Perintöpeitto, mikä ihana idea! Kikka tallensi rakkaat muistot tilkkuihin – "Lapsenlapseni tulevat muistamaan minusta ainakin, että Kiisi-mummulla oli paljon lankoja!"

Perintöpeitto, mikä ihana idea! Kikka tallensi rakkaat muistot tilkkuihin – "Lapsenlapseni tulevat muistamaan minusta ainakin, että Kiisi-mummulla oli paljon lankoja!"
Kirsi ”Kikka” Virolaisen suunnitelma torkkupeiton neulomisesta jalostui perintöpeittoprojektiksi. Peittoa ei kuitenkaan ole tarkoitus kiirehtiä valmiiksi – täydennystä tulee sitä mukaa, kun suvun tarina saa uusia käänteitä.
Julkaistu: 11.5.2022

Kikka, perintöpeitto on mahtava idea! Miten tämä projekti sai alkunsa?

Olen miettinyt jo pitkään, että haluaisin neuloa itselleni torkkupeiton. Kun pyörittelin sitten ideaa mielessäni pari vuotta sitten, sain idean, että peittohan voisi olla sellainen meidän perheemme oma perintöpeitto. Siihen ikuistaisin perheemme elämään liittyviä iloisia muistoja, kuten lasten syntymät, heidän ammattinsa, lapsenlapseni ja omia henkilökohtaisia haaveita ja saavutuksiani. Ajattelin, että peitto voisi sitten jatkaa suvussa elämäänsä eteenpäin.

Kun tyttäreni kuuli ideasta, hän varasi jo peiton itselleen. Minua kiehtoo se, että tulevaisuudessa joku miettii, mitä peitossa olevat palat oikein merkitsevät ja kertovat meidän suvustamme. Aion jättää peittoon nyt tyhjiä paloja, niin sitä voi täydentää vielä myöhemmin esimerkiksi uusilla lapsenlapsilla ja ehkäpä vielä heidän lapsillaan.

Palojen vuosiluvut ovat Kikan perheenjäsenten syntymävuosia. Kissa taas on Kikan entinen lemmikki, Rosa. "Pidän kovasti kissoista, siksi tein tuon palan peittoon. Muistelen Rosaa lämmöllä", Kikka kertoo.

Kauanko yhden palan neulomiseen ja kirjomiseen menee keskimäärin aikaa? Kuinka iso yksi pala on?

Riippuu ihan aiheesta, kauanko yhden palan tekemiseen on mennyt aikaa. Yhden palan tekee ehkä päivässä. Pala on kooltaan 15x15 cm ja niitä tulee peittoon 88 kappaletta. Olen saanut tähän mennessä valmiiksi noin 20 palaa, eli tekemistä riittää vielä toviksi. Onneksi peiton valmistumisella ei ole kiire.

"Aion jättää peittoon nyt tyhjiä paloja, niin sitä voi täydentää vielä myöhemmin esimerkiksi uusilla lapsenlapsilla ja ehkäpä vielä heidän lapsillaan."

Miten suunnittelet ja toteutat palojen kuvat?

Itse palat olen neulonut ensin, ja sitten silmukoinut sekä kirjonut niihin kuvat. Lankoina olen käyttänyt Nallea ja muita saman vahvuisia lankoja. Näin peitosta ei tule painava, kun se on valmis. Olen suunnitellut kuvat paloihin Excelillä aiheiden mukaan, ja niissä on riittänytkin suunniteltavaa. Välillä nämä Excelillä piirretyt kuvat ovat syntyneet hetkessä ja toisinaan olen joutunut miettimään niitä pidempään. Palojen neulomiseen olen käyttänyt jämälankoja ja lankakerien loppuja, mutta myös uudempiakin lankoja.

Lampaat kertovat Kikan rakkaudesta käsitöihin. "Pala on tehty pilke silmäkulmassa", Kikka kertoo. Lampaista toinen toteaa mielessään Kikan olevan "yarn addict", lankahamsteri. "Lapsenlapseni tulevat muistamaan minusta ainakin sen, että Kiisi-mummulla oli paljon lankoja!"

Mitä tarinoita palat kertovat? Onko sinulla suosikkipalaa?

Esimerkiksi kynttiläpalan tarina liittyy kotiini. Pidän kovasti sisustamisesta, ja siksi tein palan, jossa on juuri nyt kodistani löytyviä värejä. Pidän myös kynttilöistä ja niiden lämmittävästä hehkusta syksyisin ja talvisin. Koti on minulle erityisen tärkeä paikka.

Minulle rakkaimpia paloja tässä peitossa ovat tietysti lapsiini liittyvät palat, kuten esimerkiksi tuo kuva kaivinkoneesta. Poikani on töissä maanrakennusalalla, joten oli jotenkin luonnollista ikuistaa hänen ammattinsa peittoon. Pidän valtavan paljon kuitenkin myös esimerkiksi noista vuodenaikapaloista, joissa on punainen mökki eri vuodenaikoina kuvattuina. Ne tuovat mieleen perheen kesämökin ja siellä vietetyt kesät. Se on lapsilleni todella tärkeä paikka vielä tänäkin päivänä ja uskon mökin jatkavan elämäänsä vielä pitkään.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Kanerva-neulontapaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »