Kotivinkki

Taija-Leena ja Tony remontoivat asumattomasta maatilasta kesäkodin perheelleen – ”Pääsimme tekemään talosta juuri omanlaisemme”

Taija-Leena ja Tony remontoivat asumattomasta maatilasta kesäkodin perheelleen – ”Pääsimme tekemään talosta juuri omanlaisemme”
Taija-Leena ja Tony Lönnberg remontoivat Taija-Leenan suvun omistamasta, mutta pitkään tyhjillään olleesta maatilasta unelmiensa kesäpaikan. Ovet saavat olla auki, ja lapset kirmata pitkin pihaa. "Tuntuu kuin talo olisi aina odottanut minua ja perhettäni", Taija-Leena kertoo.
Julkaistu: 8.7.2021
Taija-Leenan ja Tonyn kesäpaikka on vuonna 1947 rakennetulla maatilalla Ikaalisissa. Pihapiiriin kuuluu maa­talo, navetta ja suuli. Taija-Leena olisi halunnut mustan talon, mutta lähiseutujen talot ovat perinteisesti punamullattuja, joten hän päätyi kom­promissiin ja valitsi tummimman löytämänsä punaisen.

Punamultaisten maatilojen katkeamaton rivi peltojen keskellä ihastuttaa. Mutkitteleva tie päättyy kauniin tummanpunaisen maatalon pihapiiriin. Täällä kesää viettävät inkoolaiset Taija-Leena ja Tony Lönnberg lapsineen. Pariskunta remontoi perheelleen kesäkodin Taija-Leenan mummolan naapuriin. Perheellä on sanonta: ”Oma koti kullan kallis, kesämökki hopiaa.” Maatilan nimi oli alun perin Hopia, ja sillä nimellä se kylällä tunnetaan. Tilan suullissa kuivatettiin aikoinaan kylän viljat.

Taija-Leenan ja Tonyn perheeseen kuuluvat Andy, 5, Charlie, 3 ja Lily-Ellen, 6 kk sekä ­amerikan­cocker­spanielit Duffy ja Dora.
Keittiön taustaseinään Taija-Leena valitsi ­Tapettitalon Appelsiini-­tapetin. Kaapistot ovat Ikeasta, ja valaisin on Innoluxin. Keltakantiset lasipurkit ovat vanhoja irtokarkkipurkkeja, telineen Taija-Leena on ostanut kirpputorilta.

Taija-Leena, miten päädyitte hankkimaan maatilan kesäkodiksenne?

Olen pikkutytöstä saakka viettänyt kesiäni naapurissa. Isovanhempani ostivat jo ennen syntymääni myös tämän talon ympäröivien peltojen takia. Tuntuu kuin talo olisi aina odottanut minua ja perhettäni. Rakennus oli ollut pitkään pääasiassa tyhjillään. Kun saimme mahdollisuuden hankkia paikan, minua ja Tonya sekä nauratti että itketti, kun tajusimme edessä olevan valtavan remontin.

Paikka oli aika lailla koskematon. Olohuone oli paneloitu, mutta juuri muuta ei vuosikymmeniin ollut tehty. Pääsimme tekemään talosta juuri omanlaisemme ja suunnittelemaan uuden ilmeen vanhaa kunnioittaen. Emme voisi olla enempää kiitollisia ystävillemme, jotka ovat ­kyläillessään uskaltaneet tarttua vasaraan ja ­sahaan ja auttaneet remontissa eteenpäin.

Olohuoneen puolella säilytettiin alkuperäinen valtava uuni muureineen. Taija-Leena käyttää sitä ruoanlaittoon. Oviaukon paikalla oli alkuperäinen keittiö.
Hiekan ja puun sävyjen vastapainoksi sisustuksessa on kirkkaita värejä. Ruokatilan ja keittiön sekä makuuhuoneen hirsiseinät soodapuhallettiin puhtaiksi. Keltainen kaappi on osa entisen keittiön kaapistoa, ja sininen sohva on löytö Pohjanmaalta.
Vanha liitutaulu on peräisin kylän koulusta.
Ruokapöydän ympärille Taija-Leena keräsi erilaisia tuoleja kirpputorilta. Lautaset on saatu Taija-Leenan isältä.
Luonnonkukista koottu rönsyilevä kimppu tuo lisää väriä harmoniseen sisustukseen.

