmetiikkatuote: Saaren Taian Sheavoide
Jäätelö: Vaniljajäätelö
Herkku: Crème brûlée
Kahvila: Hedda Noora Mäntsälässä
Kaupunki: Fallbrook Yhdysvalloissa
Vuodenaika: Kesä
Huonekalu: Keinutuoli
Kasvi: Tuoksupelargonia
Iltarutiini: Hyvänyönsuukko
Enni Mustosen uutuusromaani Näkijä on juuri ilmestynyt.
Kommentoi »