Terassiunelman toteuttaminen alkaa huolellisella suunnittelulla. Aluksi kannattaa pohtia huolella, millaiseen käyttöön terassi tulee ja kuka sitä käyttää. Pelkkä terassi ei kuitenkaan tee vielä pihasta toimivaa: samalla kun suunnittelet terassia, kannattaa miettiä myös muut pihan toiminnot, vaikka et rakentaisikaan kaikkea kerralla.
Useimmiten terassi suunnitellaan pääosin oleskelukäyttöön, jonka yhteyteen halutaan myöhemmin grillipaikka, palju tai uima-allas, istutusaltaita, säilytyspaikkoja, kesäkeittiö, pihavarasto tai vaikka lasten leikkipaikka. Terassia voi ja sitä kannattaakin täydentää ajan mittaan esimerkiksi pergolalla tai istutusaltailla, ja siksi terassin suunnittelu kannattaa tehdä pitkällä tähtäimellä. Näin oman terassiunelman toteuttaminen on tulevaisuudessa helpompaa ja ylipäänsä mahdollista. Tästä löydät vinkkejä säilytyspenkin ja kesäkeittiön rakentamiseen. Aidan rakentamisesta löydät lisätietoja täältä.
Terassin ilme kannattaa miettiä taloon ja sen ympäristöön sopivaksi: kiinteistön mittasuhteet, terassilta avautuvat näkymät, auringonvalon kierto ja terassin ilmansuunta ovat ratkaisevia asioita sen toimivuuden ja viihtyvyyden kannalta. Kulkusilloilla voi yhdistää useampia terassialueita, jos mielit vaikka erikseen aamukahviterassin ja ilta-auringossa paistattelevan oleskelualueen.
Aluksi on tärkeää selvittää mahdollinen rakennusluvan tarve, koska käytännöt vaihtelevat kunnittain. Yleensä kattamattoman terassin tai pergolan voi rakentaa ilman erillistä lupaa, jos se sijoitetaan asemakaavan mukaisen rakennusalan sallimalle alueelle. Tässäkin tapauksessa naapurin kanssa kannattaa keskustella ja kertoa suunnitelmista. Rakennuslupaa tarvitaan yleensä myös silloin, jos terassi katetaan tai lasitetaan. Lupa kannattaa siis hakea jo etukäteen, vaikka kattaminen tai lasittaminen olisi suunnitelmissa vasta myöhemmin.
Seuraavaksi kannattaa jalkautua pihalle ja hahmotella terassi paikan päällä vaikka narujen tai lautojen avulla. Jollain tapaa terassi kannattaa ”piirtää” sen tulevalle paikalle, niin sen koko on helpompi hahmottaa. Eri toiminnoilla pitää varata riittävästi tilaa. Esimerkiksi terassikalusteiden ympärille tulisi varata riittävästi tilaa ympärille, jotta niiden käyttäminen on mukavaa ja turvallista. Tuolille on hyvä varata tilaa ainakin puoli metriä ja sen taakse 40 senttiä. Kun rakennat terassin, tee mieluummin reilun kokoinen kuin minimimittainen, sillä terassi on harvoin liian suuri.
Alkuvaiheessa terassille kannattaa suunnitella myös valaistus ja sähköistys ja mahdolliset vesipisteet. Ne on paljon helpompi toteuttaa rakennusvaiheessa kuin jälkikäteen. Terassin suunnittelusta ja mitoituksesta löydät lisätietoa täältä.
Kestopuu on erinomainen terassin rakennusmateriaali, se kestää hyvin sään rasituksia ja sen käyttöikä piharakentamisessa on moninkertainen verrattuna kyllästämättömään puuhun. Kestopuu on painekyllästettyä, laholta suojattua suomalaista mäntyä. Siksi se kestää myös rakenteissa, jotka ovat kosketuksissa maahan, veteen tai betoniin.
Terassi perustetaan aina kantavalle pohjalle. Pehmeä maa-aines, kuten multa ja nurmikko, poistetaan. Perustus tehdään soramurskeella, tarvittaessa tehdään routaeristys sen alle. Pohja tiivistetään huolella ja hulevedet ohjataan pois talon sokkelista niin, että pinta kaataa hiukan talosta poispäin.
Terassin alle asennetaan suodatinkangas, joka estää rikkaruohojen kasvun. Pohjan tasaisuus varmistetaan pitkän laudan ja vatupassin tai lasermittarin kanssa.
Terassien rungot rakennetaan aina NTR A-luokan kestopuusta. A-luokkaan kyllästetään kaikki järeämmät puutavarat 48 mm paksuista lankuista alkaen. Runkolankkujen sahauspinnat käsitellään puunsuoja-aineella. Kantavissa rakenteissa käytetään aina ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja. Muissa terassin osissa voi käyttää myös kuumasinkittyjä kiinnikkeitä ja terassiruuveja. Runkopuun paksuudessa ja määrässä ei kannata kitsastella. Korkeintaan 60 sentin juoksu on maksimiväli runkopuille, jos käytetään tavanomaista 28 x 120 mm kansilautaa. Leveämmän ja paksumman kansilaudan kanssa runkopuiden väliä voi hiukan kasvattaa, mutta maltillisesti.
Kansilaudaksi kannattaa valita riittävän tukevaa lautaa, jotta terassista ei tule nitisevä ja notkuva. Terassilaudat on hyvä käydä itse valitsemassa paikan päällä kaupassa. Kansilaudat kannattaa asentaa niin, että niiden väliin jää vain pieni rako, 2–3 milliä. Kestopuinen terassilauta kutistuu hiukan leveyssuunnassa kesän aikana. Muuten terassin alle katoaa helposti vaikka kännykkä, joka on vaikea saada terassin alta pois irrottamatta kansilautoja. Maanpinnan yläpuolisissa rakenteissa, kuten kansilaudoituksessa, rimoituksissa ja aidoissa, käytetään NTR AB -luokkaan, suojattua puutavaraa.
Kestopuu asennetaan aina sydänpuu ylöspäin, ja jos laudoissa on urat, myös ne tulevat ylöspäin. Kaikki katkaistut pinnat kannattaa käsitellä puunsuoja-aineella ennen asennusta.
Kestopuuterassilla on kiva kulkea myös avojaloin, sillä sen pinta on miellyttävän lämmin. Pinta on helppo pitää puhtaana harjaamalla tai tarvittaessa miedolla pesuaineella. Kestopuu harmaantuu kauniisti auringon ultraviolettisäteiden vaikutuksesta. Terassin voi pintakäsitellä muutaman kuukauden kuluttua asentamisesta. Käsittely lisää puun kestoikää, vähentää puun halkeilua ja helpottaa puupinnan puhtaanapitoa.
Kestopuu voidaan pintakäsitellä ulkotiloihin tarkoitetuilla maaleilla, peittävillä tai kuultavilla puunsuoja-aineilla tai puuöljyllä. Sävytetyt puunsuoja-aineet ja puuöljyt estävät tehokkaimmin harmaantumasta.