Otitte myös navetan käyttöön. Millaisen remontin teitte?

Varsinaisen asuintalon tilat eivät olisi riittäneet meille, joten myös vanha navetta oli kunnostettava. Purimme väliseinät, uusimme ulkoseinän, valoimme lattian uudelleen ja soodapuhalsimme esille kaivetut hirret. Navetassa ei ollut montaa ikkunaa, joten vaihdoimme ovet lasisiin ja ikkunat suurempiin.

Vanhalla puolella eli asuintalon tiloissa on olohuone ja yksi makuuhuone, joka on lastenhuoneena. Uudella puolella eli navetan paikalla on keittiö, ruokatila ja makuuhuone. Vintillä on rakentamatonta tilaa, josta haaveilemme joskus kunnostavamme pojille huoneet. Huussi on ­ulkona ja sauna joenrannassa.

Navetan kulmasta napsaistiin paikka vanhempien makuuhuoneelle. Taija-Leena keksi asentaa oviaukkoon kätevän ­liuku-oven. Vasemmalla on käynti ulos.
Makuuhuoneen sängyn päädyssä oleva koriste on koottu neljästä ­ornamenttikoristeesta. Seinävalaisimet ovat By Rydensin Bazarit, ja päiväpeite on Annon.

Miten kesäkotinne värikirjo ja sisustuksen tyyli on syntynyt?

Hirret halusimme jättää voimakkaimmaksi elementiksi. Lisäksi meillä on paljon valkoista ja vaaleaa puun tai hiekan sävyä.

Tehokeinoina käytän kirkkaita värejä, joista rakkaimmat ovat puusohvaan valittu sininen ja alkuperäisen keittiön keltainen. Se inspiroi minua valitsemaan keittiöön tapetin, jossa sävy jatkuu. Kaapin keltaisen maalin alta paljastuu ripaus oranssia ja vihreääkin, ja kaappi on ollut aikoinaan mummolassa. Ostin samansävyisen armeijan laatikon meille säilytyslaatikoksi, ja sinisen sohvan kanssa nämä kolme muodostavat hauskan värikirjon kesäkotiimme. Yhdistänkin mielelläni uutta ja vanhaa. Monet kalusteista olemme tuoneet mummolasta, tai ne ovat olleet täällä jo alun perin.

Mökillä viihtyvät lasten ja aikuisten lisäksi perheen amerikancocker­spanielit. Vanhasta suulista perhe aikoo vielä kunnostaa juhla­tilan.
Andy viihtyy kasvimaalla, jolla kasvatetaan kesäkurpitsaa, kurkkua, kurpitsaa, salaattia, yrttejä, retiisejä ja porkkanaa.
Pihapiirissä on vanha puusauna, jonka yhteyteen perhe sijoitti tänä kesänä toteutuneen haaveen, paljun.

Mitä kaikkea puuhaatte lasten kanssa täällä?

Lapsiperheen arki on vauhdikasta, oltiin sitten mökillä tai kotona. Ovet ovat aina auki, ja lapset juoksevat pitkin pihaa. Ohivirtaavan joen vuoksi meillä on tarkka sääntö, ettei rantaan saa mennä yksin. Hankimme saunan vierelle paljun, ja lapset rakastavat sitä.

Mökillä on monenlaista puuhaa pojille: ­traktoreita on kaksi, ja kasvimaa on varsinkin Andyn suosikki. Kasvimaalla kasvaa nyt kesäkurpitsoja, kurkkua, kurpitsaa, salaattia, yrttejä, retiisejä ja porkkanaa.

Remonttien ansioista voimme käyttää kakkoskotiamme vaikka ympäri vuoden. Jatkossa voimme tulla tänne vaikka joulunviettoon.

Lapsiperheen elämä on yhtä vauhdikasta mökillä ­kuin kotona. Ovet ovat aina auki, ja lapset juoksevat pitkin pihaa.
Lönnbergien kesä­paikka sijaitsee joen rannalla.
Maatilan historiasta kertovat aarteet saavat olla ­esillä. Tony kertoo, että he saivat Hopia-nimisen maatilan mukana peräti kaksi traktoria.
Kommentoi »